Epot kokkaa

Pikkupizzat

250 g voita 4,5 dl vehnäjauhoja 1 tl suolaa 3 dl maitoa 50 g hiivaa

1. Nypi voi ja kaikki kuivat aineet paitsi hiiva keskenään murumaiseksi seokseksi.

2. Kiehauta maito kattilassa ja lisää hiiva maidon joukkoon. Lisää seos voi-jauhomuruseokseen. Lisää tarvittaessa jauhoja.

3. Anna kohota 20 minuuttia ja leivo taikinasta pieniä pullia. Nostele leivinpaperin päälle kohoamaan.

4. Painele pulliin juomalasin pohjalla koloja, joihin voit laittaa haluamasi täytteet.

5. Paista 225 asteessa niin kauan, kunnes pizzat ovat väriltään kauniin ruskeita.

Banaani-vadelma smoothie

1 banaani 2 dl vadelmia 2 dl maustamatonta jogurttia 1 rkl juoksevaa hunajaa (1 rkl leseitä)

1. Paloittele banaani. Sekoita kaikki ainekset keskenään.

2. Soseuta kaikki aineet tehosekoittimella tai sauvasurvimella.

Piparkakut

1 dl siirappia 150 g margariinia

2 tl kanelia 1,5 dl sokeria

1 tl inkivääriä 1 muna

0,5 tl neilikkaa 2 tl soodaa

1 tl pomeranssinkuorta 5-6 dl vehnäjauhoja

(Mausteet voi korvata

4 tl piparkakkumaustetta)

1. Mittaa siirappi, kaneli, inkivääri, neilikka ja pomeranssinkuori kattilaan ja kiehauta. Ota pois levyltä.

2. Lisää rasva ja sokeri ja sekoita kunnes sulavat siirappiseokseen. Jäähdytä hieman.

3. Lisää muna hyvin sekoittaen.

4. Lisää sooda ja jauhoja sen verran, että taikina on sopivan paksua kaulittavaksi.

5. Anna kovettua kylmässä ainakin 1 päivä!

6. Kauli taikinasta levy ja tee muoteilla pipareita. Paista uunissa 2000C n. 7-10 min.


Vadelma-suklaakakku

Pohja:

5 dl vehnäjauhoja 5 dl sokeria 2 tl vaniljasokeria 2 dl kaakaojauhetta 3 rkl pikakahvijauhetta 2 tl leivinjauhetta 1 tl ruokasoodaa 2 kananmunaa 2,5 dl maitoa 1 dl juoksevaa margariinia 2,5 dl kiehuvaa vettä

Täyte:

100 g voita 4 dl tomusokeria 0,5 dl kaakaojauhetta 100 g tummaa suklaata, esim. vadelmaleivontasuklaa 200 g vanilja tuorejuustoa

Lisäksi:

vadelmia

1. Sekoita kuivat aineet kulhossa. Lisää munat, maito ja margariini. Vatkaa kunnes tasaista. Lisää kuuma vesi ohuena nauhana samalla vatkaten. Vatkaa kovalla teholla 1 min.

2. Pingota leivinpaperi kahden Ø 23 cm:n irtopohjavuoan reunojen ja pohjan väliin. Jaa taikina vuokiin. Kakkupohjat paistuvat tasaisemmin ja pysyvät mehevämpinä, kun ne paistaa useammassa vuoassa. Jos paistat kakkupohjan yhdessä vuoassa, pidennä paistoaikaa n .10 min.

3. Paista uunin ala-/keskiosassa 175 asteessa n. 35 min. Anna jäähtyä hetki. Irrota pohjat vuoista ja anna jäähtyä hyvin.

4. Vaahdota huoneenlämpöinen voi, tomusokeri ja kaakaojauhe kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää joukkoon sulatettu suklaa samalla vatkaten. Lisää tuorejuusto muutamassa erässä seokseen ja vatkaa alhaisella teholla kunnes täyte on kuohkeaa ja kiiltävää.

