ikoni

Paastonaika kirkossa


Varhaisessa kirkossa paaston pituus vaihteli. Kun kristinuskosta tuli valtauskonto vuonna 313 jKr. paasto sai vakiintuneen muodon 40 päivän mittaisena ennen pääsiäistä. Kreikan kielinen termi askesis, voidaan kääntää ja tulkita kilvoitteluksi. Kyse oli kilvoittelusta Jumalan mielen mukaiseen elämään pidättäytymällä muuten arkeen kuuluvista ruoista ja tekemällä hyvää siitä säästyneillä varoilla. Paastoon sisältyi siis 40 päivän kilvoittelu ja siihen liittyvä samanmittainen juhla-aika alkaen pääsiäisestä aina helluntaihin saakka.

Myöhemmin vakiintui myös eri mittainen paasto joulun ympärille. Lännen kirkossa se muodostui neljän viikon mittaiseksi jatkuen aina juhla-aikana loppiaiseen saakka.


Ohjeita kasvispainotteiseen paastoon l. kilvoitteluun pääsiäisaikana


Paastoakin on eriasteista, mutta eräänlaisena perusohjeena voi sanoa, että paastopäivinä ei syödä mitään eläinkunnan tuotteita. Liha, maitotuotteet ja kananmunat ovat siis kokonaan poissa paastoruokavaliosta. Kala on kuitenkin kahdessa tapauksessa sallittu, Marianpäivänä ja Palmusunnuntaina.

Myöskään rasvaa tai öljyä ei paastonaikana ruoassa käytetä. Ruoka on rasvatonta.

Lauantai ja sunnuntai tekevät viikossa poikkeuksen, sillä edellinen on perinteinen lepopäivä luomisen kunniaksi ja jälkimmäinen Kristuksen ylösnousemuksen päivä. Tällöin öljy on jopa suotava ja ruokaa juhlistava. Ns. hiljainen lauantai ennen pääsiäistä muodostaa tästä poikkeuksen.


Paastoaika alkaa tuhkakeskiviikosta ja jatkuu aina pääsiäisyöhön saakka – hyvää seitsemää kasvispainotteista viikkoa ja kilvoittelua!