rss Tampereen seurakuntien uutiset

11.4.2018 12.37

Jumalanpalvelus ja konserttiseurat sadan vuoden takaisilla tapahtumapaikoilla 15.4.

Lapuan kristillisen opiston kuoro vierailee Tampereella ensi sunnuntaina. Lähes päivälleen sata vuotta sitten Lapuan körttiopiston pojat olivat mukana valloittamassa Tamperetta. Nyt liikkeellä ollaan sovinnollisin ajatuksin.

Vierailu on osa ensi kesän herättäjäjuhlia edeltävää ohjelmaa. Tuomiokirkon messu alkaa sunnuntaina 15.4. kello 10 ja konserttiseurat Messukylän kirkossa kello 15.

Lapuan Karhunmäen körttiopiston pojat olivat johtajansa Väinö Malmivaaran mukana Tampereen valloituksessa huhtikuussa 1918. Malmivaara myös saarnasi valtausta seuranneessa jumalanpalveluksessa, joka oli valkoisten juhla. Tänä päivänä kirkonpenkeissä veisaa yhtä lailla valkoisten kuin punaisten jälkeläisiä.

— Seuroissa veisataan muun muassa Siionin virsi On vääryydellä valta, joka on uudistettu versio ns. punaisten virtenä tunnetusta virrestä Valittaa täytyy totta. Vuoden 1938 virsikirjassa virsi oli nimellä Jo vääryys vallan saapi, kertoo konserttiseuroissa myös esiintyvän Tampereen herättäjäjuhlien juhlakuoron johtaja Petra Perttula.

— Siionin virret ovat perusolemukseltaan särjettyjen ja maahan poljettujen virsiä. Tämä virsi tunnettiin ja oli käytössä myös heränneiden parissa erityisesti 1930-luvulla. Sen uudistetuissa sanoissa näkökulma on olennaisesti muuttunut: ei puhuta enää ”noista toisista” vääryyksien tekijöistä, vaan syytös kohdistuu yhtä lailla veisaajaan itseensä. On erittäin merkittävä asia, että lapualaiset näin kunnioittavat vierailullaan herättäjäjuhlavalmisteluja ja saamme veisata yhdessä.

- Tulemme Tampereelle sovinnollisella mielellä, kertoo Lapuan kristillisen opiston kuoron johtaja Mirjami Mäntymaa.

— Konserttiseuroissa laulamme muun muassa Siionin virren 176, jossa rukoillaan: "Saavu, kuulas aamunkoitto, jolloin viha voitetaan, jolloin kaikuu rauhan soitto, ilo syttyy uudestaan! Rakkauden katse saa haavoitetut parantaa". Siinä on valtava sanoma historian taakkoihin, nykypäivän sotiin maailmassa ja "sotiin" jokaisen lähipiirissä.

Konserttiseuroissa puhuvat pastori Tiina-Mari Mällinen, erityisopettaja Elina Karttunen ja dosentti Outi Lehtipuu. Tuomiokirkon messussa saarnaa tuomiorovasti Olli Hallikainen.

Herättäjäjuhlat ovat herännäisyyden eli körttiläisyyden suurin vuosittainen tapahtuma ja yksi suurimmista kirkollisista kesäjuhlista. Ensi kesänä juhlat pidetään Tampereella Kalevan kirkon ympäristössä 6.-8. heinäkuuta.

www.herättäjäjuhlat.fi