Tuomiokirkkoseurakunnan blogi

Tässä blogissa seurakuntamme ihmiset kirjoittavat elämästä Tuomiokirkkoseurakunnassa, ja joskus ihan vain elämästä - niistä asioista, joita mielellä ja sydämellä kulloinkin on. Tule mukaan! Blogiin liittyvää palautetta, kysymyksiä ja ideoita voi lähettää: riikka.sydanmaa@evl.fi.
21.12.2018 9.58

Kuningas on tulossa!

Merja Lohilahti

Silloin kauan sitten, kun ei vielä somessa mitään tiedotettu, ilmoitettiin kansalle kuninkaan tulosta voimakkailla merkkiäänillä. Oikein reilusti kajautettiin.  Kansa tiesi tulla kaduille kuningasta vastaan.

Kuninkaan vaunut olivat komeat, ja se kuninkaan vaunujen seuraaminen saattoikin olla Tapahtuma, jota muisteltiin pitkään.

Kun Bach otti 1734 esiin nuotinkirjoitusvälineensä, hän aloitti upean Jouluoratorionsa patarumpujen voimakkailla lyönneillä. Kuoro ja orkesteri aloittaa teoksen vauhdikkaalla osalla, jota ne tänä aikana voimme ajatella vaikka niin, että siinä on upeat merkkiäänet meille - Kuningas on tulossa, iloitkaa ja riemuitkaa siitä!

Aleksanterin lauluryhmä ja Kamarikuoro Cantilene ovat ahertaneet koko syksyn. On tehty riemullista matkaa nuottien hankinnasta sunnuntain juhlahetkeen.

Valtava innostus on jäljellä edelleen.

"Mahtavaa, upeaa! Huikeata. Järjetön työ, mutta upeeta. Työnmäärästä rättiväsynyt, mutta valtavan kiitollinen, kun sain olla mukana. Bach ❣️"

Ja niin edelleen. Näin kommentoivat kuorolaiset, kun laitoin mikrofonin kiertämään ja kaikki saivat vuorollaan kertoa mitkä ovat tunnelmat muutama päivä ennen Jouluoratorion esittämistä.

Pieni kateus häivähtää mielessä... tämä on sitä musiikkia, mitä Bach sävelsi jumalanpalveluksiin. On siellä ollut vaikuttava istua penkissä.

Barokkimusiikin suurteos, yksi Bachin kirkkomusiikkiteosten helmi, on rakennettu evankelistan laulamista resitatiiveista, jotka ovat suoraan evankeliumikirjasta. Teoksessa on myös hienoja kuoroteoksia ja tuttuja koraaleja. Niitä, mitkä meidän korvaamme kuulostavat virsiltä.

Ja vielä yhtenä elementtinä on upeat aariat, joissa paneudutaan aina jonkun ihmisen rooliin tarkemmin.

Patarumpujen soidessa mekin saamme rauhoittua muistuttamaan itseämme: suuri, korkea-arvoinen vieras tulee. Kunpa osaisin pitää vierasta hyvin! Eikä vieras tullut palveltavaksi, vaan palvelemaan.

Jos haluat kuulla noiden rumpujen pärinän, olet tervetullut 23.12. Klo 20.00 Tuomiokirkkoon. Tilaisuudesta tarkemmin tietoa tästä linkistä: Jouluoratorio

Siunattua joulun odotusta!

Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi