rss Tampereen seurakuntien uutiset

17.5.2017 12.01

Tommy Hellsten pohtii läsnäolon salaisuutta sunnuntaina 21.5. Aleksanterin kirkossa

Kirjailija-terapeutti Tommy Hellsten kertoo tulevansa paikalle ”kiitollisena, mutta samalla myös pienellä vavistuksella”.– Tämä on muuten ensimmäinen kerta, kun puhun Tampereella missään kirkossa.

tommy-hellsten
Kirjailija-terapeutti Tommy Hellstenin kirjojen ja puheiden kantavana teemana on jo pitkään ollut läsnäolon mysteeri. Kuva Seppo Sirkka
Hellstenin tarkoituksena ei ole pitää mitään tavallista luentoa.

– Annan aina tilanteen tavallaan synnyttää puheen, keskeistä on ihmisten kohtaaminen. Mutta toki esityksissäni on myös luentomaisia piirteitä.

Tommy Hellsten ei väitä olevansa mikään suuri Luther-teologi. Hän niputtaa Paavalin, Lutherin ja Paavo Ruotsalaisen jollakin tavalla yhteen.

– Kaikilla heillä oli aluksi vahvasti lakiin perustuva pelastusoppi. Keskeisintä oli suoriutuminen Jumalan edessä.

Sitten kuitenkin tapahtui täydellinen paradigman vaihto. Mitkään omat tekomme eivät kuitenkaan riitä.

– Lopulta kaikki on kiinni vain Jumalasta. Ihmisen tulee löytää armo, ja samalla tunnistaa sekä hyväksyä oma voimattomuutensa. Uskallammeko avautua Jumalaa kohti – vai ponnistelemmeko omassa voimassamme?

Lutherin hyppy tuntemattomaan

Tommy Hellstenin kirjojen ja puheiden kantavana teemana on jo pitkään ollut läsnäolon mysteeri. Miksi niin harva näyttää olevan aidosti kohdattavissa?

– Syynä on pelko. Meillä pitäisi olla rohkeutta kontrollin menettämiseen. Tässä hetkessä voi olla aidosti läsnä vain haavoittuvana ja heikkona.

Hellsten on pohtinut paljon sitä, mitä kaikkea voi tapahtua kun rohkenee olla hetkessä läsnä.

– Siinä tilassa on suuren mysteerin piirteitä. Sinuun valuu levollisuutta, luovuutta, innovatiivisuutta ja rohkeutta. Ne ovat elämän kaikkein vahvimpia elementtejä.

Martti Luther varmasti myös pelkäsi, mutta toimi silti niin kuin katsoi oikeaksi. Reformaattori jätti ovet paukkuen taakseen katolisen kirkon ja suuntasi tuntemattomille poluille.

– Luther hyppäsi täysin tuntemattomaan, ja juuri siksi hän synnyttikin uutta. Vain silloin kun olet avuton, sinun kauttasi voidaan myös luoda jotakin, kirjailija-terapeutti sanoo.

Tommy Hellsten arvelee, että me nykyajan ihmiset emme oikein tajuakaan, miten totaalisen radikaalia Lutherin toiminta aikanaan oli.

– Tämä ilmiö pitäisi kunnolla kaivaa esille sieltä homeisista arkistoista. Ja sitähän moni itse asiassa tekeekin, osaltani minäkin luennossani.

Vesa Keinonen

Kirjailija-terapeutti Tommy Hellsten alustaa aiheesta Elä ihmeessä – läsnäolon selittämätön salaisuus Reformaation löytöjä -luentosarjassa sunnuntaina 21.5. kello 18 Aleksanterin kirkossa. Luentosarjan järjestävät Tuomiokirkkoseurakunta ja Tuomasmessu-yhteisö.