rss Tampereen seurakuntien uutiset

11.8.2017 12.35

Kalevankankaan tukimuuria on lujitettu tänäkin kesänä

Kalevankankaan hautausmaan etelänpuolen tukimuuri on tuhtia tekoa: sen suurimmat kivet ovat halkaisijaltaan puolimetrisiä. Ajan hammas on kuitenkin purrut, ja muuri kaipaa lujitusta.

kalevankankaan-tukimuusi-uu
Seppo Sarkkisen ja Tarmo Mäenluoman työn jälki näyttää tyylikkäältä. Tukimuurin korkeus vaihtelee puolestatoista seitsemään metriin ja leveyttäkin voi olla jopa seitsemän metriä. Ylimpänä on vielä noin metrin korkuinen tiiliaita. Rautapalaneiden tiilien arvioitiin aikanaan antavan aidalle pehmeän kokonaisvaikutelman. Kuva: Hannu Jukola
– Vesi on päässyt taakse ja murtanut, vahvistaa kiviasentaja Seppo Sarkkinen.

Kuluvana kesänä muuria on korjattu 25 metrin matkalta.

– Tällä pätkällä on noin 300 kiveä, joista monet olivat ihan löysällä. Ei ole paljosta vaille, etteivät kivet lähteneet itsestään irti, lisää aliurakoitsija Tarmo Mäenluoma.

– Ei tämä ihan pikku homma ole: telineet kasataan, muuri puretaan tiili tiililtä pois ja korjataan antura. Arvioidaan, mitä kohtaa lähdetään irrottamaan ja mitä ei. Saumat aukaistaan, kivet käydään läpi ja merkitään. Irti olevat kohdat korjataan ja kivet kiinnitetään.

Koko rakennelman purkaminen tulisi liian kalliiksi.

– Samalla tulisi puoli hautausmaata syliin, Mäenluoma hymyilee.

Työssä on oltava varovainen, sillä mies on huomannut, että kiviä irtoaa työn aikana ainakin tuplasti sen verran kuin irrotettavaksi on merkitty. On myös pidettävä huoli, että kivet tulevat lopuksi oikein päin.

Kivien välit ja saumat on täytetty hiekkapitoisella muurauslaastilla tai sementillä, taustassa on soraa tai savea.

Muurin alapuolella kulkee paljon käytetty kevyen liikenteen väylä, ja putoilevien kivien on pelätty voivan aiheuttaa vaaratilanteita polun kulkijoille. Kivet voivat myös valua rinnettä alas talojen pihoihin tai tielle.

Ryhdiltään rakennelma on hyvä, mutta yläosassa on pullistumaa ulospäin. Harvinainen muuri on tehty pulterikivistä.

– Ei näitä paljon Suomessa näy, Sarkkinen myöntää.

Työtä riittää

kalevankankaan-tukimuuri
Harvinainen muuri on tehty pulterikivistä. Korjaamaton osa on sammaleen ka savien peitossa. Kuva: Hannu Jukola
Kaikkiaan kunnostuksessa on meneillään neljäs vuosi. Vuonna 2013 tukimuurin kuntoa tutkittiin silmämääräisesti, koputtelemalla ja poraamalla näytteitä. Kävi ilmi, että kivien saumaus muistutti jo hiekkaa, ja laasti ja kivet irtoilivat.

Kesällä 2014 tehtiin koekorjaus noin 11 metrin pituudelle muurin keskivaiheilla. Silloin haettiin oikeita korjaus- ja työtapoja, purettiin päältä tiiliaita ja siitä alaspäin noin kaksi metriä kivimuuria.

Kuluvan kesän aikana muuria korjataan 130 000 euron edestä, minkä jälkeen korjausta on tehty noin sadan metrin matkalle. Työtä riittää vielä pariksi vuodeksi.

Pääurakoitsija IKJ-Rakennus on erikoistunut kivirakentamiseen ja arvorakennusten kunnostamiseen.

Kalevankankaan hautausmaa on perustettu vuonna 1880. Sen pinta-ala on 17 hehtaaria.

Eteläinen tukimuuri on vuosina 1915–16 rakennettu paikoin jo neljän metrin korkuiseksi. Sitä on korjattu ja korotettu vuonna 1931 sitomalla hautausmaan tasoituksessa raivattuja maakiviä yhteen sementillä.

Samalla muuri varustettiin yli metrin korkuisella suojakaiteella. Korjaus liittyi hautausmaan nykyisen aidan rakentamiseen 1920–30 -luvuilla.

Tukimuurin kokonaispituus on 420 metriä ja koko hautausmaan ympäri kiertävän aidan noin 1 400 metriä.

Lähteenä käytetty teosta Voitto Silfverhuth: Kalevankangas. Elämän ja kuoleman kulttuuri Tampereen toisella hautausmaalla 1880-1990. Tampereen evankelis-luterilaiset seurakunnat 1993.

Asta Kettunen