Tuomiokirkko

Tampereen tuomiokirkko sijaitsee Tampereella Juhannuskylässä. Ennen vuotta 1923, jolloin siitä tuli Tampereen hiippakunnan tuomiokirkko, kirkko tunnettiin Johanneksen kirkkona. Arkkitehtonisestikin merkittävän kirkon on suunnitellut arkkitehti Lars Sonck jolla oli suunnittelunsa esikuvana mm. Finströmin kirkko Ahvenanmaalla. Kirkko ja sen taideteokset edustavat kansallisromanttista tyylisuuntaa.

Tuomiokirkko

Tuomiokirkonkatu 3b, 33100 Tampere
p. 040 804 8765

Tuomiokirkko on avoinna talvikautena (syyskuusta huhtikuun loppuun) joka päivä klo 11-15 sekä kesäkautena touko-elokuussa klo 10-17, jolloin myös opas on arkisin paikalla. Juhlapyhinä kirkko voi olla poikkeuksellisesti avoinna. Pyhäpäiväisin klo 10 jumalanpalveluksien aikaan sekä lauantaisin, erityisesti kesällä, kirkollisten toimitusten aikana kirkkoon tutustuminen on rajoitettua. Ryhmien varaukset p. 03 219 0705, arkisin klo 9-15. Ryhmien tutustumiset eivät ole mahdollisia toimitusten aikana. Facebook-sivu: facebook.com/Tampereentuomiokirkko1/

Liikuntarajoitteiset Liikuntarajoitteiset Kuulokojeet Kuulokojeet

Historia

Tuomiokirkkoseurakunnan kirkoista keskeisin on Jussinkylään, Kyttälän puolelle koskea 1902-1907 rakennettu Johanneksen kirkko. Sen nimi muuttui Tuomiokirkoksi, kun Tampereesta 1923 tuli piispankaupunki.

Ulkoasultaan harmaagraniittinen ja punatiilikattoinen pyhäkkö rakennettiin arkkitehti Lars Sonckin piirustusten pohjalta, ja sen taiteellisen kaunistuksen toteuttivat taidemaalarit Hugo Simberg ja Magnus Enckell.

Sortovuosina hahmonsa saanutta kirkkoa arvostetaan Suomen kansallisromanttisen arkkitehtuurin päämonumenttina, samalla kun se on ajan rakentajien ja käsityöläisten uljas taidonnäyte. Kirkon rakennustaiteellista merkittävyyttä osoittaa, että sen pääpiirustukset olivat esillä Pariisin Galeries nationales du Grand Palais´n 1900-näyttelyssä keväällä 2000.

Tuomiokirkkoseurakunnan pääkirkko

Tuomiokirkko on usein myös yhteistamperelaisten, hiippakunnallisten ja valtakunnallisten jumalanpalvelusten ja kirkkojuhlien paikka, jossa papiksivihkimisetkin säännöllisesti toimitetaan. Erityisen suosittu se on konsertti- ja hääkirkkona. Istumapaikkoja kirkossa on 1850.

Tapahtumia

Konfirmaatiomessu 22.7.2018 klo 10.00Tuomiokirkko

Musiikki Musiikki Konsertti Konsertti

katedraali.org -konsertti: Marina Väisä (Venäjä), urut 26.7.2018 klo 19.00Tuomiokirkko Suomalaisen ja venäläisen musiikin parhaimmistoa!

Konfirmaatiomessu 29.7.2018 klo 10.00Tuomiokirkko

Musiikki Musiikki Konsertti Konsertti

katedraali.org -konsertti: Olivier Eisenmann (Sveitsi) 2.8.2018 klo 19.00Tuomiokirkko Sveitsiläis-suomalaista musiikkiyhteistyötä vuosikymmenten ajan!

Messu 5.8.2018 klo 10.00Tuomiokirkko

Musiikki Musiikki Konsertti Konsertti

Kauneimmat kesälaulut -yhteislaulutilaisuus 5.8.2018 klo 18.00Tuomiokirkko Yhteislaulua sekä kuorolaulua Kesäkuoron ja Akordin lauluryhmän esittämänä

Musiikki Musiikki Konsertti Konsertti