kynttilät

Kasteen järjestäminen

Kaste on pienen ensimmäinen oma juhla. Ristiäiset suunnitellaan ja toteutetaan juuri teidän perheenne toiveiden mukaiseksi ja näköisiksi.

• Lapsenne voidaan kastaa kotona, seurakunnan tiloissa tai vaikkapa mummolan puutarhassa.
  • Tampereen seurakunnat järjestää myös yhteisä kastetapahtumia. Aamukaste on mukava, yhteisöllinen ja juhlallinen kastetapahtuma, johon voi tuoda pienen tai vähän isommankin lapsen kastettavaksi.

• Tavallisesti lapsi kastetaan alle kolmen kuukauden ikäisenä ja merkitään kasteen rekisteröitymisen yhteydessä väestötietojärjestelmään. Mikäli aikaraja syystä tai toisesta ei riitä kasteen järjestelyihin, ottakaa yhteyttä Tampereen aluekeskusrekisteriin, p. 03 2190 222.
  • Lapsellanne tulee olla kaksi kummia, jotka ovat konfirmoituja ev.lut. kirkon jäseniä. Kasteen todistajina ja lapsen luottoaikuisina voivat toimia myös kirkkoon kuulumattomat ystävät ja sukulaiset.
  • Jos virallisten kummien löytäminen tuottaa ongelmia, seurakunnat voivat auttaa heidän löytämisessä.

• Jos perheellänne on tuttu pappi, jonka haluaisitte kastamaan lapsenne, voitte ottaa häneen suoraan yhteyttä. Pappi ja mahdollinen tilavaraus järjestyvät myös soittamalla toimitusvarauksiin p. 03 2190 705.
  • Jos pappi on varattu toimitusvarauksista, pappi ottaa teihin yhteyttä ja sopii tapaamisesta, jossa tarkemmin käydään kaste-asiat läpi. Tapaamisessa täytetään lapsen tietojen ilmoittaminen-lomake, joka on lähetetty lapsen äidille ja  jossa kysytään lapsen ja kummien tiedot. Papilta voi kysyä myös neuvoja nimiasioissa, jos niistä on epäselvyyttä.

• Kastepöydäksi suositellaan pientä erillistä pöytää, jonka koristeena on pieni kukka-asetelma, valkoinen liina, kynttilä ja kastemalja.

• Tampereen ev.lut. seurakuntien jäsenet voivat lainata kastepuvun seurakuntien asiakaspalvelusta. Kastemekon voi noutaa kasteviikolla ja se tulee palauttaa seuraavan viikon aikana. Lapsella voi olla ristiäisissä myös omat vaatteet.
  • Kaste on pienen ensimmäinen oma juhla. Hän asettuu sen sankariksi juuri sellaisena kuin on, tyytyväisenä, nälissään tai kenties vatsakipuisena. Jos itkuun on tiedossa helppo lääke, vaikkapa maitotilkka, kastetoimitus voidaan hyvin keskeyttää syöttämisen ajaksi.

• Kasteen jälkeisenä sunnuntaina seurakunta muistaa halutessanne lastanne kotikirkkonne jumalanpalveluksessa.  Siitä on hyvä jatkaa lapsen kanssa eteenpäin, perhekerhoon, muskariin ja muuhun mukavaan seurakunnan toimintaan. Seurakunta myös muistaa lastanne henkilökohtaisesti vuosien karttuessa.