Tuomiokirkkoseurakunnan blogi

Tässä blogissa seurakuntamme ihmiset kirjoittavat elämästä Tuomiokirkkoseurakunnassa, ja joskus ihan vain elämästä - niistä asioista, joita mielellä ja sydämellä kulloinkin on. Tule mukaan! Blogiin liittyvää palautetta, kysymyksiä ja ideoita voi lähettää: riikka.sydanmaa@evl.fi.
5.12.2018 19.29

Joulukertomus musiikillisina väreinä

Riikka Viljakainen

Oletko koskaan toivonut, että voisit hetkeksi pistäytyä aikakoneella johonkin menneeseen tapahtumaan, aikakauteen, tai tavata jonkun merkittävän henkilön?

Minulla on ollut useita tällaisia “kärpäsenä katossa” tarkkailijan toiveita. Useimmat toiveistani liittyvät musiikin esittämiseen sekä kuulokuvaan, kuinka sävellykset ovat mahtaneetkaan soida säveltäjän itsensä ollessa esittäjänä. Miten se ukko-Bach tarkoittikaan tuon kohdan? Minkälaista olisi ollut Pariisissa suuren katedraalin urkuparvella 1930-luvulla?

Aikakoneella voisi myös käväistä yli 2000 vuotta ajassa taakse päin. Rupatella Marian ja Joosefin kanssa, että miten siellä Betlehemin eläinsuojassa jaksellaan. Itse asiassa olisi aika hienoa päästä ihan tapahtumien keskipisteeseen. Miltähän se taivaallisen sotajoukon ja enkelien ylistys “Kunnia Jumalalle korkeuksissa” mahtoikaan kuulostaa? Saisiko siitä inspiraatiota, millainen olisi kotoinen sunnuntainen messumme, jossa yhdymme Gloria-osassa tähän enkelien lauluun?

Joulun tapahtumista meillä on onneksi kuvaus Raamatussa, kirjoitettu Sana. Ja mikä onni, että meillä on kirkossamme lisäksi kirkkomusiikkia ja taidetta, jotka tavoittavat sisimpämme kenties syvempiä kerroksia!

Matkalla kohti joulua, pienen paaston aikana on mahdollisuus hiljentyä ja syventyä joulun mysteeriin ensi maanantaina 10.12. klo 18 Tuomiokirkossa Olivier Messiaenin 1930-luvulla säveltämän urkumusiikin avulla. Ranskalainen säveltäjä ja urkuri Messiaen oli paitsi syvällisesti teologiaan perehtynyt kirkkomuusikko, myös suuri kuvataiteen ihailija, joka mielsi musiikin harmoniat tietyn värisinä, rakasti linnunlaulua ja vaikuttui kirkkojen lasimaalauksista. La Nativité du Seigneur (Vapahtajan syntymä) -urkusarja käsittää yhdeksän meditaatiota uruille joulun tapahtumista. Konsertissa kuullaan näihin liittyvät tekstisitaatit ranskaksi ja suomeksi luettuna.

Ja sitten vielä yksi ajatusleikki aikakoneella taakse päin: mitähän nuori Olivier Messiaen olisi pitänyt Tampereen Tuomiokirkon freskoista ja lasimaalauksista – ja uruista – jos olisi päässyt täällä käymään?

Kanttori Riikalla on paitsi kotimainen museokortti, myös juuri umpeutunut Hollannin museokortti, koska maa kuin maa - aina kannattaa mennä taidemuseoon!

Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi

Ei kommentteja