Lähikirkolla

Tampereen Eteläinen seurakunta rakentuu kolmesta lähikirkkoalueesta - Hervannasta, Härmälästä ja Viinikasta. Vanhat seurakunnat ovat yhdistyneet, mutta elämä lähikirkoilla jatkuu entiseen tapaan lähellä seurakuntalaisia, arjessa ja juhlassa. Tässä osiossa julkaistaan pieniä tarinoita erilaisista ihmisistä ja heidän kokemuksistaan - meidän lähikirkoillamme!
11.5.2015 8.09

Viinikka: Apua sahaten ja vasaroiden

Matti Mestola tekee hyvää kaukana nikkaroimalla lähellä.

Veisun pajat on nimenä tuttu monelle, mutta harvempi osaa sijoittaa niitä kartalle. Näkyvällä paikalla Hallilantien kupeessa seisovan talon ohi kulkee herkästi tiedostamatta, että noiden seinien sisäpuolella tehdään ahkerin käsin ja iloisin mielin työtä, jolla on kauaskantoisia vaikutuksia ympäri Suomen - ja pidemmällekin.

"Erkki Ranta sen toi tullessaan Mäntästä 90-luvulla", muistelee Matti Mestola. Hän puhuu keväällä edesmenneestä Viinikan seurakunnan kirkkoherrasta. Rannan aloitteesta Veisussa käynnistyi parikymmentä vuotta sitten puutyöverstas, jonka toiminta tähtäsi lähetystyön tukemiseen. Kirkkoherran rouva Riitta puolestaan oli perustamassa verstaan rinnalle tekstiilipajaa, jonka erityisesti seurakunnan naiset löysivät omakseen.

Matille pajat ja niiden historia ovat hyvin tuttuja, onhan hän ollut sorvin ja höylän ääressä jo kahden vuoden ajan - tai "vain", kuten hän itse huomauttaa, sillä monella pajalaisella on nyt jo vuosikymmenen mittainen työura takanaan.

"Meitä on keskimäärin neljästä viiteen miestä puutyöpajalla", Matti kertoo. Veisun pajojen puutyöpuoli kokoaa alueen miehiä yhteen hauskan ja hyödyllisen harrastuksen sekä hyvähenkisen yhdessäolon pariin. "Meillä on pajalla voimakas "me-henki". Uudet tulokkaat opetetaan ja perehdytetään hyvin työhönsä."

Matti ja moni muu pajalainen on jo ehtinyt aikuiseen ikään. Nikkarointia puutöiden äärellä hän pitää erittäin hyödyllisenä ajanvietteenä. "Tässä työssä yhdistyvät hyvin henkinen ja ruumiillinen puoli, suunnittelu ja tekeminen. Täällä pysyvät niin kädentaidot kuin luovuuskin kunnossa", hän summaa.

Uutterat puusepät ovatkin työstäneet jos jonkinlaista projektia ja mallia vuosien varrella. Tänä keväänä vuorossa olivat perinteiset linnunpöntöt. "Niitä valmistimme kaksikymmentä kappaletta, ja niitä on nyt lähtenyt ostajille Helsinkiin, Lempäälään, Hämeenkyröön..." Matti luettelee. "Kyllä siinä oli iso työ."

Niin, pajojen tuotteet ovat löytäneet tiensä mitä erilaisimpiin paikkoihin, ja moni tamperelainen on niitä ihastellut autuaan tietämättömänä niiden alkuperästä. Matti löytää heti monia hyviä esimerkkejä. Tampereen seurakuntayhtymän lukuisia alttareita koristavat, keskeltä avoimet puuristit tulevat Veisusta. "Siuvon Pentti suunnitteli aikanaan tämän mallin", Matti muistelee ja kertoo ristejä löytyvän nykyään joka puolelta Suomea. Ilkon kurssikeskuksen pihamaata kaunistava kellokatos on sekin pajalaisten kädenjälkeä. Töitä on tehty myös Pirkanmaan hoitokodille. Lähempää Nekalasta löytyvät seurakuntatalon alttari ja kuorikaide sekä pihamaan viljelylaatikot, jotka nyt ovat jo viidettä vuotta käytössä. Lista on pitkä.


Myyntiartikkeleiden ohella pajalaiset ovat ottaneet tehtäväkseen myös huonekalujen korjaamisen ja entisöinnin. Moni ikääntynyt arvohuonekalu on saanut Veisun pajoilla uuden elämän.

Matille vasaran ja höylän kanssa työskentely sopii mitä mainioimmin. Hänellä on takanaan monta monituista vuotta omakotitalollisena ja kesämökkiläisenä. "Sanotaan niin, että kaikki on koettu ja paljon harrastettu", hän hymähtää pilke silmäkulmassa.

Veisun pajat eivät kuitenkaan ole pelkkää virkistystoimintaa, vaikka paljon iloa tuovatkin. Ne ovat osa seurakunnan lähetyksen työtä. Pajojen myynnin tuotto menee lähetyksen hyväksi. Oman sahaamisen, veistämisen ja hiomisen lopputulos voi auttaa esimerkiksi Kenian orpolapsia lähettimme Maikin (Marja Ochieng) työpaikalla. Vaikutuksen miettiminen vetää Matin vakavaksi.

"Teemme kaiken lähetyksen hyväksi. Jos yksikin lapsi voi saada koulutusta meidän töillämme, silloin teemme hyvää työtä. Jokainen ihminen on arvokas. Tällaisella työllä on merkitystä", hän korostaa.

Entä mitä hän ajattelee tulevaisuudesta? Matti toivoo sydämestään, että pajojen toiminta saisi vielä nähdä monta kevättä. "Kirkkoherramme (Jussi Mäkinen) on tukenut meidän toimintaamme suuresti, ja olen siitä hyvin kiitollinen. Toivottavasti pajoille saadaan tulevaisuudessa myös uutta verta. Kannattaa tulla tutustumaan!" hän kannustaa.

Veisun pajat viettivät kevätkautensa päättäjäisiä toukokuun 5. päivänä, mutta toiminta käynnistyy jälleen syyskuussa. Kiinnostuneille vinkiksi, että pajat löytyvät osoitteesta Penttilänkatu 9.

Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi


Älä täytä
 * Hyväksyn antamieni tietojen käsittelyn tietosuojaselosteen mukaisesti.
Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia
Ei kommentteja