rss Tampereen seurakuntien uutiset

4.12.2018 13.32

Konserttien maksullisuudessa pyritään selkeyteen

Onko kirkossa järjestettävissä konserteissa merkintä ohjelman hinnasta tulkittava pääsymaksuksi, ja onko se pakollinen, kysellään Tampereen seurakunnille tulleissa palautteissa.

lipun-osto
Seurakuntien Internet-sivuston tapahtumakalenterissa ilmaiseksi mainittu konsertti onkin joskus paikan päällä osoittautunut maksulliseksi. Toisinaan on mainittu, että ainoastaan ohjelma maksaa, mutta ovella kukkaroa on ollut pakko kaivaa.

Seurakuntien musiikkisihteeri Petra Perttula pahoittelee sekaannuksia ja lupaa, että hinnoittelusta tiedottamiseen panostetaan jatkossa vieläkin enemmän.

– Nyrkkisääntönä voi pitää sitä, että kun puhutaan ohjelmasta, kyseessä on vapaaehtoinen maksu.

– Seurakunnat ei suinkaan aina ole konsertin järjestäjä, ja olemme riippuvaisia siitä, mitä tietoja meille toimitetaan, hän lisää.

Joskus esimerkiksi järjestäjien seurakunnille toimittamissa tiedoissa puhutaan ohjelmasta, mutta he itse käyttävät konserttijulisteissa sanaa ”lippu”.

Palautteessa on myös pidetty outona sitä, että kirkkoon pääsy musiikkia kuulemaan ylipäätään maksaa. Seurakunnan omiin konsertteihin onkin useimmiten vapaa pääsy. Ammattiesiintyjien konserttien rahoitus on kuitenkin järjestettävä jollakin tavalla, huomauttaa Tuomiokirkkoseurakunnan johtava kanttori Osmo Honkanen.

– Luontevalta tuntuu, että kuulijat tukevat konsertin järjestämistä esimerkiksi ostamalla vapaaehtoisen käsiohjelman. Joissakin tapauksissa konsertin järjestäminen on niin iso taloudellinen panostus, että pääsylipputulot ovat tapahtuman toteuttamisen edellytys.

Jos tilaisuuden järjestäjä on tiedottanut, että yleisöllä on vapaa pääsy, on tilaisuuden järjestäjällä tästä vastuu kuluttajansuojalain hengessä, Honkanen vinkkaa.

Palautetta kannattaa antaa

Viimevuotisen palautteen perusteella tekeillä on muutos vuokrasopimuksiin. Jatkossa edellytettäisiin, että silloin kun yleisöllä on tilaisuuteen vapaa pääsy, järjestäjän on sijoitettava ”Vapaa pääsy” -teksti näkyvästi sisäänkäynnin läheisyyteen.

– Ongelmatilanteet kannattaa selvittää jo kirkon ovella ja vedota konsertti-ilmoituksen tietoihin. Palaute ohjelmanmyynnistä kannattaa antaa suoraan konsertinjärjestäjälle. Jos järjestäjä ei ole helposti tavoitettavissa, palautteen voi antaa myös kirkon henkilökunnalle tai seurakunnalle eteenpäin välitettäväksi, Honkanen neuvoo.

Seurakunta ei ole useimpien joulukonserttien järjestäjä, vaikka ne pidetäänkin kirkoissa, vaan seurakunta on luovuttanut tilan muulle osapuolelle konserttikäyttöä varten.

– Seurakunnan omassa musiikkitilaisuuksien kokonaistarjonnassa ja varsinkin joulumusiikin kaikuessa kirkoissa huolehditaan kuitenkin siitä, että jokaisella on mahdollisuus nauttia musiikista myös ilmaistilaisuuksissa, Honkanen vakuuttaa.

Asta Kettunen