Ajankohtaista

18.2.2019 Tampereella tehdään historiaa: Elokuvajuhlat tuo Murtovarkaus-mykkäelokuvan Tuomiokirkkoon

Murtovarkaus-mykkäelokuva esitetään Tuomiokirkossa suurelta valkokankaalta 8.3. kello 19. Elokuvan säestää urkuri Esa Toivola uruilla improvisoiden.

Lue lisää

 

15.2.2019 Pepe Willberg ja Jukka Leppilampi Messukylän kirkossa

Messukylän kirkossa järjestetään kaksi Yhteisvastuukonserttia, joista ensimmäinen on sunnuntaina 17.2. Konsertissa esiintyy laulaja Pepe Willberg ja Klassinen kvartetti. Sunnuntaina 3.3.on vuorossa Jukka ja Tove Leppilampi, Marzi Nyman sekä Maria Ylipää.

Lue lisää

 

14.2.2019 Tukka hyvin, kaikki hyvin? Elokuvapäivä Pispalan kirkossa

Pispalan kirkon elokuvapäivässä 20. helmikuuta kello 14 pohditaan ikäihmisen ulkonäköpaineita.

Lue lisää

 

8.2.2019 Kaukajärven seurakuntatalon tontin tulevaisuus keskustelutti

Kaukajärven seurakuntatalon tontin kaavamuutoksesta pidetyssä asukasillassa puhuttiin sekä kaavasta että seurakunnan toiminnasta.

Lue lisää

 

8.2.2019 Tampereen tuomiokirkon taide johdattelee hartauteen

Kuinka kirkkosalin taide voi tukea hengellisyyttä? Tämä kysymys oli lähtökohtana, kun Tuomiokirkon Ja katso -taidehartaussarja alkoi hahmottua.

Lue lisää

 

8.2.2019 Tule ideoimaan unelmien messua Kalevan kirkkoon

Kalevan kirkossa aloitetaan unelmien messun suunnittelu keskiviikkona 13.2. "Moni ihminen on halunnut jakaa messuun liittyviä ajatuksiaan. Nämä ajatukset halutaan kuulla, joten perustimme sitä varten foorumin", kertoo pastori Riikka Sydänmaa.

Lue lisää

 

7.2.2019 Mummon Kammarin tupareissa tutustutaan

Uudistuneen Mummon Kammarin tupareita vietetään ystäväpäivän lämpimissä jälkitunnelmissa 15. helmikuuta kello 10–17.

Lue lisää

 

6.2.2019 Aistipäivä panee näön ja kuulon koetukselle

Aistipäivässä 14. helmikuuta esitellään näön ja kuulon apuvälineitä ja palveluita. Asiantuntijaluentoja silmäsairauksista ja kuulon alenemisesta. Samalla juhlitaan Myötätuulen 20-vuotista toimintaa.

Lue lisää

 

Hexvessel lumoaa luonto-folkilla Tuomiokirkossa 7.2.

On kaksi paikkaa, mitkä sopivat psykedeelistä folkkia soittavalle Hexvessel-yhtyeelle konserttipaikaksi – luonto ja kirkot.

Lue lisää

 

1.2.2019 Perheiden talvitapahtumien tuotot Yhteisvastuukeräykseen

Kutsuuko pomppulinna, kirkkobingo, temppurata tai jäämaailman rakentaminen tai houkuttaako hernekeitto, makkara, pulla tai lättyjä. Seurakuntien talvitapahtumissa on ohjelmaa koko perheelle ja niiden tuotot lahjoitetaan vuoden 2019 Yhteisvastuukeräykseen.

Lue lisää

 

1.2.2019 Yhteisvastuu tukee nuorten koulutusta kotimaassa ja ulkomailla

Koulutus avaa ovia – mutta sen puute sulkee niitä. Suomessa kaikilla ei enää ole varaa toivomiinsa toisen asteen opintoihin, ja ilman koulutusta töitä on vaikea saada. Myös maailman hauraimmissa maissa köyhyys on suurin este koulunkäynnille.

Lue lisää

 

28.1.2019 Etsitkö kesätöitä? Tampereen seurakuntien kesätyöhaku alkaa 1.2.

Kesätyöhaku Tampereen seurakuntiin alkaa 1. helmikuuta. Seurakunnat tarvitsevat kesäksi puistotyöntekijöitä hautausmaille, apuisäntiä leirikeskuksiin, keittiö- ja leiriapulaisia, kielitaitoisia kesäoppaita kirkkoihin, kesäsoittajia Finlaysonin lastenkatedraaliin, kerhojen ohjaajia sekä vanhusten ulkoilukavereita Mummon kammarin avuksi.

