rss Riitta Heino, Malawi

20.11.2014 11.38

Lasten oikeuksien päivä

Riitta Heino

Minun sydämeni on vereslihalla tänään. Tänäänkin. On lasten oikeuksien päivä, mutta kuka jaksaa, voi ja osaa pitää pienen pojan oikeuksien puolta. Pojan, joka on saanut perinnökseen HIV-taudin?

Malawissa noin 10 % ihmisistä on Hiv- positiivisia. Nuoremmassa väestössä vähän enemmän kuin vanhemmissa. Kaikki työpaikat kuten Malawin luteriainen kirkko on tehnyt oman HIV/AIDS ohjelmansa. Tässä kirkossa se on tehty jo vuonna 2007. Siinä kehotetaan kaikkia jäseniä perheineen käymään HIV- testissä, samoin varoitetaan syrjäyttämisen tai stigmatisaation(leimaannuttamisen) mahdollisuudesta. Ohjelmassa kerrotaan myös hygieniasta ja varotoimenpiteistä.

Koska lapsia on paljon, olen yrittänyt totutella ajatukseen, että päiväkodeissa ja lastenruokintakeskuksessa sekä pyhäkoulussa noin 10 % lapsista ovat Hiv-postiiivisia. Ehkä joku luulee,että tämän tieto pelottaa minua. Hyvin vähän. Minua enemmäkin huolettaa näiden lasten elämä, elämässä roikkuminen. Minua huolettaa perheen jaksaminen ja perheen elämän halu.

IMG 4497

Jos lapsi on sairas, niin on myös vanhemmat tai ainakin toinen heistä. Nykysin lääkkeet tähän tautiin saadaan ilmaiseksi. Se on hieno asia. Eräs malawilainen ystäväni sanoi minulle viime viikolla, että ennen ilmaisten lääkkeiden tuloa,elämä tuntui helvetiltä. Vahvasti sanottu, mutta hän on perheen 6 aikuisesta lapsesta ainoa, joka pelastui tältä taudilta.

Mutta lääkkeet eivät yksin riitä. Jos vahva lääkitys on päällä, pitäsi saada noin 30-40% enemmän ruokaa kuin tavallisesti. Olisi syötävä paljon hedelmiä, vältettävä tulehduksia ja muita tauteja. Pelkkää lääkkeiden syöminen uuvuttaa potilaan.

Malawissa on tällä hetkellä nälkää. Edellinen sato on syöty ja sateet viipyvät. Kaupungista saa ruokaa yllinkyllin, mutta kenellä on rahaa? Polttoaineiden hinnat nousevat, niin myös ruoan hinta, Palkat eivät ole nousseet. Olen laskenut, että jopa kirkon työntekijöillämme monella on palkka alle euro päivässä. Miten ostat heikossa kunnossa olevalle perheellesi lihaa, maitoa, hedelmiä? Suurin osa perheistä ravitsee itsensä päivittäin nsimalla, veteen keitetyllä maissipuurolla. Kastikkeena kurpitsanlehtiä tai pinaattia, halvinta mitä useimpien pellolta löytyy.

IMG 4418

Eräs pieni poika HIV positiivisestä perheestä, yrittää käydä kirkkomme päiväkodissa. Pari viikkoa sitten taas yritettiin, mutta kuumassa huoneessa, jossa vain pienet yläikkunat,  hän pyörtyi. Tämän tiedon saatuani aloin rakennttuamaan noin sadan lapsen päiväkodille  pientä katosta. jossa olisi ilmaa ja varjoa. Samaan tilaan voisi tulla pyhäisin pyhäkoululaiset, jotka nyt istuvat öljyisessä autokatoksessa.

Kirkon rakkennusmestarin kanssa emme päässeet ihan yksimielisyyteen siitä, mikä on vilpoinen katos. Kummallista miten tämän taloksi rakennettu katos sai minussa aikaan suuren turhautumisen ja melkein itkun.

IMG 4493 Minun mielessäni oli vain se pieni poika, joka tarvitsee raikasta ilmaa ja tilaa. Minusta hänellä olisi edes siihen oikeus!

Palaa otsikoihin | 4 Kommenttia | Kommentoi

28.1.2014 13.54
Todella hienoa, että voit tehdä työtä AIDS/HIV-lasten - ja aikuisten hyväksi.
Mitä ajattelet siitä, että Helsingin ja Espoon seurakunnat boikotoivat muiden lähetysjärjestöjen tekemää AIDS/HIV-työtä? Esimerkiksi SLEY tekee työtä Keniassa, josta seuraava tutkimuspätkä:
Kenya is one of the countries in sub-Saharan Africa most affected by the AIDS
epidemic, despite high levels of awareness of the disease. Recent estimates of
prevalence levels of HIV/AIDS in Kenya indicate that in 1990, about half a million
people were living with HIV and by 2000, the number had increased to just over two
million people (Government of Kenya/AIDS Control Unit et al., 2001). The
percentage of adults aged 15 and above infected with HIV is estimated at 14% overall,
17% in urban areas and 12% in rural areas, though the rural–urban gap is narrowing
(Government of Kenya/AIDS Control Unit et al., 2001).
28.1.2014 13.55
Kysyin muutama päivä sitten, miten Riitta Heino suhtautuu muihin lähetysseuroihin kohdistuvaan boikottiin, mikä sitten varsinaisesti kohdistuu esimerkiksi Keniassa AIDS/HIV-sairaisiin.
Kysymykseeni ei vastattu. Tulkitsenko oikein, että Riitta Heino siis hyväksyy eräiden autettavien boikotin ja boikotoiko hän itse osaltaan muita kuin oman työnsä kohteena olevia AIDS/HIV-sairaita?
28.1.2014 13.59
Anna-Mari Martikainen
Edellä olevat kommentit on julkaistu tänään, koska jouduimme teknisten syiden takia siirtämään Riitan kirjoitusta ja kommentteja. Alun perin kommentit oli lähetetty marraskuussa 2013. Riitta ei ole itse kommentoinut mitään asiaan, laitan hänelle viestiä ja pyydän vastausta.

Anna-Mari Martikainen seurakuntien viestintäpalveluista
28.1.2014 15.25
Riitta Heino
Sain vasta nyt 28.1 nämä kommenttisi. Hiljaisuus ei johtunut mielipiteestäni vaan teknisistä ongelmista. En valitettavasti ole seurannut kovinkaan tarkkaan Helsingin ja Espoon seurakuntien boikottia. En tiedä onko kysymys jostakin eri asiasta kuin juuri HIv/aids työstä. On toidella valitettavaa jos"lapsi menee pesuveden mukana" eli tärkeät työmuodot kuolevat boikotin takia. Olen sitä mieltä että kaikki työ mikä tehdään maailmassa pienempien ja heikommassa asemassa olevian hyväksi on ensiarvoisen tärkeää. Suuremmat erimielisyydet ja kirkkopoliittiset ongelmat eivät saa murskata alleen näitä heikkoja.