rss Tampereen seurakuntien uutiset

20.3.2017 8.46

PyhiinvaellusTampere avaa kymmenen uutta reittiä lauantaina 1. huhtikuuta

Uudet reitit koeponnistetaan yhdessä tamperelaisten kanssa lauantaina 1.4., jolloin jokaista reittiä pääsee vaeltamaan ohjatusti.

birgitan kirkkovaellusKuinka monta erilaista puuta kasvaa kotikadullasi? Entä mitä patsaita mahtuu työ- tai kauppamatkasi varrelle? Oletko ikinä huomannut Koskipuiston luonnonkiviä? Tiesitkö että ne on varta vasten siihen nostettu Tammerkoskesta?

Kotikaupunki yllättää, kun sitä katsoo ja tutkii uusin silmin ja aistein. Samalla oma elämäkin saattaa näyttäytyä uudessa valossa. Tähän toisin näkemiseen tähtää PyhiinvaellusTampere –hanke, joka tuo pyhiinvaellukset kotiovelle mobiilisovelluksen avulla.

Ensimmäiset reitit avattiin viime syksynä ja huhtikuun alussa avataan kymmenen lisää. Syyskuuhun mennessä avataan yhteensä 21 reittiä, jotka kulkevat kirkoilta kirkoille niin ydinkeskustassa kuin laitakaupungillakin. Jokaisesta reitistä valmistuu mobiilisovellus, josta löytyvät ohje ja mietiskelymateriaali.

– Reitin voi kulkea omin päin ohjeiden ja kännykän kanssa, tai lähteä opastetulle vaellukselle ryhmässä. Lisäksi tarjoan työyhteisöille pyhiinvaelluksia työhyvinvoinnin teemalla, kertoo hengellisen ohjauksen pastori Jussi Holopainen.

– Tavoitteena on, että vuoteen 2020 mennessä Tampere tunnetaan valtakunnallisesti pyhiinvaelluskaupunkina, joka vetää paikkakunnalle myös matkailijoita.

Uudet reitit avataan 1.4.

PyhiinvaellusTampere avaa kymmenen uutta pyhiinvaellusreittiä huhtikuun alussa. Reitit koeponnistetaan yhdessä tamperelaisten kanssa lauantaina 1.4., jolloin jokaista reittiä pääsee vaeltamaan ohjatusti. Ohjaajina on seurakuntien työntekijöitä ja vapaaehtoisia matkakumppaneita.

Ohjatut pyhiinvaellukset kulkevat kirkolta kirkolle niin kaupungin ydinkeskustassa kuin laitakaupungillakin. Pyhiinvaellusreittien teemoissa ja matkoissa on valinnanvaraa ja tarjonnassa on huomioitu niin sinkut, lapset kuin liikuntarajoitteisetkin. Kaikki lauantain ohjatut pyhiinvaellukset päättyvät yhteiseen kahvihetkeen tai messuun.

Reitistön avaaminen on yksi reformaation merkkivuoden päätapahtumista Tampereella.

Ohjatut pyhiinvaellukset aprillipäivänä 1.4.

• Kello 10-11 Lasten pieni pyhiinvaellus. Lähtö Finlaysonin kirkolta. Kesto noin tunti. Merkittävää:  Näsinkallio on huikea seikkailupaikka, jossa ihmetellään haituloita, eksytään labyrinttiin ja tutkitaan  Kuru-laivan muistoksi tehtyä patsasta.

• Kello 12 Hiljainen pyhiinvaellus Tesoman kirkolta (Tesomankuja 11) Tohlopinrannan kautta Pispalan kirkkoon, jossa messu ja klo 14.30 kahvit. Merkittävää: Pispalan palanut kirkko uittotunnelin kohdalla.

• Kello 12 Aika ja ikuisuus Lielahden kirkolta (Ollinojank. 2) Niemenrannan kautta Pispalan kirkkoon, jossa messu ja klo 14.30 päätöskahvit. Merkittävää: Upea rakennuskanta 1700-luvun kartanoista vanhaan teollisuusmiljööseen ja huippumoderneihin kerrostaloihin.

