Eveliina Kujala

9.5.2012 13.11

Taizén väki Genevessä

1aamurukous.jpg

The World Councel of Churches kutsui 9 Taizé-veljeä ja kaikki vapaaehtoiset Genevessä sijaitsevaan ekumeeniseen keskukseen päiväksi kylään. Tälläisen vieraanvaraisuuden edessä ei ollut muuta tehtävissä kuin tilata tilava bussi ja lähteä matkaan. Aikaisen herätyksen ansioista olimme paikalla aamurukousta varten, joka toimitettiin kutsujien pyynnöstä perinteisen Taizé-kaavan mukaan eli laulua, raamatunluku, laulua, hiljaisuus ja laulua.

2pommiristi.jpg

Keskuksen kappeli on sisustettu hyvin diplomaattisesti yhta suuntausta suosimatta kaikkien jäsenkirkkojen tyylillä. Ikonit ja krusifiksit ovat sulassa sovussa kongien ja afrikkalaisten rumpujen vieressä. Kuvassa näkyvä risti (coventry cross) on yksi useammasta maailmalle ripotellusta symbooleista, jotka on valmistettu toisen maailmansodan aikana Englannissa ja Saksassa pudotettujen pommien osista.

3edustajat.jpg

Aamurukouksen jälkeen meidät toivotettiin virallisesti tervetulleiksi ja muutama WCC:n edustaja esitteli keskuksen toimintaa ja tavoitteita, kuten toimia siltana ja sovittelijana kaikkien kirkkojen välillä. He haluavat välittää arvoja kuten "Unity, Mission, Evangelism and Spirituality". Tavoitteena on elää kristillisyyttämme yhdessä paremmin ja täydemmin ja olla naapureita toisten kanssa ihmisyhteisöä uhkaavien ongelmien edessä. WCC haluaa myös kannustaa kirkkoja pitämään parempaa huolta luomakunnasta panostamalla maapallon ja sen ihmisten suojeluun.

4alois.olaf.jpg

Vasemmalla Taize-yhteisön priori veli Alois ja oikealla The World Councel of Churchesin puheenjohtaja Olaf Fykse (Church of Norway). Samanlaiset näkemykset kirkollisesta toiminnasta tuovat nämä miehet yhteen, ekumeenisuus on vahvasti esillä niin Taizéssä kuin WCC:ssä.
Herra Fykse vieraili Taizéssä vaimonsa kanssa viime kesänä jolloin hän piti työpajan kertoen WCC:stä ja ekumeniasta maailmassa yleisemmin.
Veli Alois kirjoitti viimeisimmässä Letter of Taizéssä uudesta solidaarisuudesta, jolla voimme murtaa eristyneisyyden muureja. Veli Alois toi tämän aiheen esille vuoden vaihteessa Berliinissä ja suunnitelmana on pitää tämä aihe esillä aina vuoteen 2015 asti ja keskittyen siihen erityisesti seuraavien euroopantapaamisten yhteydessä.

5kirkkolista.jpg

Tällä hetkellä The World Councel of Churches koostuu 349 jäsenkirkosta.

6piiri.jpg

Veljien tutustuessa keskuksen johtajiin, vapaaehtoiset tutustuivat keskuksen nuoriin työntekijöihin ja muutamiin teologian opiskelijoihin Geneven ekumenisesta yliopistosta.

7pienryhma.jpg

Keskustelimme siitä, mitkä ovat suurimpia haasteita ekumenian toteuttamisen osalta ja miten Jumala auttaa meita kohtaamaan näitä haasteita. Nimeämiämme ongelmia olivat mm. ihmisten eristäytyminen, maapallon saastumisesta syntyvät paineet ja sen luomat ongelmat sekä se, että olemme tuskallisen hyvin yhdistettyjä ja toistemme tavoitettavissa, mutta emme tunne toisiamme tai toistemme kulttuuria riittävästi. Lopuksi tiivistys oli: Olemme kaikki erilaisia, mutta meitä yhdistää se, että olemme ihmisiä. Sen sijaan että etsimme aina niitä asioita jotka erottavat, voimme suunnata energiamme yhdistävien tekijöiden löytämiseen.

8nuotit.jpg

Ekumeenisen keskuksen rukoukset valmistelevat ihmiset eri kirkoista tai maista, jotta kaikkien omaleimaisuus ja kulttuuri pääsisivät esille. Tällä kertaa päivärukous pidettiin malesialaiseen tapaan. Jaya ho, aho, jaya ho eli voitto olkoon sinun.

9mountblanc.jpg

Maailman parantamisen jälkeen omistimme iltapäivän kaupungin ihastelulle ja nautimme täysin sydämin turistina olemisesta.

10picnic.jpg

Vanhoja tapoja on vaikea muuttaa, joten piknik-ateriointi toimitettiin samalla järjestäytyneisyydellä ja toimintamallilla, jotka on hyväksi havaittu kerta toisensa jälkeen, kuten Food Distripution Berliinin Taize-tapaamisessa.

11fr.benoit.jpg

Veli Benoit koki uskonsa erityisen vahvasti seistessään Geneve-järven rannalla ja päätti yrittää vedellä kävelyä mainittuaan kuinka ihmiset ovat "heikkouskoisia". Kyseinen vetten ylitys päätyikin pyllähdykseen ja märkiin housunlahkeisiin, mutta tämä ei tuntunut hetkauttavan veljen vakaamusta.

12joutsen.jpg

Vierailimme Geneven luterilaisessa kirkossa, joka oli mukana järjestämässä Genevessä pidettyä Taizé-tapaamista vuonna 2007. Kirkon pappi on kiinnostunut arkkitehtuurista ja tarjoutui esittelemään meille kävelyetäisyydellä oleviä nähtävyyksiä kuten keskustassa sijaitsevan katedraalin ja ortodoksisen kirkon.

13patsaat.jpg

Mieleenpainuvinta näissä paikoissa oli kuitenkin se, kuinka eräs veljistä aloitti aina jonkin Taizén lauluista ja kaikki vapaaehtoiset luonnollisesti seurasivat esimerkkiä. Saimme useita kummaksuvia katseita, mutta toimme kuitenkin näin palan omaa hengellisyyttämme mukanamme kirkkoihin joiden perinteitä kävimme ihmettelemässä.

13patsaat.jpg

Näimme myös talon ja kappelin, joissa Taizé-yhteisön edesmennyt perustaja veli Roger eli ja rukoili toisen maailmansodan aikana. Hän majoitti talossaan Ranskassa juutalaisia pakolaisia ja joutui muuttamaan Geneveen tilanteen muututtua kotona liian vaaralliseksi. Muutama vuosi Sveitsistä palattuaan hän perusti yhteisön, joka on sittemmin muuttunut siihen, missä me puolestamme asumme tänä päivänä.

15ryhmakuva.jpg

Päivän päätteeksi ikuistimme tämän ainutkertaisen tilaisuuden, johon osallistuivat kaikki vapaaehtoiset tytöt ja pojat, veljein kera.
Lisätietoa Geneven ekumeenisesta keskuksesta löytyy englanniksi sivulta: www.oikoumene.org

Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi

Nimimerkki
Otsikko