katedraali.org -konsertti: Franz Danksagmüller (Saksa), urut

Saksalaisen huippu-urkurin konsertissa historia kohtaa nykypäivän!

Tuomiokirkon kesän urkukonsertit netissä:

katedraali.org

Näin Danksagmüller itse kertoo konsertistaan: ”Ohjelman on minulle sangen henkilökohtainen. Nuorena opiskelin soittamaan Johann Sebastian Bachin urkuteoksia tavalla, joka pohjautui Karl Strauben, 1900-luvun alun merkittävimmän saksalaisurkurin, opetuksiin. Myöhemmin Wienissä ammattiopintojen yhteydessä soittotekniikka oli opeteltava uudelleen: opetus siellä pohjautui Bachin oman ajan esityskäytäntöjen tutkimiseen.”

Danksagmüller joutui siis historiantutkimuksen, perinteen ja nykypäivän väliseen ongelmakenttään, joka on heijastunut varmasti hänen omassa sävellystuotannossaan, joka kattaa teoksia uruille ja live-elektroniikalle sekä moderneja sävellyksiä 1700-luvun uruille.

Tampereen konsertissaan Danksagmüller esittää mm. Bach-tulkintoja Strauben tapaan sekä omia sävellyksiään vuodelta 2017. Erikoisuutena konsertissa kuullaan myös improvisaatio. Danksagmüller tunnetaan mm. mykkäelokuvien improvisoidusta urkumusiikista; millaisen sävelryöpyn mahtavat Simbergin freskot Tampereen Tuomiokirkossa kirvoittaa?

Vapaa pääsy, ohjelma 10 €

Ajankohta: 28.6.2018 klo 19.00