5. Levitä n. 1/3 täytteestä kakkupohjien väliin. Painele täytteen joukkoon tuoreita vadelmia tai kohmeisia pakastevadelmia.

6. Levitä loppu täyte kakun reunoille ja pinnalle.



Feta-pinaattipasteijat (32 kpl)

2 pkt voitaikinalevyjä 1 sipuli 1 pss pakastettua pinaattia 200 g fetaa 2 tl timjamia 1 tl oreganoa pippuria 1 kananmuna voiteluun seesaminsiemeniä

1. Ota voitakinalevyt ja pinaatit sulamaan.

2. Pilko sipulit ja kuullota niitä voissa pannulla.

3. Lisää pinaatit sipulien joukkoon sulamaan ja mausta seos.

4. Murustele feta hiukan jäähtyneeseen pinaattiseokseen ja sekoita hyvin.

5. Leikkaa voitaikinalevyt keskeltä kahtia. Annostele jokaisen neliön keskelle reilun teelusikallisen verran täytettä.

6. Sivele neliön reunoille vettä ja taita neliö kolmionmuotoiseksi pasteijaksi, painele kiinni haarukan avulla.

7. Voitele pasteija kananmunalla ja ripottele pasteijoiden päälle seesaminsiemeniä.

8. Paista pasteijoita noin 10-15 min 225 asteessa tai kunnes pasteijoiden väri on muuttunut kullanruskeaksi.


Makkarakeitto

 

makkarakeitto

1,25 l vettä
1 kasvisliemikuutio
500 g perunaa

1 sipuli
1 lanttu

4 porkkanaa
500 g makkaraa
250 g Koskenlaskija valkosipuli -sulatejuustoa
mustapippuria
1 tl suolaa

1.       Kuumenna vesi kattilassa kiehuvaksi ja lisää liemikuutio, pilkotut ja kuoritut perunat, lanttu sekä porkkanat. Anna kiehua hiljalleen n. 15 min.

2.      Purista makkarat pieninä paloina joukkoon. Lisää sulatejuusto kuutioina ja anna kiehua hiljalleen vielä 5 min tai kunnes juusto on sulanut.

3.      Mausta ja tarkista maku.

 


Köyhät ritarit

 

Köyhät ritarit

3 dl maitoa

1 kananmuna

0,5 rkl vehnäjauhoja

0,5 rkl sokeria

0,5 tl vanilliinisokeria

0,25 tl suolaa

8 viipaletta pullaa tai ranskanleipää

 

Lisäksi:

Hilloa

Kermavaahtoa

 

1.       Sekoita maito, muna, jauhot, sokerit ja suola keskenään.

2.      Upota pulla- tai leipäviipaleet maitoseokseen hetkeksi ja nosta ne lautaselle kostumaan. Paista leivät voissa tai margariinissa kauniin ruskeiksi molemmin puolin. Tarjoa köyhät ritarit lämpiminä hillon ja kermavaahdon kanssa.


Nakkikeitto

 

nakkikeitto

300 g nakkeja

3-4 isoa perunaa

200 g keittojuureksia
5 - 7 dl vettä
2 lihaliemikuutiota
100 g sulatejuustoa

1 tl currya
1 dl tomaattipyreetä
ripaus mustapippuria
nippu persiljaa

 

  1. Kuori ja pilko perunat. Keitä perunoita ja keittojuureksia n. 20 minuuttia.
  2. Lisää sulatejuusto nokareina ja mausteet ja sekoita, kunnes juusto on sulanut.
  3. Lisää paloitellut nakit ja kuumenna kiehuvaksi. Tarkista maku ja lisää hienonnettu persilja.

 

Perunarieskat

5 dl perunamuusia tai 5 dl vettä ja 1 ½ dl perunasosejauhetta
1 tl suolaa
1 kananmuna
1 dl kaurahiutaleita
2,5 dl sämpylä- tai hiivaleipäjauhoja

1.       Lisää perunamuusin joukkoon suola ja kananmuna. Jos valmistat muusin perunasosejauheesta ja vedestä, anna soseen hieman jäähtyä ennen suolan ja munan lisäämistä.

