kodinsiunaus

Kodin siunaaminen

Kotia siunattaessa kiitetään kodista ja pyydetään Jumalan siunausta perheen tärkeimmälle paikalle, omalle kodille ja sen asukkaille sekä rukoillaan, että kodissa vallitsisi rakkaus.


Kodin siunaamisen voi myös yhdistää tupaantuliaisiin tai kotona vietettävään lapsen kastetilaisuuteen, avioliittoon vihkimisen yhteyteen tai muuhun juhlaan.

Koti voidaan siunataa milloin tahansa, mutta usein koti siunataan muuton jälkeen tai ensimmäistä yhteistä kotia perustettaessa. Kotinsa voi pyytää siunattavaksi yhtä lailla sinkku kuin suurperhekin. 

Kodin siunaamisen toimittaa useimmiten pappi tai joku muu seurakunnan työntekijä. Kodin siunaamisesta voi vastata myös seurakuntalainen, joka ei ole kirkon työntekijä. Kyseisen henkilön on mielellään oltava perheelle tuttu, luotettava henkilö.

Kodin siunaaminen on juhlahetki, josta voi tehdä oman toiveensa mukaan pienen ja intiimin tai kutsua mukaan sukulaisia, ystäviä tai vaikkapa naapureita. Virsien ja tekstien valinta tehdään yhdessä toimittajan ja perheen kesken ja  Raamatuntekstien ja rukousten lukemista voidaan jakaa läsnäolijoiden kesken.

Kodin siunaus kasteen yhteydessä

Kasteen yhteydessä toimitettava kodin siunaus voi tapahtua yksinkertaisimmillaan yhteiseen esirukoukseen liitettävällä kodinsiunaamisrukouksella: Jumala on hyvyydessään antanut meille kodin ja läheiset ihmiset. Siunatkoon kolmiyhteinen Jumala, Isä ja Poika ja Pyhä Henki, tämän kodin. 

Toimitukselle on olemassa myös aivan oma, erillinen kaavansa. Valkoisella liinalla peitetylle pöydälle on laitettu Raamattu, risti tai krusifiksi, kynttilä ja mahdollisesti kukka-asetelma. Toimittaja ja muut tilaisuuteen osallistujat ovat ryhmittyneet pöydän ympärille. 

Tilaisuus voi jatkua kastetoimituksella. Isä meidän -rukous ja Herran siunaus luetaan vasta kasteen yhteydessä.


Papin varaaminen

On hyvä tavata pappi jo ennen varsinaista tilaisuutta. Tapaaminen antaa mahdollisuuden keskustella ja sopia käytännön järjestelyistä. Jos sinulla on Tampereella tuttu pappi, voit sopia toimituksesta suoraan hänen kanssaan.

Muutoin papin varaaminen hoituu soittamalla seurakuntien asiakaspalveluun.

Seurakuntien asiakaspalvelu

Eteläinen seurakunta
seurakuntasihteeri Anu Myllärinen
p. 040 804 8158
anu.myllarinen@evl.fi

Harjun seurakunta
seurakuntasihteeri Tarja Leskinen
p. 040 804 8151
tarja.leskinen@evl.fi

Messukylän seurakunta
seurakuntasihteeri Sari Siukola
p. 040 804 8157
sari.siukola@evl.fi

Tuomiokirkkoseurakunta

seurakuntasihteeri Heli Turpeinen
p. 040 804 8153, puhelinpalveluaika ma-pe klo 9-11
heli.turpeinen@evl.fi

  • käyntiosoite Näsilinnankatu 26,  4. kerros,avoinna arkisin klo 9-15
  • postiosoite: PL 226, 33101 Tampere