rss Tampereen seurakuntien uutiset

13.11.2017 12.41

Körttihenki nousussa Tampereella

– Körttihenkeä on selvästi ilmassa, ja Pirkanmaalla on jo aistittavissa innostusta ensi kesän herättäjäjuhlista. Tällä hetkellä tuntuu oikein hyvältä, hymyilee herättäjäjuhlien pääsihteeri Petra Perttula – siitäkin huolimatta, että syksyn flunssakierre vei häneltä äänen useiksi päiviksi.

petra
Herättäjäjuhlien pääsihteeri Petra Perttula pienellä paikalla. Taustalla juhlien tunnuksessakin kuvattu Särkynyt ruoko -alttariveistos. Kuva: Hannu Jukola
Onneksi pääsihteeri on taas iskussa, sillä lokakuu on ollut tärkeätä ja merkityksellistä aikaa juhlien valmisteluissa.

– Tampereen kaupungin kanssa on tehty sopimukset esimerkiksi koulutiloista ja muista palveluista. Kokouksia on paljon, ja niissä on suunniteltu muun muassa turvallisuutta, kenttäolosuhteita, liikennettä, pysäköintiä, ruokailuja ja majoituksia.

Asioita hoitaa 11 alatoimikuntaa, jotka työskentelevät juhlatoimikunnan alaisuudessa.

– Onneksi alatoimikunnissa on loistavat ja aikaansaavat puheenjohtajat. Itse olen satelliitti niiden välissä, kertoo Perttula, joka on Tampereen seurakuntien palkkaama työntekijä. Herättäjä-Yhdistyksen puolesta juhlajärjestäjänä toimii Kalle Hiltunen.

Juhlat rakentuvat talkoovoimin

Tavoitteena on saada juhlille kaikkiaan noin 30 000 kävijää, joten järjestelyt eivät ole ihan pikkujuttu.

– Välillä sitä tuntee olevansa aika pienellä paikalla, ja myös omalla epämukavuusalueella, miettii Perttula, ja viittaa körttislangin sanontaan.

Pääsihteeri ei kuitenkaan ole tehtävässään yksin.

– Juhlien järjestämiseen osallistuu iso joukko ihmisiä, jotka ovat todella aktiivisia ja sitoutuneita, kiittää Perttula.

Tavoitteena on saada mukaan 1500 talkootyöntekijää. Perttulan mukaan ilmoittautuneita on jo kertynyt jonkin verran.

– Vapaaehtoisia tarvitaan erityisesti juhlaravintolan työntekijöiksi, liikenteenohjaajiksi, myyjiksi, järjestysmiehiksi, some-päivittäjiksi sekä ensiaputehtäviin.

kört2
Herättäjäjuhlien juhlakenttä perustetaan avoimen taivaan alle Kalevan kirkon itäpuolelle. Herättäjäjuhlat ovat yksi kesän 2018 isoimmista tapatumista Tampereella. Kuva: Hannu Jukola

Herättäjäjuhlien talkoisiin sekä itse juhliin kutsutaan väkeä ympäri maata.

– Körttiläisyys on vahvasti kirkollinen maallikkoliike, ja moni pitää sitä hengellisenä kotinaan, vaikkei Herättäjä-Yhdistyksen jäsen olekaan. Seuraliikkeen ovi on auki ja kynnys on matala – toivotamme lämpimästi kaikki tervetulleiksi mukaan ja tutustumaan.

Juhlien ohjelma rakentuu pikkuhiljaa. Lauantain pääkonsertti Tuomiokirkossa on nimeltään Suojaavat siivet, ja teemassa otetaan huomioon myös vuoden 1918 tapahtumat. Esiintyjinä ovat muun muassa Mariska ja Heikki Hela.

Särkänniemen huvipuisto on yksi herättäjäjuhlien tapahtumapaikoista. Nuorten konserttiin väkeä houkuttelee pop-kantelisti Ida Elina.

– Körttiväkeä yhdistävät vahvasti myös Siionin virret. Ensi kesän juhlien teema Lähellesi ikävöin on poimittu Siionin virrestä 175, joka on muusikko Jaakko Löytyn säveltämä ja sanoittama, kertoo Perttula.

Kirsi Airikka

herättäjäjuhlat Tampereella 6.–8.7.2018

Ilmoittaudu talkootyöntekijäksi: herattajajuhlat.fi

Körttiläisyyteen voi tutustua Tampereella seuraavissa tapahtumissa:

Taivaalliselta kuulostavaa maailman musiikkia

Torstaina 23. marraskuuta kello 18 Kalevan kirkon seurakuntasalissa pidettävässä konsertissa esiintyy Jaakko Löytty yhdessä Tre-yhtyeensä kanssa. Yhtyeeseen kuuluvat muusikot Mikko Löytty (basso), Sanna Natunen (viulu) ja Seppo Rauteva (lyömäsoittimet). Konsertissa on mahdollisuus myös istua lattiatyynyillä.

Konsertin järjestää Herättäjä-yhdistyksen Tampereen paikallisosasto yhteistyössä Tuomiokirkkoseurakunnan kanssa. Vapaaehtoinen käsiohjelma maksaa 10 euroa.

kört1
Kuva: Hannu Jukola

Körttiläisyys tutuksi käsityökerhossa

– Olisimme hyvin iloisia, jos ihmiset innostuisivat tekemään käsitöitä. Samalla voi tukea ensi kesän herättäjäjuhlia, kutsuu vapaaehtoistyöntekijä Kaisa Rauhala, Hervannan Ompeluseurat -kerhon ohjaaja.

Kerhossa tehdään yhdessä käsitöitä myyjäisiin ja arpajaisiin. Kerholaisten käsissä syntyy muun muassa tilkkupeittoja, sukkia, lapasia ja tossuja. Käsityöt myydään ja tuotto käytetään Tampereen herättäjäjuhlien hyväksi.

– Körttiläisyyden ytimessä on se ajatus, että kaikki ovat tervetulleita, myös etsijät. Se sopii minulle, kertoo Rauhala, joka on käynyt herättäjäjuhlilla vuosikymmenet. Hän oli mukana myös Tampereen edellisillä juhlilla vuonna 1967.

Käsitöiden tekemisen lomassa veisataan myös aina muutama virsi körttiläisten laulukokoelmasta Siionin virret.

Hervannan Ompeluseurat -kerho kokoontuu Hervannan kirkon takkahuoneessa keskiviikkoisin kello 10–14 kesään 2018 asti (joulutauko 6.12.–10.1.).

Lisätietoja: Kaisa Rauhala 040 515 0172, kaisa.rauhala@pp.inet.fi