2.      Sekoita muusiin kaurahiutaleet ja jauhot. Jaa taikinasta leivinpaperoidulle pelille 10 suurta tai 18 pientä taikinakasaa.

3.      Muotoile taikinakasoista jauhotetuin sormin ohuita leipäsiä. Pistele rieskat haarukalla ja paista 250-asteisessa uunissa keskitasolla noin 15 minuuttia, kunnes rieskojen pinta on hieman ruskistunut.

 

Pätkis-kääretorttu

 

Pohja

4                    kananmunaa

1, dl               sokeria

0,5 dl            vehnäjauhoja

0,5 dl            perunajauhoja

0,5 dl            kaakaojauhetta

2 tl                leivinjauhetta

 

Täyte

1 pussi (140 g) Pätkis-suklaapaloja

200 g            maustamatonta tuorejuustoa

2 dl               kuohukermaa

1 rkl              sokeria

 

  1. Vaahdota kananmunat ja sokeri. Sekoita kuivat aineet ja siivilöi seos taikinaan. Sekoita tasaiseksi.
  2. Levitä taikina leivinpaperin päälle uunipellille. Paista 225 asteessa n. 6 minuuttia.
  3. Kumoa kääretorttupohja kuumana sokeroidun leivinpaperin päälle ja anna jäähtyä.
  4. Sulata Pätkikset mikroaaltouunissa. Sekoita tuorejuusto sulatetun suklaan sekaan. Vaahdota kerma ja yhdistä ja sekoita täytteen ainekset. Lusikoi täyte kääretorttupohjan päälle ja kääri rullalle.

 


currykookoskana
Curry-kookosbroileria

Curry-kookosbroileria

 

curryjauhetta tai currytahnaa
n 500 g broilerin fileesuikaleita
n. 2 rkl inkivääriä silputtuna
3 valkosipulinkynttä hienonnettuna
1-2 sipulia silppuna
1 paprika suikaleina
1 dl kookosjauhetta + 2-3 dl vettä TAI 2-3 dl kookosmaitoa

 

1.       Kuumenna öljy pannussa, lisää hieman currya haluamassasi muodossa, kääntele
hetki pannussa.

2.      Lisää joukkoon broilerisuikaleet, inkivääri ja valkosipuli, paista kypsäksi. Lisää sipuli ja paprika ja jatka paistamista hetki.

3.      Lisää joukkoon kookosjauhe ja vesi / kookosmaito ja
anna kiehua hetki.

 

Rocky Road -suklaa


25 g voita
200 g maitosuklaata
200 g tummaa suklaata
2 dl minivaahtokarkkeja
n. 100 g Muro-keksejä

 

  1. Sulata voi, maitosuklaa ja tummaa suklaa kukin erikseen. Yhdistä sulat keskenään.
  2. Vuoraa pieni uunivuoka (18 x 18 cm) leivinpaperilla. Levitä pohjalle ohut kerros suklaata.
  3. Ripottele päälle vaahtokarkkeja ja murennettuja Muro-keksejä. Peitä täytteet ohuella kerroksella suklaata. Toista vielä kaksi kertaa. Säästä päällimmäiseen kerrokseen hieman muita kerroksia enemmän suklaata. Ravistele lopuksi vuokaa, jotta suklaa valuu joka kohtaan.
  4. Nosta vuoka jääkaappiin jähmettymään. Leikkaa veitsellä suklaalevy pieniksi neliöiksi. Säilytä Rocky Road -palat jääkaapissa.

