rss Tampereen seurakuntien uutiset

14.3.2018 14.48

Körttiveisuu kaikuu Hervannan kirkolla koko päivän 17.3.

Lauantaina 17. maaliskuuta tarjoutuu mahdollisuus tunnetusti hyvää tekevään yhdessä laulamiseen, kun Hervannan kirkolla pidetään Siioninvirsimaraton. Maraton kuuluu ensi kesänä Tampereella pidettävien valtakunnallisten herättäjäjuhlien ennakkotapahtumiin.

Veisaaminen on eri-ikäisiä ja eri puolilla Suomea asuvia heränneitä eli körttiläisiä kaikkein voimakkaimmin yhdistävä tekijä. Rukouksen muotoon puetut ja kansanveisuun tapaan ilman säestystä veisattavat Siionin virret ovat herännäisseurojen tunnusmerkki ja tärkein elementti. Säestyksetön virrenveisuu, körttiveisuu, pääsi viime syksynä mukaan Elävän perinnön wikiluetteloon.

Veisuumaratonin jokaisella tunnilla on oma teema, ja päivän aikana veisataan yhteensä 111 virttä. ”Satayksitoista” on körttiperinteessä tärkeä luku, koska 1800-luvulla käyttöön otetun miesten körttipuvun takinliepeet (ruots. skört) sisälsivät kolme halkiota (111). Takinliepeistä johdettu nimitys ”körtit” oli alun perin tarkoitettu vähätteleväksi, mutta nykyään heränneet itse suosivat sitä.

Siionin virsien kolmas täysin uudistettu laitos julkaistiin viime kesänä, joten virret ovat kaikille veisaajille vielä hieman vieraita. Kirkon kappelissa säestyksetöntä veisuuta tukemassa on Tampereen seurakuntien kanttoreita sekä Tampereen herättäjäjuhlien juhlakuoron laulajia.

Virsimaratonin teematunnit:

• klo 10-11 Aamu ja havahtuminen
  • klo 11-12 Paasto ja juhla
  • klo 12-13 Suosituimpia Siionin virsiä
  • klo 13-14 Virsikirjan virret Siionissa
  • klo 14-15 Uusimpia Siionin virsiä
  • klo 15-16 Lähetys ja yhteys
  • klo 16-17 Iloisia Siionin virsiä

Kirkon aulassa on tapahtuman ajan myynnissä kahvilatuotteita, käsitöitä, kirjoja ja arpoja Tampereen herättäjäjuhlien hyväksi. Tervetuloa veisaamaan!

Lisätietoja: Petra Perttula, p. 050 469 1818

Körttiveisuu on mainittu myös  Elävän perinnön luettelossa.

Kaikille avoimet Herättäjäjuhlat järjestetään Tampereella 6.-8. heinäkuuta Kalevan kirkon vieressä Liisanpuistossa. Lue lisää: herättäjäjuhlat.fi

seuroissa siionin virret seurat körtit
Siionin virret on herännäisten eli körttien oma laulukirja.