rss Tampereen seurakuntien uutiset

18.5.2017 14.30

Kalevi Kiviniemi on Suomen musiikin historian lähteillä Tuomiokirkossa 21.5.

Urkutaituri Kalevi Kiviniemelle urut eivät ole vaan soitin, vaan innoituksen lähde ja jatkuvan tutkiskelun kohde. Sunnuntaina 21.5. hän soittaa uruilla, joita pitää Skandinavian parhaimpina.

Kalevi-Kiviniemi_Tampere_Tu
Kalevi Kiviniemi on Suomen musiikin historian lähteillä Tampereen tuomiokirkossa sunnuntaina 21. toukokuuta kello 19 alkaen. Kuva: Irina Kolomijets
Historia on aina ollut Kalevi Kiviniemen sydäntä lähellä. Isänmaallisia ajatuksia tuo myös isän ja isoisän osallistuminen sotaponnistuksiin, ja Tampereen-konsertti sijoittuukin kaatuneiden muistopäivään.

– Koko Tuomiokirkko henkii isänmaallisuutta ja suomalaisuutta. Seinämaalauksetkin henkivät maamme historiaa: niissä malleina olleista, köynnöksiä kantavista tamperelaispojista osa kuoli sodassa, Kalevi Kiviniemi havainnoi.

– Tuomiokirkko on kokonaistaideteos, jossa Suomen historia on vahvasti näkyvillä. Näistä syistä se on ihanteellinen paikka "Finlandia – Suomi 100 v." -juhlakonsertille.

– Kuolema on osa elämää, jota Tampereen tuomiokirkossa olevissa taideteoksissa voi seurata. Syntymä, elämä, kuolema ja kuolema jälkeinen elämä ovat kirkossa läsnä yhtä aikaa.

Kiviniemi sanoo myös olevansa uskonnollinen ihminen. Eikä hän usko Jumalan olevan huumorintajuton.

– Musiikin parissa ollaan tekemisissä syvimpien asioiden kanssa, eikä silloin tarvita muuta yhteistä kieltä. Mutta tarvitaan sydän.

Tuomiokirkko inspiroi kuten Pariisin Notre Dame. Muitakin hyviä avuja Tampereella toki on.

– Kalevassa on fantastinen akustiikka uruille, ja Aleksanterin kirkko on Tuomiokirkon sukulaistasoa. Paikkakunnalla on myös loistavia laulajia. Tampereella voisi olla Tampereen urkuviikot tai urkutapahtuma jonkin musiikkifestivaalin yhteydessä.

Finlandia – Suomi 100 v." -juhlakonsertti rakentuu Sibeliuksen musiikin ympärille. Konsertissa kuullaan mm. Jean Sibeliuksen Finlandia, Sydämeni laulu sekä Intrada.  Mukana on myös Aulis Sallisen uusin teos sekä Oskar Merikantoa, joka on Kalevi Kiviniemelle sukua isoäidin kautta ja myös säveltäjänä läheinen.

Konsertin musiikki on sisimpäämme pureutuvaa suomalaista kalliograniittia.

Lue myös Kalevi Kiviniemen haastattelu, Silta 05/2017: Historia ja taide kiehtovat urkutaituri Kalevi Kiviniemeä

• Ohjelma  10 €
  • Ohjelma  ja  Tuomiokirkossa vuonna 2016 äänitetty Kiviniemen Finlandia-CD  yht. 25 € (CD erikseen 20 €)

Asta Kettunen