 


Täytekakku


täytekakku



Ohje sokerikakkupohjaan:
4 munaa
2 dl sokeria
2 dl jauhoja
1 tl leivinjauhetta


1. Voitele ja jauhota kakkuvuoka
2. Sekoita jauhot ja leivinjauhe keskenään
3. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi
4. Sekoita jauhot puuhaarukalla vaahdon joukkoon
5. Kaada taikina vuokaan ja laita vuoka uuniin puoleksi tunniksi, 200 astetta 


Täyttämisen ohje:


Kostuttamiseen mehua
Purkillinen vadelmahilloa
3 dl kermaa
3 tl sokeria
1 tl vaniljasokeria
+koristeet


1. Leikkaa kakku kahdeksi levyksi 
2. Vatkaa kerma
3. Aseta alempi puolisko leivinpaperille ja kostuta se mehulla
4. Levitä täytteeksi hilloa ja kermaa
5. Nosta kakun kansi paikalleen
6. Levitä kakun pinnalle ja reunoille kermavaahtoa 
7. Laita koristeet

Mustikkakukko eli rättänä

2 dl ruisjauhoja               Täyte:
½ dl ohrajauhoja            3 dl mustikoita
½ tl leivinjauhetta         ½ dl sokeria ja 1 rkl perunajauhoja
100 g margariinia
½ dl sokeria

1.       Pane uuni kuumenemaan 200 asteeseen.

2.      Voitele 4-5 pientä kahvikuppia tai vastaavaa vuokaa.

3.      Sekoita jauhot ja leivinjauhe keskenään.

4.      Pehmitä margariini ja lisää siihen sokeri puuhaarukalla sekoittaen. Lisää joukkoon jauhoseos ja sekoita nopeasti tasaiseksi.

5.      Painele 2-3 rkl taikinaa voidellun kupin tai vuoan pohjalle ja reunoille. Huom! Pinnalle täytyy jäädä reilu desi taikinaa!

6.      Sekoita mustikoihin sokeri ja mahdollisesti perunajauho. Jaa seos kuppeihin.

7.      Tee jäljellä olevasta taikinasta tarpeen mukaan 4-5 palloa, litistä ne litteiksi ja laita kuppiin mustikoiden päälle. Painele reunat tiiviisti kiinni.

8.     Kypsennä noin puoli tuntia uunin keskitasossa.

9.      Anna jäähtyä hieman ja tarjoa vaniljakastikkeen tai jäätelön kanssa.


Nakki- ja lihapullakääröt

nakit

  • 600 g lehtitaikinalevyjä
  • 16 prinssinakkia
  • n. 80 g pekonia
  • 16 lihapullaa
  • ketsuppia
  •  

1.       Leikkaa lehtitaikinalevyt 32 suorakulmioon, joiden sisälle mahtuu yksi nakki ja lihapulla. Kauli levyjä pidemmiksi tarvittaessa.

2.      Kääri nakkien ympärille pekonia.

3.      Aseta nakki taikinapalan keskelle ja nipistä reunat vastakkaisilta sivuilta yhteen. Nipistä päädyt kiertäen kiinni karkkipaperin tapaan.

4.      Tee lihapullat samalla tavalla, mutta pursottaen hiukan ketsuppia lihapullan päälle.

5.      Paista kääröt 200 asteessa 15 minuuttia.

 


Päärynäpirtelö

pirtelöö

  • 1 l päärynäjäätelöä
  • 2 dl maitoa
  • n. 3 rkl sokeria
  • 1 tlk säilykepäärynöitä

1.       Pilko päärynät ja jäätelö pienemmiksi paloiksi.

2.      Soseuta kaikki ainekset keskenään sauvasekoittimella.


Shakkiruudut

 

100 g margariinia

¾ dl sokeria

2 tl vanilliinisokeria

1 muna

2-2½ dl vehnäjauhoja

½ tl leivinjauhetta

1 rkl kaakaojauhetta

 

  1. Sekoita margariini, sokeri ja vanilliinisokeri sähkövatkaimella ja lisää muna.
  2. Sekoita vehnäjauho ja leivinjauhe keskenään. Lisää taikinaan puuhaarukalla sekoittaen.
  3. Jaa taikina kahteen osaan ja lisää toiseen kaakaojauhe.
  4. Muotoile molemmista taikinoista kaksi sormenpaksuista tankoa. Aseta tangot vierekkäin, samat värit kulmittain, jotta tämä näyttäisi shakkiruuduilta.
  5. Leikkaa n. ½ cm paksuisia viipaleita ja paista ne uunissa n.10 min/200 °C.

