Uutisarkisto 2017

30.10.2017 14.16

Valon ääniä –musiikkiviikko tuo vastavoiman marraskuun pimeydelle

Valon ääniä on viikon mittainen musiikkitapahtuma ja seurakuntien yhteinen ponnistus. Yhteistyö mahdollistaa suurempien ja näyttävämpien tapahtumien toteuttamisen.

Harjun Kamarikuoro Salvat Tuomiokirkossa
Harjun Kamarikuoro esitti vanhojen virsien väkeviin teemoihin perustuvan, Jaakko Mäntyjärven säveltämän virsidraaman Salvat 1701 Tampereen tuomiokirkossa vuonna 2011.
Uutta konserttisarjassa on ajankohta, marraskuun alku. Valon ääniä –musiikkiviikolla 3.-12.11. korostuu valon ja pimeyden kontrasti. Vuoden pimeimpänä aikana musiikki tuo vastavoiman pimeydelle. Viikon jokaiselle päivälle on suunniteltu musiikkitapahtuma.

Teemana on reformaatio, joka näkyy ja kuuluu eri tavoin viikon tapahtumissa.

– Kaikissa seurakunnissa oli toive, että reformaatio näkyisi myös konsertti- ja musiikkielämässä. Näistä ajatuksista heräsi idea koota kaikki reformaation juhlavuoteen liittyvät musiikkitapahtumat yhdeksi kokonaisuudeksi. Siitä syntyi Valon ääniä –musiikkiviikko, kertoo musiikkisihteeri, kanttori Maiju Häyrynen.

Reformaatio ja musiikki liittyvät kiinteästi toisiinsa. Luther totesi, että musiikki on eräs Jumalan kauneimpia ja ihanimpia lahjoja. Musiikki karkottaa pimeät ja synkät ajatukset, joiden valtaan reformaattorikin aika ajoin vaipui.

Martin synttäreille, virsidraamaan vai Organ Happy Houriin?

Musiikkiviikon ohjelmassa on draamaa, yhteislaulua ja urkumusiikkia – kaikki tilaisuudet ovat erilaisia.
Helsingin-filharmoninen-kuoro_press
Helsingin filharmoninen kuoro (HFK) on pääkaupunkiseudulla toimiva, vuonna 2007 perustettu suurkuoro.
Viikon musiikkitarjonnasta Tuomiokirkkoseurakunnan johtava kanttori Osmo Honkanen suosittelee erityisesti Kalevan kirkossa 5.11. pidettävää Mozart: Requiem & Lauridsen: Lux Aeterna –konserttia.

– Lauridsen sävelsi Lux Aeternan jatkoksi Mozartin kesken jääneelle Requiemille. Kertomus kuolinvuoteellaan omaa sielunmessuaan kirjoittavasta Mozartista tunnetaan elokuvistakin. Lauridsenin Ikuisen valon myötä kokonaisuudesta muodostuu niin sanotusti Mozart plus, kuvailee Honkanen.

Kirkkokonserttien ensikertalaisille Maijulla on vinkki perjantaiksi:
– Jos kirkkomusiikki tuntuu sinusta vieraalta, niin ota työkaveri mukaan ja poikkea perjantaina Vanhan kirkon Organ Happy Hourille. Konsertin kesto on kohtuullinen, ohjelma taattua Bach-laatua ja paikalla huippu-urkuri Liisa Aaltola. Konsertin jälkeen voi sitten mennä jatkamaan lasilliselle.
Martin-synttärit
Harjun kanttorikvartetti. Kuva Hannu Jukola
– Lasten kanssa konserttiin haluaville suosittelen Martin synttärit –musiikkidraamaa, – sisältö on kiinnostavaa myös aikuisille. Juhlassa voi nähdä Martti Lutherin ja hänen vaimonsa Katharinan, Agricolakin on kutsuttu paikalle, vihjaa Maiju.

Valon ääniä reformaation 500-vuotisjuhlamessussa

Sunnuntaina 5.11. Aleksanterin kirkossa kello 10 vietetään musiikkipitoista reformaation 500-vuotisjuhlamessua, jossa saarnaa emerituspiispa Juha Pihkala. Messun musiikista vastaavat Tampereen akateemisen sinfoniaorkesterin soitinyhtye (joht. Riikka Viljakainen, Juha Uusitalo, basso, Aleksanterin kirkon lauluryhmä ja Esa Toivola, urkuri).

Tietoja konserteista ja esiintyjistä osoitteesta www.valonaania.fi.