Uutisarkisto 2012

17.5.2012 8.00

Viinikan kirkko on ehtinyt miehen ikään

Viinikan kirkon valmistumisesta tulee toukokuussa kuluneeksi 80 vuotta. Tapahtumaa juhlistetaan juhlajumalanpalveluksella Viinikan kirkossa 20.5. kello 10.

Messussa saarnaa piispa Matti Repo. Musiikista huolehtivat kanttori Veikko Myllyluoma, Viinikan kirkkokuoro sekä Nuorten lauluryhmä.

Kirkkokahvia tarjoillaan ympäri kirkkoa eri toimitiloissa, joissa esitellään seurakunnan toimintaa ja kohdataan seurakuntalaisia. Tampereen normaalikoulun kuvataidenäyttelyn avajaisia vietetään messun jälkeen.

Normaalikoulun oppilaista koostuvan Oskari-kuoron konsertti on juhlapäivänä kello 18 Viinikan kirkossa. Kuoroa johtavat opettajat Johanna Pitkänen ja Aki Tulikari.

Kirkko keskellä kylää

Viinikan kirkon on suunitellut Yrjö Waskinen. Tampereen hiippakunnan piispa Jaakko Gummerus vihki kirkon käyttöön 29.5.1932.Piispa Gummerus nimitti kirkkoa puheessaan arkikirkoksi, koska se oli ensimmäinen suomalainen kirkkorakennus, jossa saman katon alle yhdistettiin kirkkosali, nuorten kerhotilat ja pappila. Tämän kirkon valmistumista pidetäänkin kirkollisen nuorisotyön alkamisajankohtana.

– Seurakunnan päättäjien unelmana oli rakentaa helposti saavutettava kotikirkko, jonka suojista löytyisi kaikille tilaa. Tämä tavoite on edelleen ajankohtainen, sillä elämme jälleen perheiden Viinikassa. Noin 40 prosenttia Viinikan seurakunnan jäsenistä on alle 30-vuotiaita, miettii Viinikan kirkkoherra Jussi Mäkinen Viinikan kirkon 80-vuotisjuhlan kynnyksellä.

Klassisimia ja funktionalismia

Vaikka Viinikan kirkko pohjautuu tyyliltään selvästi 1920-luvun klassismille, siinä on myös funktionalismille tyypillisiä piirteitä.

Yksilaivainen pitkä kirkko, johon liittyy kaunis, solakka torni, kohoaa hallitsevana omakotitalojen keskeltä. Katsoja ei voi erehtyä kirkon luonteesta, rakennuksen tehtävästä.

Kirkon koristelu noudattelee 30-luvun tyyliä. Kattoon on maalattu evankelistat tunnuksineen, tekijöinä ovat olleet koristemaalarit Eino Kauria ja Eino Rapp. Lattiasta voi löytää kivimosaiikkineliöitä, joissa on esitetty eläinkuvioita, liekehtiviä sydämiä ja mm. ikivanhoja koristeaiheita, hakaristejä.

Arkkitehdin suunnitteleman koristelun kokonaisuuteen kuuluvat myös alttarin kuorikalterien taidokkaat takorautatyöt ja eteisen ikkunan lyijylasimaalaus. Kirkkosalia hallitsee Väinö Rikhard Rautalinin suurikokoinen kullattu puinen Kristus-veistos. Kirkon vaikuttavan pääoven pyöreät pronssireliefit ovat samoin kuvanveistäjä Rautalinin suunnittelemat.

Kirkon valmistuttua hankittiin kirkon yleisväritykseen sopiva, vihkiristeillä runsaasti koristeltu violettinen antependium, jonka teki Suomen Käsityön Ystävien ompelimossa Lina Palmgren. Myöhemmin on hankittu muitakin tekstiilejä.

Tiedustelut: Kirkkoherra Jussi Mäkinen 050 554 2461, Kiinteistöpäällikkö Pekka Niemi puh. 050-364 6053