 

Vadelmaiset pikkuleivät

n. 3 ¾ dl vehnäjauhoja                       1 ½ dl kaurahiutaleita
1 ½ dl sokeria                                        50–100 g suklaata
1 tl vanilliinisokeria                             1–2 dl paistonkestävää vadelmamarmeladia
2–3 rkl tummaa kaakaojauhetta
175 g margariinia

  1. Mittaa kulhoon jauhot, sokerit ja kaakaojauhe.
  2. Lisää kuutioitu margariini ja nypi se murumaiseksi.
  3. Lisää kaurahiutaleet, rouhittu suklaa ja marmeladi.
  4. Sekoita tasaiseksi ja lisää jauhoja tarvittaessa.
  5. Muotoile keksit pellille ja paista uunissa 175oC / 15 min.

 

Kauralastut

50 g margariinia                                                        
2 dl kaurahiutaleita                                                  
1 rkl vehnäjauhoja
1 dl sokeria
1 muna
1 tl leivinjauhetta

Suklaakauralastut:
1,5 rkl kaakaojauhetta

  1. Sulata margariini ja vaahdota muna ja sokeri. Sekoita kaikki aineet keskenään.
  2. Muotoile kekseiksi leivinpaperille ja paista uunissa 200 °C / 5 min.

 

Cocktailtikut

Viinirypäleitä

Kurkku

Nakkeja

Lihapullia

Juustoa

Cocktailtikkuja

 

1.       Huuhtele viinirypäleet ja kurkku.

2.      Pilko kaikki ainekset tikkuun sopiviksi paloiksi ja asettele tikkuihin.


Pannukakku

pannukakku


5 kananmunaa
1 l maitoa
6 dl vehnäjauhoja
2 tl suolaa
3 rkl sokeria
3 tl vanilijasokeria
1 dl juoksevaa rasvaa


- sekoita kananmunat ja maito
- sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne taikinaan
- paista uunissa noin 30 minuuttia 225 asteessa

Mutakakku

Mutakakku

Raaka-aineet

4 kpl

kananmunia

2 dl

sokeria

2½ dl

vehnäjauhoja

2 tl

leivinjauhetta

200 g

margariinia

1 levy (150 g-200 g)

tummaa suklaata (esim. panda/taloussuklaa)



 

Ohjeet

·         Mittaa kuivat aineet kulhoon (ei sokeri) ja sekoita keskenään.

·         Sulata rasva kattilassa ja lisää samalla suklaapaloja sekaan. Sekoita samalla, mutta älä kiehauta, ettei suklaa pala. Voit toki halutessasi sulattaa suklaan vesihauteessa, mutta tällöin suklaaseen ei saisi joutua yhtään vettä.

·         Vatkaa kananmunat ja sokeri vaahdoksi.

·         Lisää vuorotellen jauhoseosta ja suklaaseosta munasokerivaahtoon. Sekoita.

·         Kaada taikina jauhotettuun irtopohjavuokaan.

·         Paista 200°C uunin keskitasolla n. 20 min.

·         Kakun on tarkoitus jäädä keskeltä vähän "raa'aksi".

·         Halutessasi koristele jäähtynyt mutakakku tomusokerilla.

