soittajat2

Häämusiikki

Musiikki on tärkeä osa vihkimistä. Olipa kyseessä suuri tai pieni tilaisuus, musiikista kannattaa keskustella kanttorin kanssa, joka vastaa vihkitoimituksen musiikista.   Jos omia toiveita ei ole, kanttoria voi pyytää valitsemaan tilaisuuteen sopivan musiikin.

Tilaisuuden musiikista sovitaan kanttorin kanssa, joka auttaa myös mielellään virsien ja muun musiikin valinnassa. Musiikin ammattilaisena kanttori tietää eri tilojen ja soitinten mahdollisuudet ja rajoitukset.

Vihkitilaisuuden musiikkia valittaessa on huomioon otettava toimituksen jumalanpalvelusluonne, jotta musiikki tukee sen luonnetta ja sisältöä parhaalla mahdollisella tavalla.

Vihkitoimituksen virret

• Vihkitoimituksessa on hyvä olla ainakin yksi virsi tai vihkilaulu, jotta myös läsnä olevat vieraat voivat osallistua toimitukseen.
  • Varsinaisten vihkivirsien lisäksi virsikirjasta löytyy monia muita vihkitilaisuuteen sopivia virsiä.
  • Uudenmat vihkilaulut löytyvät virsikirjan jumalanpalvelusliitteestä.
  • Sopivia virsiä löytyy virsikirjasta esimerkiksi kohdista avioliitto, koti ja perhe, kiitos ja ylistys ja vuodenajat.

Vihkitoimituksen muu musiikki

• Vihkitilaisuuden alku- ja päätösmusiikkina on usein marssi, mutta myös muunlainen kirkkoon soveltuva musiikki käy.
  • Häämarsseista kannattaa sopia hyvissä ajoin kanttorin kanssa. Näin varmistat, että musiikki on vihkitilaisuuteen sopivaa ja että kanttori osaa sen myös esittää, jokaisella kanttorilla on kuitenkin omat ohjelmistonsa ja bravuurinsa.
  • Vihkitoimitukseen voi sisältyä virsien ja häämarssien lisäksi myös muuta musiikkia. Musiikkiesitys on usein hengellinen laulu tai instrumentaalikappale.
  • Kirkossa esitettävästä musiikista sovitaan aina etukäteen kanttorin kanssa, vaikka ohjelman olisikin tarkoitus olla yllätys hääparille, se ei saa olla sitä papille ja kanttorille.

Tampereen kirkoissa järjestetään keväisin useita häämusiikkikonsertteja, joissa voi tutustua vihkitoimituksen musiikkimahdollisuuksiin.

Käytetyimpiä häämarsseja

• Erkki Melartinin Prinsessa Ruususen juhlamarssi
  • Felix Mandelssohnin häämarssi
  • Toivo Kuulan häämarssi