Kummitoimintaa ja lähetystä

Messukylän seurakunnan nuorisotyöllä on kummikohde Kambodzassa. Keräämme leireillämme messun yhteydessä kolehdin, jonka tuotto menee kummikohteelle maksuihin.


Kambodzha on yksi maailman köyhimmistä maista. Levoton ja väkivaltainen menneisyys on hidastanut maan demokraattista kehitystä. Synkin jakso maan historiassa oli punaisten khmerien hirmuhallinto 1970-luvun loppupuolella. 1990-luvun lopulta alkaen poliittinen tilanne on vakiintunut ja olot rauhoittuneet.

Kambodzhan väestöstä puolet on alle 18-vuotiaita. Monilla lapsilla ei köyhyyden tai muiden syiden takia ole mahdollisuutta käydä koulua. Myös orpokodeissa on paljon lapsia, sillä köyhät perheet lähettävät niihin lapsiaan paremman tulevaisuuden toivossa, vaikka vanhemmat olisivatkin elossa.
kambodzhax550
Lähetystyötä Kambodzassa.


SuomenLähetysseura tukee kahta ICC:n lukutaito- ja kehityshanketta Koillis-Kambodzhassa. Alue on yksi Kambodzhan vähiten kehittyneitä alueita, ja valtaosa sen väestöstä kuuluu eri vähemmistökansallisuuksiin. Harvat heistä osaavat valtaväestön kieltä khmeriä, joka on myös kouluissa käytettävä kieli. He eivät myöskään osaa lukea tai kirjoittaa omalla äidinkielellään.

Kirjallisuus- ja lukutaitotyön sekä siihen liittyvän muun yhteisönkehitystyön tavoitteena on parantaa vähemmistökansojen yhteiskunnallista asemaa ja elinoloja. Lukutaitotyö alkaa omalla äidinkielellä ja muuttuu vähitellen khmerinkieliseksi. Hankkeisiin sisältyy myös ruokaturvan parantamista, maatalouden ja eläintenhoidon kehittämistä. Orpokotien olosuhteet vaikuttavat lasten ja nuorten elämään pitkään.

Siksi Suomen Lähetysseura tukee M'lup Russeyta-nimistä järjestöä, joka luo vaihtoehtoisia toimintamalleja orpokodeille ja pyrkii siten ehkäisemään lasten ja nuorten laitostumista.

Phnom Penhin alueella asuvat orpokotien aikuistuvat nuoret saavat elämäntaitokoulutusta ja tukea mm. koulutuspaikan ja työkokemuksen hankkimisessa. Näin he pystyvät paremmin valmistautumaan itsenäiseen elämään orpokodin jälkeen.

 Lähde: www.mission.fi