Eveliina Kujala

23.1.2012 11.47

Luottamuksen pyhiinvaellus Berliinissä

berlin_w.jpgBerliini on ristiriitaisesta historiastaan huolimatta kiehtova suurkaupunki. Yhteisön priori veli Alois mainitsi puheessaan kuinka hän iloitsee siitä, että viimeinkin veljien tekemien monien vierailujen jälkeen kaupunki avasi sylinsä ja toivotti nuoret tervetulleeksi.

Hän muistaa vielä ajan, jolloin Berliini oli jaettu kahtia ja kuinka veljien sallittiin pitää rukous vain itäpuolella sillä ehdolla, ettei paikalle päästetty ketään kaupungin länsipuolelta.

Tällöin yhteisön priori oli vielä sen perustaja veli Roger, jonka ajatuksiin ja periaatteisiin seuraavien tapaamisten teema perustuu, "kohti uutta solidaarisuutta".

mainos_w.jpg

"Luottamuksen pyhiinvaellus" pidettiin 28.12.2011-1.1.2012. Kuvassa näkyvä mainos löytyi metroaseman kupeesta, ja useita samanlaisia oli ripoteltu ympäri kaupunkia. Jokavuotiseen tapaansa tapahtuma aiheutti paljon kiinnostusta paikallisessa mediassa. Mainostaulujen lisäksi näkyvyyttä lisäävät paikallisten uutistoimistojen tekemät raportit sekä veli Aloisin antama tv-haastattelu.

kartat_w.jpg

Suurta tapaamista varten tarvitaan melkoinen määrä auttavia käsiä. Joukko vapaaehtoisia saapui heti joulun jälkeen, ja lisää seurasi perässä. Vapaaehtoisten ensimmäinen tehtävä oli itsensä sijoittaminen  uuteen ympäristöön. Pienessä kylässä vietetyn hiljaisen elämän jälkeen kontrasti miljoonakaupungin rytmiin oli ainakin itselleni hyvin vahva.

sisaret_w.jpg

Majoituini fransiskaanisisarten pyörittämässä sairaalassa. He olivat erittäin vieraanvaraisia niin majoituksen kuin muonituksenkin puolesta. Suurin osa tapaamiseen osallistuvista majoittui lähistöllä asuvissa perheissä.

messe_w.jpg

Tapaamiseen löysi tiensä noin 18 000 nuorta. Vaiktapahtumapaikaksi valittu Messegelänge oli varsin tilava, osanottajat jouduttiin jakamaan neljään saliin rukouksia varten. Kuvassa näkyvä osa on rakennuksen aula, jossa nuoret toivotettiin tervetulleeksi.

Vapaaehtoiset auttoivat lukemattomissa erilaisissa tehtävissä, esimerkiksi..

info_w.jpg

Olya omistautui auttamaan eksyneitä lampaita informaatiopisteellä.

roskat_w.jpg

Sandra huolehti tapaamisen vähemmän hohdokkaasta puolesta eli roskista ja niiden kierrättämisestä.

lostnfound_w.jpg

Ute sai tehtäväkseen kadonneiden tavaroiden kaitsemisen. Taizé-tapaaminen on varmaankin ainoa suurtapahtuma, jossa löytötavarapisteeseen tuodaan myös maasta löydetyt setelit.

linjat_w.jpg

Oma työnkuvani pyöri osallistujien ravitsemisen puolella. Ruuan jakamista varten rakennettiin 15 linjaa, ja parhaimmillaan väkimassan läpikulku eväspusseineen eteni huimaavalla 25 hlö/min vauhdilla per linja.

ruuanjako_w.jpg

Vaikka ruoka ei ehkä vetänyt vertoja gourmet-ravintolalle, jokainen sai mahaansa täytettä ja lämpimän metallipurkki-illallisen. Vain hieman seikkailuhenkeä mukaan, niin kokemuksesta sai jopa erittäin miellyttävän. Kuvassa on vapaaehtoisia valmiina ottamaan vastaan illallisvieraat.

decokesken_w.jpg

Kaikkiin neljään rukoussaliin rakennettiin identtiset alttarit. Työhön oli aikaa alle kaksi päivää, ja muunmuassa kynttilänjalkoja koottiin  harjoituksen vuoksi jo kotona Taizéessä ja purettiin taas kuljetusta varten.

decovalmis_w.jpg

Koristeluiden lopputulos yllättää joka kerta sillä, että se ylipäätään ehditään saada valmiiksi sekä aivan omalaatuisella tunnelmallaan. Rukouksien aikana keskellä valkoisissa kaavuissa istuvat yhteisön veljet.

metro_w.jpg

Muutaman päivän ajan joukkoliikenne, erityisesti metroverkosto, joutui koville, ja tämän kokoisen ihmismäärän kulkeminen sai poliisit huolestumaan. Jälkeenpäin viranomaiset ovat kuitenkin ilmaisseet hämmästyksensä siitä, kuinka rauhallisesti tapahtuma ja sinne liikkuminen tapahtui.

ilotulitus_w.jpgJoulukuun viimeisen illan ohjelmaan kuului osallistuminen jokaisen oman isäntäkirkon järjestämään rukoushetkeen, jota seurasi "Feast of Nations" eli tilaisuus, jossa eri maista tulevat ihmiset voivat juhlistaa yhdessä uutta upeaa vuotta.

Ilotulitukset olivat asianmukainen osa juhlallisuuksia, mutta niiden valtavuus sai minut välillä kaipaamaan suojalaseja ja viattomia tähtisädetikkuja. Muutaman tunnin ajan koko kaupungin valtasi paukahduksien sotatanner, joka räjähteli ympärilläni kaikissa sateenkaaren väreissä palatessani majoituspaikkaani.

rooma_w.jpgJoulukuussa 2012 Taizén veljet ja nuoret pyhiinvaeltajat on kutsuttu ilahduttamaan toisiaan ja paikallisia läsnäolollaan Roomassa, Italiassa!
Tervetuloa!

Lisätietoa: