siunaus

Avioliiton siunaaminen

Avioliiton siunaaminen muistuttaa pitkälti kirkollista vihkimistä. Merkittävin ero on kysymysten sanamuodossa. Avioliitto voidaan siunata, kun solmitulle liitolle halutaan siunaus myös luterilaisen kirkon perinteen mukaan. Siunaus ei ole muodoltaan juridinen, vaan pikemminkin jumalanpalvelus, jossa solmittu avioliitto siunataan ja sen puolesta rukoillaan.

Avioliitto voidaan siunata, kun

• avioliitto on solmittu maistraatissa tai muussa kuin evankelis-luterilaisessa kirkossa
  • toinen aviopuolisoista ei kuulu mihinkään kirkkoon tai ei kuulu kristilliseen kirkkoon
  • kirkollinen vihkiminen on tapahtunut muussa kristillisessä yhdyskunnassa kuin luterilaisessa kirkossa tai siviiliavioliitto on solmittu esim. ulkomailla.

Avioliiton siunaaminen on mahdollinen silloinkin, kun kumpikaan aviopuolisoista ei kuulu kristilliseen kirkkoon. Tällöin on kuitenkin tärkeää keskustella papin kanssa toimituksen merkityksestä ja tarkoituksesta.

Avioliiton siunaamisen kaavassa ei ole sormusrukousta eikä sormuslupauksia. Sormusten vaihtamisen katsotaan kuuluvan avioliittoon vihkimiseen.

Papin varaaminen

On hyvä tavata pappi jo ennen varsinaista tilaisuutta. Tapaaminen antaa mahdollisuuden keskustella ja sopia käytännön järjestelyistä. Jos sinulla on Tampereella tuttu pappi, voit sopia toimituksesta suoraan hänen kanssaan.

Muutoin papin varaaminen hoituu soittamalla seurakuntien asiakaspalveluun.

Seurakuntien asiakaspalvelu

• käyntiosoite Näsilinnankatu 26,  katutaso, avoinna arkisin klo 9-15