Toimintaamme liittyviä artikkeleita

Artikkelit

Sairaalasielunhoitaja tukee, kun mieltä askarruttavat syvimmät kysymykset

Tärkeintä sairaalasielunhoidossa on ihmisen aito kohtaaminen. Kun ihminen tulee näkyväksi ja kuulluksi, hän saa kokemuksen siitä, että häntä arvostetaan.

Sairaalapappi Taru Varpenius. Kuva: Hannu Jukola

Jokainen ihminen on Jumalan ainutlaatuinen, arvokas luomus, miettii Tampereen seurakuntien sairaalasielunhoidon johtaja Antti Sipola.

Sairaista huolehtiminen on kuulunut kirkon lähimmäistyöhön jo alkuseurakunnan ajoista.
Sairaalasielunhoito perustuu Jeesuksen sanoihin: ”Minä olin sairaana, ja te kävitte minua katsomassa.” (Mt. 25:36).
Sairaalasielunhoitajat ovat Suomen evankelis-luterilaisen kirkon pappeja. Ensimmäisen, yksinomaan sairaalatyöhön tarkoitetun papin viran perusti vuonna 1925 Helsingin seurakunnat.
Tampereella tiedostettiin vastaavanlaisen sairaalapapin tarve sotien aikana. Työn aloitti Tampereen Kaupunkilähetys ja Tampereen seurakunnat perusti sairaalapapin viran syyskuussa 1947.
Nykyinen sairaalasielunhoito perustuu kirkkohallituksen, lääkintöhallituksen ja Sairaalaliiton vuonna 1965 tekemään sopimukseen. Se vahvistaa, että potilaiden tulee saada kokonaisvaltaista, eli ruumiillista, henkistä ja hengellistä hoitoa sairautensa aikana.
Moni sairaalasielunhoitaja toimii myös kouluttajana ja työnohjaajana. Useat sairaalapapit ovat hankkineet psykoterapeutin, retriittiohjaajan tai bibliodraamaohjaajan koulutuksen. Suomessa työskentelee noin 130 sairaalasielunhoitajaa.

Sairaalapappi pystyy kohtaamaan kriisin

– Sairaalapapit työskentelevät sairaaloissa seurakuntien lähettämänä ja sairaalan kutsumana. Sairaalat voivat luottaa siihen, että soveltuvuustestin läpäisseet sairaalapapit ovat saaneet erikoistumiskoulutuksen. Heillä on välineitä kohdata erityistilanteita. Sairauden ympärillä on aina kriisi, kun sairas ihminen pohtii elämän syvimpiä kysymyksiä, miettii Sipola, jolla on itsellään lähes 20 vuoden kokemus sairaalasielunhoidosta.
Sairaalasielunhoidon johtamisen lisäksi hän työskentelee sairaalapappina Pitkäniemen sairaalassa. Laajempaa näkökulmaa työhön antavat jäsenyydet kirkon sairaalasielunhoidon kehittämistyöryhmässä sekä Pirkanmaan sairaanhoitopiirin eettisessä toimikunnassa.
Tampereen seudun sairaaloiden sielunhoitotyö on Tampereen seurakuntien ja 20 Pirkanmaan seurakunnan ja seurakuntayhtymän yhteinen työmuoto. Toimintaa ohjaa johtokunta. Sopijaseurakuntia ovat Tampere, Ylöjärvi, Nokia, Pirkkala, Lempäälä ja Kangasala.
Tampereen seudun sairaaloissa työskentelee yhdeksän sairaalasielunhoitajaa, jotka työskentelevät kahdeksassa sairaalassa.

Keskustelu ja kuuntelu parasta sielunhoitoa

Sairaalasielunhoitajat ovat sairaaloissa potilaita ja heidän läheisiään varten. Keskeisiä työvälineitä ovat sielunhoidollinen keskustelu ja kuunteleminen. Sielunhoitaja kulkee rinnalla ja jakaa taakkoja.
Sairaalapappi voi rukoilla potilaan puolesta ja hänen kanssaan. Sielunhoitoon sisältyy kosketus pyhään, Jumalan armahtavaan läsnäoloon.
– ’Taivaskanavat’ ovat auki tarvittaessa, mutta hengellisistä asioista ei puhuta, jos potilas ei niin halua, vakuuttaa Sipola.
– Työ on vaativaa, sitä ei käy kieltäminen. Sairaalasielunhoitajan on huolehdittava siitä, että oma väline pysyy kunnossa. Siksi sairaalapapit käyvät jatkuvasti työnohjauksessa.

Sairaalapappi tukee työntekijöitä jaksamisessa

Sairaalasielunhoitajat toimivat myös työpaikkapappeina ja antavat työnohjausta terveydenhuollon henkilökunnalle. Potilaiden tuska ja kuolema voivat kuormittaa sairaalan työntekijöitä.
– Jos potilas kuuluu eri uskontokuntaan, sairaalapastori auttaa tarvittaessa löytämään potilaalle ja hänen läheisilleen sielunhoitoapua heidän omasta uskontokunnastaan, kertoo Sipola.
Saattohartaus, hautaan siunaaminen ja kaste ovat keskeisiä kirkollisia toimituksia sairaalapapin työssä.
Sairaalasielunhoitaja ohjaa usein myös sairaaloissa toimivia vapaaehtoistyöntekijöitä. Tampereen alueen sairaaloissa toimivat vapaaehtoistyöntekijät ovat Tampereen seurakuntien Mummon Kammarin tai Suomen Punaisen Ristin kouluttamia vapaaehtoisia.
Sairaalasielunhoitajat ovat valmiina auttamaan lähimmäisiä normaalin virka-ajan ulkopuolellakin. Päivystävään sairaalapappiin saa yhteyden osaston henkilökunnan välityksellä.

Kirsi Airikka

Lisää uusi sisältö