Messukylän kirkko

Kirkko on avoinna toiminnan mukaan keskiviikosta sunnuntaihin. Maanantaisin ja tiistaisin suljettu.

Osoite: Messukylänkatu 54, 33700 Tampere
Tilan koko: 750 henkilöä

• kulku pyörätuolilla ainoastaan siirrettävillä irtoluiskilla. Luiskat laitetaan portaiden päälle.  Ulkokuvassa näkyy portaat, joiden päälle luiskat laitetaan http://bit.ly/2kiL2ql

Varaa tila
Tila on varattavissa numerosta (03) 219 0705.

Liikuntarajoitteiset Liikuntarajoitteiset

Messukylän seurakunnan nykyinen pääkirkko rakennettiin ennätysajassa vuonna 1879, koska seurakuntaa siihen asti palvellut kivikirkko oli vanhuuttaan niin hajoammaisllaan. Punatiilinen kirkko on ajalle tyypillistä uusgoottista tyyliä. Vihkiäisjuhlaa vietettiin ensimmäisenä adventtina, vaikka kaikkea tarpeellista ei kirkkoon vielä oltu hankittu. Alexandra Såltinin maalaama alttaritaulu saatiin yhdeksän vuotta myöhemmin, urut vuonna 1889.

Messukylän seurakunta liittyi Tampereen seurakuntiin vuonna1948, vuotta myöhemmin kuin kunnallinen liittyminen.

Messukylän kirkkoa on jouduttu korjaamaan useaan otteeseen. Vajaat kymmenen vuotta kirkon valmistumisen jälkeen kirkon torni sortui ja korjausten yhteydessä se madallettiin nykyiseen muotoonsa. Vuoden 1918:n levottomuudet vaurioittivat Messukylän molempia kirkkoja. Viimeisin peruskorjaus tehtiin kirkon satavuotisjuhliin ja silloinkirkon katto sai sinisen värinsä.

Panoraamakuva kirkosta

Tutustu kirkkoon virtuaalikierroksella Virtual Tampere -palvelussa.

Urut

Nykyiset, 24-äänikertaiset urut ovat kirkossa jo kolmannet.

Kirkkotekstiilit

Satavuotisjuhlaan hankittiin myös täydellinen kirkkotekstiilisarja messukasukoineen. Sarjan suunnitteli vanhojen kirkkotekstiilien henkeen peruskorjaustyön suunnittelija arkkitehti Seppo Rihlama. Kaukajärveläinen tekstiilityön opettaja Hilkka Lehtinen nypläsi tekstiilien pitsikoristeet muun ompelutyön ohella.

Hiljentävä maamerkki

Messukylän kirkko ja hautausmaa sen ympärillä on hiljentävä maamerkki vilkasliikenteisten katujen risteyskohdassa.

Alttaritaulu

Aleksandra Såltin