rss Tampereen seurakuntien uutiset

4.12.2017 10.37

Itsenäisyyspäivänä sankarihaudoille lasketaan havuseppeleet

Itsenäisyyspäivänä 6. joulukuuta kunnioitetaan sankarivainajia Kalevankankaan, Lamminpään, Messukylän, Aitolahden ja Teiskon hautausmailla. Juhlallisuudet alkavat hautausmailla kello 12 kunniakäynnillä ja seppeleenlaskulla kaatuneiden muistomerkille.

seppele_sankarihaudalla
Kuva: Hannu Jukola
Sankarihaudoilla on kunniavartijoiden lisäksi havuseppeleet. Seppeleitä on valmistettu talkoovoimin.

Lamminpään osuus, 38 seppelettä, viedään haudoille kynttilöiden kera kello 9 alkaen.  x0cb
– Kynttilät palavat kello 12, jolloin muistomerkille lasketaan seppele. Seremoniaa taustoittavat mieskuoro, torvien soinnut sekä salkoon nostetut liput. Seppeleet on tehty Kuurosokeiden toimintakeskuksessa Hervannassa, kertoo kuurojen diakonissa Sirpa Toivo.
seppeletalkoon-_kuurosokeat
Havuseppeleitä urakoivat Kuurosokeiden toimintakeskuksessa Hervannassa muun muassa Anne Palo (keskellä) ja Rauli Jalo. Toimintaa ohjaavat Milla Lindh ja Veera Friis (vas). Kuva Hannu Jukola
– Teiskon hautausmaalle tuodaan yhteensä 145 seppelettä, joiden tekoon ovat osallistuneet niin partiolaiset kuin Teiskon maatalousnaiset, kertoo Teiskon hautausmaan puutarhuri Matti Jokinen.

Aitolahdessa seppeleitä tekivät martat.

Kalevankankaalle ja Messukylän hautausmaille tarvittavat 515 havuseppelettä on tehty talkoilla muun muassa Ahlmannilla ja Lentävänniemen Mansikkapaikassa sekä Hiedanrannassa.

Kalevankankaan sankarihaudoille valmistetut 425 seppelettä tuodaan haudoille kello 9.30. Koululaiset laskevat seppeleet sankarihaudoille, ja sankarihaudat saavat myös kynttilät. Sankarihaudoille asettuu kello 11.45 kunniavartioon 749 miestä ja naista, jotka ovat saman ikäisiä kuin sankarivainajat, joiden haudoilla he seisovat.  

Sankirihautojen seppelöinnin hankkeen alullepanijana on hämeenlinnalainen Esa Jaatinen. Alun perin hänen ajatuksensa oli seppelöidä vain Kanta-Hämeen sankarihaudat, mutta idea lähti lentoon ja seppeleitä on tehty oli 150 paikkakunnalla.


Palaa otsikoihin