rss Tampereen seurakuntien uutiset

5.10.2018 14.03

Valon ääniä -tapahtumassa soi renessanssiajan musiikki

Valon ääniä -musiikkitapahtuma järjestetään päivän lyhetessä ja syksyisten iltojen alkaessa hämärtää. Sarjassa kuullaan musiikkia niin vuosisatojen takaa renessanssin aikakaudelta kuin kahdennenkymmenennen vuosisadan säveltäjien kynästä.

nuotit-ja-tahtipuikko
Magdeburgin tuomiokirkon nuorisokuoron tuo terveisiä Saksasta tiistaina 9.10. klo 19 Aleksanterin kirkossa, ja Tuomiokirkkoseurakunnan omat kirkkomuusikot esittäytyvät keskiviikkona 10.10. klo 19 Tuomiokirkossa urku- ja laulumusiikkikonsertissa.

Valon ääniä 2018 -musiikkiviikon päättää La Monica -konsertti Tampereen tuomiokirkossa sunnuntaina 14.10. kello 18.

Renessanssin helmi

Vanhan musiikin esittäjien huippunimet ottavat käsittelyynsä perinteisen La Monica -teeman ja esittävät 1500-1600 -luvun pirteää renessanssimusiikkia.

Esiintymässä ovat Fioretto Ensemblen Debra Gomez-Tapio, harput ja johto, Aira Maria Lehtipuu, viulu, Janek Öller, nokkahuilut ja Ilpo Laspas, urut ja cembalo, sekä Vanhan musiikin Cantus Alaudae (leivon laulu) -projekti: Kaisa Kelloniemi ja Anu Mattila, sopraano, Elina Aho-Kuusama ja Anna Edgren, altto, Mats Lillhannus ja Juho Punkeri, tenori, Pekka Alonen ja Lauri Solin, basso.

Ohjelma rakentuu La Monicaksi kutsutun kansanlaulumelodian ympärille. Se on peräisin 1400-luvun Italiasta ja levisi nopeasti monina versioina ympäri Eurooppaa. Alkuperäinen laulu kertoi surullisen tarinan nuoresta tytöstä, joka pakotettiin luostariin ja murtuneena halusi vain kuolla.

Renessanssi- ja barokkiajalla säveltäjät käyttivät La Monica -melodiaa materiaalinaan sekä maallisessa että kirkollisessa vokaali- ja instrumentaalimusiikissa. Luterilainen reformaatiokin poimi melodian käyttöönsä 1500-luvulla ja teki siitä uusin tekstein kansankielisen virren. Me tunnemme melodian adventtivirtenä nro 7, Valmistu Herran kansa.

Konsertin pääteos on italialaisen G. Frescobaldin 8-ääninen messu, joka käyttää La Monica -melodiaa pääteemanaan.

Konsertti aloittaa Tampereen vanhan musiikin ystävät -yhdistyksen renessanssiprojektin eri puolilla Suomea. Esiintyjäjoukko, 8 laulajaa ja 4 soittajaa, on vanhaan musiikkiin erikoistuneita ammattilaulajia ja soittajia.

Vokaaliyhtye Lumous esiintyy myös Birgitta-päivän 6.10. päätteeksi Aleksanterin kirkossa kello 17. Konsertin lauluista suurin osa on suomalaisten Birgitta-luostareitten, Naantalin ja Karja-Lohjan, käsikirjoituksista.

Lumous_AnuMattila
Vokaaliyhtye Lumousksessa laulavat sen Debra Gomez-Tapion (oik.), sopraanot Kaisa Kelloniemi (vas.) ja Anu Mattila (kesk.) sekä kontra-altto Elina Aho-Kuusama (takana). Kuva: Irina Kolomijets
Vokaaliyhtye Lumous on pirkanmaalainen keskiajan ja renessanssin musiikkiin erikoistunut lauluyhtye, jota johtaa vanhan musiikin spesialisti, harpisti-laulaja Debra Gomez-Tapio. Ryhmän muut jäsenet ovat Anu Mattila, Kaisa Kelloniemi ja Elina Aho-Kuusama.

Kello 17 Aleksanterin kirkossa alkavan konserttin ja sen jälkeen järjestettävän pienimuotoisen messun kolehti kannetaan Naisten Pankin työlle. Konserttiin on vapaa pääsy.

Valon ääniä -konsertit

• Lounaskonsertti: "Oi kiitos sä Luojani armollinen" ke 3.10. klo 12 Aleksanterin kirkossa. Ritva Kotanen, sopraano; Keijo Kuivanen, tenori ja Tuomas Honkkila, piano. Vapaa pääsy
  • Rejoice! ti 9.10. klo 19 Aleksanterin kirkossa. Magdeburgin tuomiokirkon nuorisokuoro (Saksa), joht. Barry Jordan; Markku Hietaharju, urut. Vapaa pääsy, ohjelma 10 €
  • Valoa! ke 10.10. klo 19 Tuomiokirkossa. Tuomiokirkkoseurakunnan kanttorit Pirjo Mäntyvaara, Osmo Honkanen, Esa Toivola, Riikka Viljakainen, Tuomas Laatu ja Merja Lohilahti. Vapaa pääsy, ohjelma 10 €