vpj

Paasto ja terveys


Paastolla näyttäisi tutkimusten valossa olevan monia myönteisiä vaikutuksia. Sen myönteiset vaikutukset verenpaineeseen, kolesterolitasoon ja insuliinisensitiivisyyteen on selkeät.


Vuonna 2014 yhden päivän viikossa pidettävään nestepaastoon liittyvässä tutkimuksessa korkean diabeettesriskin omaavien riski sairastua aleni. Toisessa tutkimuksessa havaittiin 2-4 päivän paaston vaikuttavan immuunisysteemiin uudistavasti ja tehostavasti. Lisäksi luonnollisesti painonpudotuksen muotona paastossa ”säästöliekillä” käyvä elimistö polttaa ja käyttää rasvakudosta paremmin hyödykseen.

Paastoon liittyy myös terveydellisiä riskejä. Siksi paastoa suunnittelevan kannattaa keskustella lääkärin kanssa aikeistaan. Etenkin silloin, jos omaa kroonisia sairauksia tai käyttää säännöllistä lääkitystä. Paaston suurimmat oireet voivat muodostua dehydralisaatiosta ts. elimistön liiasta kuivumisesta. Lisäksi paasto näläntunteena voi aiheuttaa univaikeuksia, stressitason nousua ja nesteytyksen vähyyden takia päänsärkyä. Paaston aikana onkin erityisen tärkeä huolehtia riittävästä veden saannista. Lisäksi paastoon voi ruoansulatuksen vähetessä liittyä vatsakipuja ja närästystä.