Lue lisää

 

25.1.2019 Varikkomessu palasi Pispalan kirkkoon

Tampereen seurakuntien nuorten aikuisten toiminta Uusi Verso toimii entistä vireämmin vuonna 2019. Tarjolla on nyt messu joka viikko, Pispalan lisäksi kokoonnutaan Hervannassa.

Lue lisää

 

25.1.2019 Parisuhde- ja vanhemmuusilloissa pohditaan, mitä vauva muuttaa

Perheeseenne on saapumassa uusi jäsen. Perhevalmennuksen parisuhde- ja vanhemmuusillassa pohdimme parisuhdetta muuttuvassa elämäntilanteessa. Mikä suhteessanne tuo iloa ja voimavaroja vanhemmuuteen?

Lue lisää

 

22.1.2019 Lähde kristillisen meditaation polulle

Löytyykö kristillisen mystiikan ja mietiskelyn perinteestä tapoja läsnäoloon, itsensä kohtaamiseen ja Jumalan ihmettelyyn? Kristillisen meditaation polku mahdollistaa kevään aikana kerran kuussa tutustumisen erilaisiin meditaation tapoihin.

Lue lisää

 

18.1.2019 Ekumeeninen kirkkovaellus sunnuntaina 20.1.

Ekumeeninen kirkkovaellus eli vaellus ristisaatossa kirkosta toiseen järjestetään Tampereella 20. tammikuuta. Lähtö Adventtikirkolta kello 14. Kulkueeseen voi liittyä myös matkalta.

Lue lisää

 

18.1.2019 Leevi Häikiöstä valtuuston puheenjohtaja

Marraskuun seurakuntavaaleissa valittu Tampereen ev.lut. seurakuntayhtymän yhteinen kirkkovaltuusto kokoontui ensimmäiseen istuntoonsa torstaina 17. tammikuuta.

Lue lisää

 

14.1.2019 Yhteisöruokailu alkaa 21.1. Seurakuntien talossa

Ruokailu on Seurakuntien talon 2. kerroksessa aina maanantaisin kello 11– 13. Arkihartaus on kello 12 ja Lähde-kappeli on avoinna koko ruokailun ajan. Lisäksi tarjolla on Mummon Kammarin ja Myötätuulen toimintaa.

Lue lisää

 

11.1.2019 Katakombi palaa Kalevaan

Tuomiokirkkoseurakunnan rippikoulun jälkeisen nuorisotyön toiminta siirtyy Kalevan kirkon seurakuntasaliin. Monitoimitilan nimeksi äänestettiin Katakombi.

Lue lisää

 

8.1.2019 Irja Askolan runoja kuullaan Aleksanterin kirkossa

Ihmiseltä ihmiselle -runoilta Aleksanterin kirkossa on lämminhenkinen kohtaaminen Irja Askolan tekstien äärellä.

Lue lisää

 

11.1.2019 Matti Hannulan ja Helvi Mäntyvaara muistokonsertti Tuomiokirkossa 13.1.

Juha Repo, Saija Siuko, Marjaana Ritanen ja Juhana Mattila esiintyvät konsertissa, joka järjestetään Tuomiokirkon edesmenneen urkurin Matti Hannulan ja säveltäjä Helvi Mäntyvaaran muistoksi sunnuntaina 13. tammikuuta kello 15 Tuomiokirkossa.

Lue lisää

 

3.1.2019 Uusi Mummon Kammari avaa ovensa maanantaina 14.1.

Uuden Mummon Kammarin avaaminen siirtyy viikolla, koska uusien tilojen remontti on vielä vähän kesken. Toiminta uusissa tiloissa alkaa maanantaina 14. tammikuuta kello 10. Mummon Kammarin avunvälitys toimii normaalisti.

Lue lisää

 

Tampereen seurakuntien uutiset

5.10.2018 14.03

Valon ääniä -tapahtumassa soi renessanssiajan musiikki

Valon ääniä -musiikkitapahtuma järjestetään päivän lyhetessä ja syksyisten iltojen alkaessa hämärtää. Sarjassa kuullaan musiikkia niin vuosisatojen takaa renessanssin aikakaudelta kuin kahdennenkymmenennen vuosisadan säveltäjien kynästä.

nuotit-ja-tahtipuikko
Magdeburgin tuomiokirkon nuorisokuoron tuo terveisiä Saksasta tiistaina 9.10. klo 19 Aleksanterin kirkossa, ja Tuomiokirkkoseurakunnan omat kirkkomuusikot esittäytyvät keskiviikkona 10.10. klo 19 Tuomiokirkossa urku- ja laulumusiikkikonsertissa.

