rss Tampereen seurakuntien uutiset

22.5.2017 16.30

Hautojen hoito sujuu yhteispelillä

Kesäkauden valmistelutöitä tehdään jo ahkerasti Tampereen seurakuntien hautausmailla, ja ensimmäiset kausityöntekijät ovat aloittaneet työnsä jo huhtikuun viimeisellä viikolla.

kalevankangas-_kierrätys
Kalevankankaan hautausmaan työnjohtaja Aija Putkonen kertoo, että Kalevankankaan hautausmaalla on lajittelupisteet, joista löytyvät omat säiliöt muovikynttilöille, metallille sekä seka- ja kompostijätteelle. Keräyspisteet sijaitsevat porttien läheisyydessä. Kuva: Hannu Jukola
–  Aluksi tehdään hautausmaan kevätsiivous eli haravoidaan, poistetaan hiekoitussepelit sekä kerätään risut, kynttilät, havut ja kanervat. Sen jälkeen aloitetaan talven aikana olleiden arkkuhautausten kivityöt ja pintojen kunnostukset, kertoo Kalevankankaan hautausmaan työnjohtaja Aija Putkonen.

Aija Putkosen mukaan hautausmaiden hoito sujuu parhaiten, kun seurakuntien työntekijät ja haudoilla vierailevat omaiset toimivat hyvässä yhteistyössä.

– Omaiset ja haudoilla vierailijat voivat omalla toiminnallaan vaikuttaa ratkaisevasti siihen, että hautausmaiden kevättyöt ja kesähoito sujuvat mahdollisimman tehokkaasti.

Työntekijät toivovat, että haudoille ja muistolehtoihin talvella tuodut kynttilälyhdyt ja led-kynttilät vietäisiin kevään tullen pois. Kesäaikaan ne ovat rikkoutumisvaarassa koneiden vuoksi, ja tavaroiden siirteleminen hoitotöiden aikana vie aikaa työntekijöiltä.

– Muistolehtoihin ei suositella ollenkaan jalallisia kynttilälyhtyjä. Koriste-esineiden viemisessä haudoille kannattaa myös käyttää harkintaa, neuvoo Putkonen.

Keräyspisteet porteilla

Jätteiden lajittelu auttaa hautausmaiden työntekijöitä, ja on myös ympäristöteko. Nykyisin Kalevankankaan hautausmaalla on lajittelupisteet, joista löytyvät omat säiliöt muovikynttilöille, metallille sekä seka- ja kompostoitavalle jätteelle. Keräyspisteet sijaitsevat hautausmaiden porttien läheisyydessä.

Aija Putkonen haluaa jakaa omaisille tietoa myös hautausmaan vesipisteistä. Moni ihmettelee, miksi vesipisteet eivät toimi aikaisin keväällä tai myöhään syksyllä.

– Tämä johtuu jäätymisvaarasta. Maan pinnan lähellä kulkevat vesiputket on tyhjennettävä vedestä pakkaskauden ajaksi. Keväällä vesipisteet pyritään avaamaan äitienpäivän aikoihin, ja viimeistään syyskuun lopussa ne suljetaan. Sulkuaikaan vettä saa omaan astiaan esimerkiksi pääportilla sijaitsevasta vessasta.

Omaisilla saattaa olla myös epäselvyyksiä siitä, mitä toimenpiteitä heidän tilaamansa haudanhoito sisältää.

– Aina kannattaa ottaa yhteyttä ja tulla keskustelemaan heti, jos jokin asia mietityttää. Olemme kiitollisia kaikesta palautteesta, vakuuttaa Putkonen.

Hautaustoimi palvelee ympäri vuoden

kalevankangas-_tammikuja
Haudoille on tilattu tulevaksi kesäksi yhteensä 61 860 kesäkukka. Kuva Jussi Laitinen
Kesäkukkien istuttaminen alkaa hautausmailla perinteisesti kesäkuun 10. päivän tienoilla eli yleensä silloin, kun yöpakkasista ei enää ole pelkoa.

– Hautaustoimi palvelee myös muina vuodenaikoina eli kukkia ja havuseppeleitä voi tilata haudoille myös keväällä äitienpäiväksi ja syksyllä pyhäinpäiväksi ja jouluksi, muistuttaa Putkonen.

Äitienpäiväruusun tai muiden kevätkukkien tilaus tulee tehdä maaliskuun puoliväliin mennessä. Talvikauden callunat sekä pyhäinpäivän havuseppeleet voi tilata 20. elokuuta mennessä. Jouluksi havuseppele ennättää vielä haudalle, jos sen tilaa 20. lokakuuta mennessä.

Kirsi Airikka

Tiedätkö?

• Tampereen hautausmailla toimitetaan vuosittain noin 1 800 hautausta, joista tuhkauksia on noin 81 prosenttia.

• Seitsemällä hautausmaalla työskentelee kesäkaudella 120 kausityöntekijää. Hautaustoimessa on 35 vakituista työntekijää.

• Haudoille on tilattu tulevaksi kesäksi yhteensä 61 860 kesäkukkaa, muun muassa kesä- ja maisemabegonioita, verenpisaroita, kesäpäivänhattua ja sateenkaaripalsamia. Kasvit maksavat yhteensä runsaat 89 940 euroa.