Viikon sana

17.2.2022 17.20

Sak. 8:3

Näin sanoo Herra: Minä palaan jälleen Siioniin ja asun keskellä Jerusalemia. Jerusalemia kutsutaan Uskolliseksi kaupungiksi ja Herran Sebaotin vuorta Pyhäksi vuoreksi.

Raamattu on Kaikkivaltiaan Jumalan ilmoitus meille ihmisille. Luoja tuntee tulevaisuuden – onhan Hän luonut ajankin. Ei ole siis ihme, että Raamattu pitää sisällään valtavan määrän profetioita. Osa niistä on toteutunut historian saatossa, osa on toteutumassa silmiemme edessä, ja osa tulee toteutumaan tulevaisuudessa. Sakarjan kirjan 8. luku muistuttaa meitä tästä.

Koko luvun voi nähdä toistaiseksi toteutumattomana tulevaisuuden profetiana. Joku toki voi nähdä luvussa viitteitä Esran ja Nehemian aikaiseen valitun kansan paluuseen Jerusalemiin ja sen muurien rakentamiseen. On kuitenkin selvää, että vähintään osa luvun 8 ilmoitusta on toteutumatta. Tämä käy selväksi viikon sanan 3. jakeen lisäksi esimerkiksi jakeista 22 ja 23:

”Monet kansat, mahtavat kansakunnat, tulevat Jerusalemiin etsimään Herraa Sebaotia, saadakseen Herran mielisuosion. Näin sanoo Herra Sebaot: Niinä päivinä kymmenen miestä erikielisistä kansoista tarttuu juutalaisen miehen viitan liepeeseen sanoen: ’Me tahdomme kulkea teidän mukananne, sillä me olemme kuulleet, että Jumala on teidän kanssanne.’” (8:22-23)

Jokainen maailman menoa seuraava ymmärtää, että paljon pitää tapahtua ennen kuin nämä jakeet käyvät toteen. Ja kuitenkin ne tulevat toteutumaan.

Hesekielin kirjassa Jerusalemille annetaan uusi nimi, joka kuuluu: ”Herra on täällä” (48:35). Tämä toteutuu kun Herra Jeesus palaa maan päälle: ”Hänen jalkansa seisovat sinä päivänä Öljymäellä, joka on Jerusalemin edustalla…” (Sak. 14:4)

Monet osat Raamattua, Sakarjan kirjan luku 8 mukaan lukien, voidaan ymmärtää vasta kun niitä tutkitaan Herran Jeesuksen paluun näkökulmasta käsin. Jeesus sovitti syntimme Jumalan Karitsana. Hän palaa Juudan Leijonana. Hänen paluunsa on hänen omilleen suurimman kuviteltavissa olevan ilon aikaa; kun taas hänen vastustajilleen se on iankaikkisen kadotuksen todellisuutta. Joko Sinä tunnet henkilökohtaisesti Jeesuksen?

-Ari Takku


Palaa otsikoihin