• Kello 12.15 Juuret ja siivet - hiljainen pyhiinvaellus Härmälän kirkolta (Talvitie 26) Arboretumin kautta Aleksanterin kirkon messuun klo 15–16, kahvitarjoilu. Merkittävää: Härmälänrannan luonnontilainen metsä, jossa kaiken on annettu kasvaa, kaatua ja maatua rauhassa.

• Kello 12.30 Viimeinen aamu – hiljainen pyhiinvaellus Tuomiokirkosta Armonkallion ja Kalevan kirkon kautta Aleksanterin kirkonmessuun klo 15–16, kahvitarjoilu. Merkittävää: Runovaellus, jossa pistäydytään Pub Armossa.

• Kello 13 Elävä vesi – esteetön hiljainen pyhiinvaellus Tuomiokirkosta Tammerkosken rantoja pitkin Eteläpuiston kautta Aleksanterinkirkon messuun klo 15–16, kahvitarjoilu. Merkittävää: Esteetön reitti, joka sopii myös liikuntarajoitteisille.

• At 1 P.M. Silent and English speaking pilgrimage at Tammerkoski. We start at the Old Church at 1 p.m. and walk to Aleksanteri Church, where silent service and mass at 3 p.m. Coffee and tea afterwards. Merkittävää: Englanninkielinen vaellus.

• Kello 14 Kirkkopuiston keskusteleva pyhiinvaellus yksineläville Aleksanterin kirkon pääovelta Kirkkopuiston rikkaassa ympäristössä päättyen Aleksanterin kirkon messuun klo 15–16, kahvitarjoilu. Merkittävää: Sinkkujen oma pyhiinvaellus tuo yksinelävät yhteen. Muut vaellukset ovat hiljaisia mutta tällä vaelluksella saa jutella.

• Kello 14  Pyhän Fransiskuksen pyhiinvaellus Kaukajärven srk-talolta (Keskisenk. 20) Messukylän vanhaan kirkkoon ja lopuksi uuden kirkon messuun klo 16.30. Merkittävää: reitti kiipeää Hikivuoren päälle, missä kuullaan Pyhän Fransiskuksen aurinkolaulu.

• Kello 14  "Tie valmis on" hiljainen pyhiinvaellus Viinikan kirkolta (Kaartotie 1) Messukylän vanhaan kirkkoon ja lopuksi uuden kirkon messuun klo 16.30. Merkittävää: Reitti kulkee vuosisatoja vanhaa kirkkotietä Vanhalle kirkolle. Matkalla pysähdytään IIdesjärven lintutornilla.

Pukeutuminen sään mukaan. Ota vesi- tai termospullo ja pientä välipalaa mukaasi.

Rukouskortit kirkkoihin

PyhiinvaellusTampere haluaa rikastuttaa kävijöiden kokemusta kirkkotilasta. Jokainen Tampereen kirkko saa 1.4. oman rukouskortin, jonka avulla voi tutustua rakennukseen ja tehdä pienen vaelluksen pyhässä tilassa. Jokaisessa kortissa on kunkin kirkon oma alttariteos, lyhyt raamatunteksti sekä kevyt evästys tukemaan havainnointia eri aistein.

Kokeile pyhiinvaellusta omatoimisesti

Pyhiinvaellusreitteihin voi tutustua osoitteessa pilgrim.citynomadi.com.  Vaeltamaan pääset omatoimisesti lataamalla älypuhelimeen ilmaisen Nomadi-sovelluksenosoitteesta http://app.citynomadi.com. Hae sen jälkeen reitti hakusanalla pilgrim. Kun lataat reitin kännykkäsi muistiin i-nappulasta, pääset vaeltamaan off line –tilassa.

Lue lisää pyhiinvaeltajien ajatuksia: siltalehti.fi

Lisätietoja reiteistä: pyhiinvaellustampere.fi

Katso video: https://www.youtube.com/watch?v=ES_nGUdDgf4