Valon ääniä 2018 -musiikkiviikon päättää La Monica -konsertti Tampereen tuomiokirkossa sunnuntaina 14.10. kello 18.

Renessanssin helmi

Vanhan musiikin esittäjien huippunimet ottavat käsittelyynsä perinteisen La Monica -teeman ja esittävät 1500-1600 -luvun pirteää renessanssimusiikkia.

Esiintymässä ovat Fioretto Ensemblen Debra Gomez-Tapio, harput ja johto, Aira Maria Lehtipuu, viulu, Janek Öller, nokkahuilut ja Ilpo Laspas, urut ja cembalo, sekä Vanhan musiikin Cantus Alaudae (leivon laulu) -projekti: Kaisa Kelloniemi ja Anu Mattila, sopraano, Elina Aho-Kuusama ja Anna Edgren, altto, Mats Lillhannus ja Juho Punkeri, tenori, Pekka Alonen ja Lauri Solin, basso.

Ohjelma rakentuu La Monicaksi kutsutun kansanlaulumelodian ympärille. Se on peräisin 1400-luvun Italiasta ja levisi nopeasti monina versioina ympäri Eurooppaa. Alkuperäinen laulu kertoi surullisen tarinan nuoresta tytöstä, joka pakotettiin luostariin ja murtuneena halusi vain kuolla.

Renessanssi- ja barokkiajalla säveltäjät käyttivät La Monica -melodiaa materiaalinaan sekä maallisessa että kirkollisessa vokaali- ja instrumentaalimusiikissa. Luterilainen reformaatiokin poimi melodian käyttöönsä 1500-luvulla ja teki siitä uusin tekstein kansankielisen virren. Me tunnemme melodian adventtivirtenä nro 7, Valmistu Herran kansa.

Konsertin pääteos on italialaisen G. Frescobaldin 8-ääninen messu, joka käyttää La Monica -melodiaa pääteemanaan.

Konsertti aloittaa Tampereen vanhan musiikin ystävät -yhdistyksen renessanssiprojektin eri puolilla Suomea. Esiintyjäjoukko, 8 laulajaa ja 4 soittajaa, on vanhaan musiikkiin erikoistuneita ammattilaulajia ja soittajia.

Vokaaliyhtye Lumous esiintyy myös Birgitta-päivän 6.10. päätteeksi Aleksanterin kirkossa kello 17. Konsertin lauluista suurin osa on suomalaisten Birgitta-luostareitten, Naantalin ja Karja-Lohjan, käsikirjoituksista.

Lumous_AnuMattila
Vokaaliyhtye Lumousksessa laulavat sen Debra Gomez-Tapion (oik.), sopraanot Kaisa Kelloniemi (vas.) ja Anu Mattila (kesk.) sekä kontra-altto Elina Aho-Kuusama (takana). Kuva: Irina Kolomijets
Vokaaliyhtye Lumous on pirkanmaalainen keskiajan ja renessanssin musiikkiin erikoistunut lauluyhtye, jota johtaa vanhan musiikin spesialisti, harpisti-laulaja Debra Gomez-Tapio. Ryhmän muut jäsenet ovat Anu Mattila, Kaisa Kelloniemi ja Elina Aho-Kuusama.

Kello 17 Aleksanterin kirkossa alkavan konserttin ja sen jälkeen järjestettävän pienimuotoisen messun kolehti kannetaan Naisten Pankin työlle. Konserttiin on vapaa pääsy.

Valon ääniä -konsertit

  • Lounaskonsertti: "Oi kiitos sä Luojani armollinen" ke 3.10. klo 12 Aleksanterin kirkossa. Ritva Kotanen, sopraano; Keijo Kuivanen, tenori ja Tuomas Honkkila, piano. Vapaa pääsy
  • Rejoice! ti 9.10. klo 19 Aleksanterin kirkossa. Magdeburgin tuomiokirkon nuorisokuoro (Saksa), joht. Barry Jordan; Markku Hietaharju, urut. Vapaa pääsy, ohjelma 10 €
  • Valoa! ke 10.10. klo 19 Tuomiokirkossa. Tuomiokirkkoseurakunnan kanttorit Pirjo Mäntyvaara, Osmo Honkanen, Esa Toivola, Riikka Viljakainen, Tuomas Laatu ja Merja Lohilahti. Vapaa pääsy, ohjelma 10 €

  • La Monica-renessanssikonsertti
    su 14.10. klo 18 Tuomiokirkossa. Cantus Alaudae, joht. Debra Gomez-Tapio. Liput ennakkoon 25/20 € (+palvelumaksu) lippu.fi ja ovelta tuntia ennen konsertin alkua. Tampereen vanhan musiikin ystävät ry

Palaa otsikoihin