Uutisarkisto 2011-2009

6.4.2011 11.47

Hallikainen ja Karisma iskivät sanan säilää

vaittelyOppilaspastori Katriina Hallikainen ja Tampereen Vapaa-ajattelijoiden puheenjohtaja Petri Karisma saivat Ylioppilastalon salintäyteiseltä yleisöltä tasapuolisesti hurrauksia ja buuauksia.
Hallikainen ja Karisma heiluttivat sanan säilää Tampereen ensimmäisessä väittelyillassa. Aiheena oli kristillinen opetus ja perinne kouluissa.
– Onkse susta epätasa-arvoinen lause, että Jumala rakastaa kaikkia, ihmetteli Hallikainen.

Keskustelu lähti liikkeelle kirkon moniäänisyydestä. Petri Karisma haastoi miettimään, mitä kristillisyys oikein on. Hänen mielestään uskonto pitäisi saada pois kouluista, eikä tilalle saisi tulla myöskään Ruotsin tyyliin uskontotietoa, josta Karisman mukaan on tullut uusi uskonto.

– On suuri harha ajatella, että lapset tekisivät valintoja, joita he eivät mitenkään pysty tekemään. Rajan takana oli 70 vuoden kokeilu siitä, että uskonto oli piilossa, Hallikainen muistutti.
Karisman perusteluihin kuului, ettei työpaikoillakaan puhuta uskonnosta eikä politiikasta – ja lasten työpaikka on koulut.
Hallikaisen mukaan yksikään vanhempi ei ole opetuksesta valittanut:
– Pikemminkin vanhemmat sanoo, että on se hyvä kun sä opetat, kun me ei oikein osata.

– Mikä elämänkatsomustiedossa on niin pahaa, että kirkkoon kuuluva oppilas ei saa valita sitä, ihmetteli puolestaan Karisma.
Hallikainen kummasteli tähän, että et:ssä uskonto-sana mainitaan ensimmäisen kerran vasta kahdeksannen luokan oppimateriaalissa.
– Mistä se kertoo? Mikä siinä sanassa on niin pelottavaa? Koulujen uskonnossa kouluissa ei ole muusta kysymys kuin siitä, että se antaa välineet käsitellä suuria ja vaikeita kysymyksiä. Lisäksi suuria kertomuksia voi tulkita sukupolvelta toiselle.

Älä alistu kampanjaan viitattiin monessa puheenvuorossa. Yhtä mieltä väittelijät olivat siitä, että lapsen ääni pitäisi saada nykyistä paremmin kuuluviin. Keinoista oli kuitenkin erimielisyyttä, sillä Karisma haluaisi lapsen valitsevan uskonnon ja elämänkatsomustiedon välillä. Hallikaisen mielestä tällaista valintaa ei saa jättää lapselle.
– Eihän seitsemänvuotias valitse vielä itse edes vaatteitaan.

Hyödyksi vai haitaksi?

Yleisö sai esittää myös omia kysymyksiään. Riku Merikoski esimerkiksi kysyi, ovatko Suvivirsi tai jouluseimi hyödyllisiä vai haitallisia.
– Perustuslakivaliokunnan mukaan Suvivirsi ei ole uskonnon vaan perinteen harjoittamista. Seiminäytelmä on osa tapaamme juhlia, Karisma linjaili.
– Nämä ovat niitä suuria kertomuksia, jotka edelleen vetoavat ihmisiin. Kouluissa täytyy antaa välineitä niiden käsittelyyn, Hallikainen summasi.

Taneli Tulkki halusi tietää, kuinka moni lapsi kokee kouluissakin esillä olevat perinteet, esimerkiksi Suvivirren, uskonnollisina. Hallikaisen mielestä perinteiden takana voi olla tarve saavuttaa muutakin kuin paljon tavaraa.
– Mä oon vaan insinööri, Karisma puolustautui.
– Mäkin oon vaan pappi, ei se riitä perusteeksi, Hallikainen sivalsi.

Illan aluksi kansanedustaja Oras Tynkkynen (vihr.) ja kaupunginvaltuutettu Heikki Luoto (ps.) väittelivät kehitysyhteistyöstä. Illan järjestivät Tampereen yliopistolla toimiva väittelykerho Uta Debate Society sekä Tamy.

Kuva ja teksti: Asta Kettunen