 

 

 

 

kanasoppa

 

 

Kanakeitto

 

Raaka-aineet

 

1,5 l

vettä

1 tl

suolaa

0,5 dl

pitkää riisiä

1

punainen paprika

1

vihreä paprika

1

Sipuli

0,5

kesäkurpitsaa

2 rkl

kasvisöljyä

1 tl

currya

0,5 tl

basilikaa

0,5 tl

meiramia

1-2

valkosipulin kynttä

300 g

marinoituja broilerisuikaleita

1 dl

pakastemaissia

1 rasia (170g)

Maustettua tuorejuustoa (Esim. paprika-sipuli)

 

Ohjeet

1.    Laita vesi, suola ja riisit kattilaan. Keitä n. 10 min.

2.    Suikaloi paprikat, kesäkurpitsa ja sipuli.

3.    Kuumenna puolet kasviöljystä paistinpannussa ja lisää kasvisuikaleet. Anna muhia n. 5min ja kääntele välillä lastalla. Mausta!

4.     Kaada kasvikset kattilaan.

5.     Ruskista broileri ja lisää se kattilaan.

6.     Lisää maissi ja tuorejuusto.

7.     Hauduta n. 5 minuuttia

 


Mokkapalat

mokkaruudet

Pohja:


3 kananmunaa
3 dl sokeria
150g voita
5dl vehnäjauhoja
3 rkl kaakaojauhetta 2tl leivinjauhetta 2tl vaniljasokeria 2dl maitoa tai kahvia

Kuorrutus

5rkl kahvia
60g voita 
4dl (225 g) tomusokeria 
2tl vaniljasokeria 
3rkl kaakaojauhetta

Pinnalle

50-100g valkoista tai tummaa suklaata rouhittuna



1. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Lisää joukkoon sulatettu voi. 
2. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää niitä siivilän läpi vuorotellen ja vähän kerrallaan maidon tai kahvin kanssa.
3. Levitä taikina leivinpaperin päälle uunipellille ja paista 200 asteessa noin 15 minuuttia.
4. Sulata rasva ja lisää siihen kahvi. Lisää tomu- ja vaniljasokeri sekä kaakaojauhe. Levitä kuorrute jäähtyneelle pohjalle. Koristele heti suklaarouheella ja koristerakeilla. Leikkaa paloiksi.

Ruskea jauhelihakastike

Ruskea jauhelihakastike

 

400 g            jauhelihaa

2 rkl             voita tai margariinia     
2 rkl             vehnäjauhoja                  
3 dl               vettä
1 dl                ruokakermaa 15%          
1                    lihaliemikuutio              
                      paprikajauhetta              
                      pippuria

 


1.       Sulata rasva paistinpannulla ja ruskista sitä kevyesti.

2.      Lisää jauhot ja sekoita. Anna jauhojen ruskistua tasaisesti ja sekoittele niitä tarpeen mukaan. Kun jauhot ovat ruskistuneet, nosta pannu lieden sivuun jäähtymään hetkeksi.

3.      Lisää kylmä vesi ja nosta pannu takaisin liedelle. Sekoita kastiketta niin kauan, että se alkaa kiehua ja sakenee tasaiseksi.

4.      Lisää mausteet kiehumaan kastikkeen joukkoon. Anna kastikkeen kiehua miedolla lämmöllä 5-10 minuuttia. Lisää lopuksi kerma.

5.      Paista jauheliha ruskeaksi, lisää siihen halutessasi mausteita ja sekoita kastikkeen sekaan.

 


 

suklaamusse

Suklaamousse

 

4 kananmunaa

180 g tummaa suklaata

4 dl kuohukermaa

2 dl mariannemurskaa

 

1.       Sulata suklaa vesihauteessa. Jäähdytä.

2.      Erottele keltuaiset ja valkuaiset. Kun suklaa on haaleaa, lisää siihen keltuaiset.

3.      Vatkaa valkuaiset ja kerma erikseen. Sekoita valkuaisvaahto ja noin puolet kermavaahdosta suklaaseen varovasti.

4.      Sekoita loppuun kermavaahtoon mariannemurska. Annostele kulhoihin kerroksittain mousse ja kermavaahto ja koristele mariannemurskalla tai suklaarouheella.

5.      Laita kylmään jäähtymään n. 30 min.