rss Tampereen seurakuntien uutiset

13.3.2018 12.40

Vapaaehtoistoiminnasta on iloa kaikille

Vapaaehtoistoiminnan kautta löytää helposti uusia ystäviä ja mielekkyyttä elämään. Näin kävi myös Anneli Rintamäelle ja Päivi Valkamalle, jotka vuoden ajan ovat tavanneet vähintään kerran viikossa.

– Meillä on aina tosi mukavaa, ja odotamme innolla seuraavaa tapaamistamme, rouvat sanovat yhteen ääneen.

Toisensa kaksikko on löytänyt Mummon Kammarin kautta.

– Fysioterapeuttini keksi ottaa yhteyttä Tampereen seurakuntien avunvälitykseen pohtiessamme keinoja liikkumiseni helpottamiseksi, Rintamäki kertoo.

Valkama puolestaan halusi antaa aikaansa toisten auttamiselle sekä löytää mielekästä tekemistä rytmittääkseen omaa eläkeläisen arkeaan.

– Pohdiskelin eläkkeelle jäädessäni erilaisia vapaaehtoistoiminnan muotoja, kun työkollegani sattui kysymään minua mukaansa Mummon Kammarin vapaaehtoistyön perehdytyskurssille. Hyvä, että lähdin, sillä tämä antaa kyllä paljon, hän kertoo iloisena.

Käytännön apua ja hyvää mieltä

Rintamäen arjessa vapaaehtoisavun merkitys näkyy selvästi.

– Ilman Päiviä en pystyisi menemään rollaattorini kanssa ulos hankalien ulkorappusten vuoksi.

Rintamäki on siitä hankalassa asemassa, että hän on liian huonokuntoinen liikkumaan yksin, mutta liian toimintakykyinen saadakseen tukea.

– Vammaistukiyhdistyksen mukaan olen liian hyvässä kunnossa ollakseni oikeutettu saamaan tukea taksipalveluun.

Tällaisissa tilanteissa vapaaehtoistoiminta on tärkeässä roolissa pyrkiessään huolehtimaan niistä, jotka jostain syystä rajautuvat tarvitsemiensa palvelujen ulkopuolelle.

Tapaamisissaan ystävykset keskustelevat ajankohtaisista asioista ja harjoittelevat vaikkapa tabletin käyttöä.

Keskeinen on myös palvelubussin kyydillä tehty kauppareissu, jolloin ruokaa ostetaan koko viikoksi. Ruokatarpeiden saamisen lisäksi kaupassa käynnillä on liikuntarajoitteiselle Rintamäelle toinenkin suuri merkitys.

– Minulle on niin tärkeää, että pääsen Päivin auttamana vielä itsekin mukaan kauppaan ja ihmisten ilmoille. En tiedä miten jaksaisin, jos en saisi enää käydä ulkona, hän pohtii.

Valkama puolestaan kertoo olevansa iloinen huomatessaan apunsa merkityksen.

– Saan hyvän mielen, kun näen miten tärkeää tämä on Annelille.

Pulaa vapaaehtoisista

Vapaaehtoistyön tekijöistä on Mummon Kammarissa huutava pula.

Rouvat toivovatkin, että ihmiset innostuisivat mukaan vapaaehtoistoimintaan. Mummon Kammaria Valkama suosittelee oman kokemuksensa pohjalta.

– Kehotan menemään rohkeasti Kammarin perehdytyskurssille. Siellä kuulee monenlaisista osallistumisen vaihtoehdoista, eikä se velvoita mihinkään.

Hän korostaa, että vapaaehtoistyö sopii kenelle vain.

– Maalaisjärjellä pärjää, ja Mummon Kammarista saa aina itse tukea sitä tarvitessaan.

Teksti: Mikko Rantanen

Seuraava vapaaehtoistyön perehdytyskurssi 15.3. kello 13–15 Mummon Kammarissa, Otavalankatu 12 A.  Tiedustele myös henkilökohtaista perehdytystä. Lisätietoja: mummonkammari.fi, p. 03 219 0455

Mummonkammari
Anneli Rintamäestä ja Päivi Valkamasta on hauskaa katsella valokuvia yhdessä. Kuva: Hannu Jukola