Aitolahden kirkko

Kirkko on avoinna toiminnan mukaan.

Osoite: Jenseninkatu 4, 33610 Tampere
Puhelin: 050 337 4077
Tilan koko: 300 henkilöä

Saavutettavuus: kirkkoon pääsee vaivatta pyörätuolilla.

Varaa tila
Tila on varattavissa numerosta (03) 219 0705.

Liikuntarajoitteiset Liikuntarajoitteiset Kuulokojeet Kuulokojeet Inva WC Inva WC Lastenhoitohuone Lastenhoitohuone
kartta

Aitolahden kirkko on uusin Tampereen kirkoista. Piispa Juha Pihkala vihki kirkon käyttöön syyskuussa 2001.
Kirkko on rakennettu arkkitehti Pentti Turusen vuonna 1980 suunnitteleman punatiilisen seurakuntatalon yhteyteen. Vanhat tilat toimivat nuoriso- ja lapsityön tiloina.

Kirkkotila

Materiaaleina on käytetty tiiltä, lasia ja terästä. Uuden osan hallitsevana elementtinä on massiivinen punatiilinen muuri, josta kirkko on saanut nimekseen Suojamuuri. Se on kuin Jumalan käsi, jonka suojassa seurakunta kokoontuu. Violetti sakasti ja vihreä lastenhuone ovat tiloina tilassa. Suuret ikkunat avautuvat luontoon. Lattia on mustaa graniittia ja puuosat lämpökäsiteltyä koivua.

Kirkossa on 200 kiinteää istumapaikkaa. Irtotuoleja saa kirkkosaliin 150 kappaletta ja aulatilaan saa 70 istumapaikkaa.

Panoraamakuva kirkosta

Muut tilat

Seurakunnan monipuolista toimintaa palvelevat myös punttisali, sauna- ja takkahuoneosasto sekä verstastilat.

Kirkon on suunnitellut arkkitehtitoimisto KSOY - Erkki Karvala, Markku Koskinen ja Juha Röysä. Sisustussuunnittelu on Taina Väisäsen käsialaa.

Alttari

Puinen, venemäinen pöytätaso lepää kahden graniittipylvään päällä. Vene symbolisoi seurakuntaa ja graniitti suomalaista pysyvyyttä ja luotettavuutta.
Alttarin lasilevy esittää järveä tai merta, jolla vene kulkee. Lasia koristavat monet perinteiset, kristilliset symbolit. Lasilevyissä toistuu Isä Meidän rukous. Rukous edustaa kristillisen sanoman jatkuvuutta ja kantavuutta.Alttarin on suunnitellut sisustusarkkitehti Taina Väisänen.

Alttaritaulu

Lasinen alttaritaulu - Ylösnousseen Jeesuksen kasvot - on nimeltään Rauha teille. Sen on valmistanut teologi ja taiteilija Hannu Konola.

Taideja kirkkotekstiilit

Alttaripöydällä ja sakastissa olevat hopeiset krusifiksit sekä sivualttarilla olevan, kaksi metriä korkean, pronssisen krusifiksin on muotoillut professori, kuvanveistäjä Kari Juva. Kastepöydän takana olevat maalaukset on maalannut taiteilija Olli Marttila. Taiteilija Arto Lappalaisen Aitolahden vanhan kirkon lattialaudoista valmistama kulkueristi siirrettiin kulkueessa uuteen kirkkoon sen käyttöönoton yhteydessä.

Kirkon eteisaulassa on Taina Väisäsen suunnittelema lähetyskynttelikkö sekä professori Kari Juvan suunnittelema vaivaisukko. Vihkiryijy on Sopimusvuoren valmistama.

Kirkkotekstiilit on suunnitellut Laura isoniemi. 

Kirkonkellot

Kirkonkellot on valmistettu Hollannissa. Kelloja on neljä, joista suurin painaa 690 kiloa. Kelloissa on Herran siunauksen teksti pätkittynä neljään osaan.

Urut

Uruissa on 25 äänikertaa. Urkuvalmistamo Martti Porthan Oy:n tekemät urut edustavat saksalaista romanttista tyyliä. Fasadi on lämpökäsiteltyä koivua. Puuosat on päällystetty mehiläisvahalla. Koskettimet ovat lehmänluuta ja mustat ebenholzia. Uruilla on korkeutta 6,5 m ja leveyttä 4,3 m.

Saavutettavuus: kirkkoon pääsee vaivatta pyörätuolilla.