rss Tampereen seurakuntien uutiset

10.11.2017 10.58

Haavoittunut enkeli synnytti halun kuvata suomalaisuutta

Dokumenttielokuva Pohjolan enkeli on tutkimusmatka suomalaiseen sieluun, siihen, millaiseksi se kuvitellaan ja millaisena se esiintyy yhteisessä ja yksityisessä alitajunnassa.

haavoittunut_enkeli
Tampereen tuomiokirkossa oleva Haavoittunut enkeli -maalaus on erilainen kuin Ateneumissa oleva. Kuva Hannu Jukola
Elokuvan ranskalaiselle ohjaajalle Jean Michel Roux´lle lähtölaukaus Pohjolan enkeli -elokuvalle oli Hugo Simbergin maalauksen Haavoittunut enkeli näkeminen ensi kertaa. Maalaus, jossa paareilla kannettava enkeli kurkistaa siteen alta, kiehtoi ohjaajaa niin paljon, että se osaltaan synnytti halun kuvata suomalaisuutta.

Pohjolan enkeli -elokuva on myös matka, jonka varrella tavataan kaiken ikäisiä ja monilla aloilla toimivia henkilöitä ympäri Suomea. Elokuvaa varten tehtiin noin 400 haastattelua, joissa suomalaiset kertovat suhteestaan sekä taideteokseen että elämään.

Kaikilla haastatetuilla on läheinen suhde Haavoittunut enkeli -maalaukseen. Se herättää heissä tunteita, jotka liittyvät myötätuntoon, kuolemaan, taiteeseen, maailman väkivaltaisuuteen, enkelien olemassaoloon ja toivoon. Osa haastatteluista ei mahtunut elokuvaan, mutta ohjaaja sai niistäkin ajatuksia.

Maalaus on aina haastattelun lähtökohta, mutta sitten siirrytään ihmisten elämien muihin kohtiin.
– Elokuva ei ole historiallinen dokumentti maalauksesta, vaan maalaus on portti suomalaisen sielun löytämiseen, Roux määrittelee.
tuomiokirkko_elokuvaus_03_2
Kuvaaja Joonas Pulkkanen, ohjaaja Jean Michel Roux sekä kääntäjä ja tulkki Kaisa Kukkola tallensivat tunnelmia Tampereen tuomiokirkossa maaliskuun 2017 alkupuolella Enkeli elokuvaa varten. Haastateltavana oli Olli Hallikainen (vas.).Kuvaaja: Rami Marjamäki
Kuvausryhmä vietti päivän myös Tampereen tuomiokirkossa maaliskuun 2017 alkupuolella ja haastatteli ihmisiä lähiseuduilla. Haastateltujen joukossa oli tuomiorovasti Olli Hallikainen.

Roux aloitti aiheen työstämisen syksyllä 2014. Elokuva on kuvattu Suomessa maaliskuun 2016 ja maaliskuun 2017 välillä.

Lisää elokuvan teosta Silta-lehdessä: Pohjolan enkeli kiehtoo ranskalaisohjaajaa

Pohjolan enkeli (2017)
Ohjaaja: Jean Michel Roux
Ensi-ilta: 14.11.2017
Kesto: 1h 33 min

Tampereella elokuva on nähtävillä ensimmäistä kertaa tiistaina 14.11. kello 18 ja torstaina 16.11. kello 15 Plevnassa.