rss Riitta Heino, Malawi

27.2.2014 12.21

Muodonmuutos

Riitta Heino

Pääsin käymään eräässä Malawin lutuerilaisen kirkon yli viidestäkymmenestä ruokintakeskuksesta. Ulkomalaisen avun turvin nämä keskukset ruokkivat 2-3 päivänä viikossa seudun orvot ja köyhien perheen lapset. Toimintaa on ainakin loka-helmikuulle. Tällä kertaa näin miten nälkäisestä kerjäläisprissessasta tuli hymyilevä kaunotar.

On vaikuttavaa käydä paikassa, missä on paljon nälkäisiä lapsia. Olen päässyt käymään näissä vain kaksi kertaa, mutta luulen, että nämä kerrat ovat piirtyneet muistiini lähtemättämästi.

Monkey Bayn yhdessä ruokintakeskuksessa ruokaa tarjotaan tiistaisin ja torstaisin. Lapsia on viitisenkymmentä, nälkäisiä aikusia ehkä saman verran.

Ruoka, maissin ja soijan yhdistelmävelli, syntyy pienessä keittiössä kirkon vieressä:

IMG 5331

Vaikeina on odottaminen että puuro jäähtyisi.

Ja vaikeaa on liian kuuman puuron syöminenkin. Pieni Monika itki ja söi, ehkäpä koko lautasellinen meni vähän liian kuumana maahaan asti?

IMG 5344

Tänään saatiin jotakin enemmänkin. Olin varautunut kuudellakymmenellä pienellä keksipaketilla ja noin 30 lapsen puvulla.

Puvut teetätin verhokankaista, joita eräs kirkon toimiston sihteereistä möi lisäansioikseen. Mekot ja shortsit ompeli siivoja, joka työskentelee niin ikään kirkon toimistolla.

Pieni Monika pohtii  veljensä ja ystävänsä kanssa miten keksipaketti aukaistaan:

IMG 5352

Vellin, keksipaketin ja uuden mekon jälkeen saimme nähdä Monican hymyn:

IMG 5358

Juuri tämän halusin nähdä!

Palaa otsikoihin | 4 Kommenttia | Kommentoi

22.3.2014 10.12
Kotimaa24-sivulla kerrotaan, että Riitta ja Olavi Heino palaavat kotimaahan kesken työkauden. Todella valitettavaa. Syyksi ilmoitetaan, että Malawin kirkko ei hyväksy Riitan pappeutta. Lähetysseura oli ilmoittanut aikanaan, että työhön tulee kaksi pappia.
Uutisesta saa sen kuvan, että Lähetysseura oli salannut naispappeuden. Jo 1947 Whitbin lähetyskonferenssissa sovittiin, että "kunkin kirkon tuli kunnioittaa toisen kirkon vapautta ja oikeutta päättää itse omista asioistaan." Pelisääntöjä jouduttiin tarkentamaan, koska ulkomaiset kirkot eivät kohdelleet vastaanottavia kirkkoja tasavertaisesti vaan uuskolonialismin hengessä.
Näyttää siltä, että Suomen Lähetysseura on unohtanut "partnership"-periaatteen ja ryhtynyt taloudellisen ylivertaisuuden perusteella alistamaan kohdemaiden kirkkoja. Lähetysseuran yhteistyökirkkojen Malawissa ja Kambotsassa lisäksi myös Mekane Yesus- kirkko Etiopiassa on joutunut puolustautumaan Ruotsin kirkon kulttuuri-imperialismia vastaan.
Sääliksi käy työntekijöitä, jotka tilanteen sitten kentällä kohtaavat.
22.3.2014 11.04
Riitta Heino
Vastaus
Ihmettelen vähän mistä sait käsityksen että Suomen LÄhetysseura olisi salannut pappeuttani. Juuri näihän luki myös Kotimaan24 jutussa ja Rauhan Tervehdyksessä että SLS etukäteen sanoi että Malawiin tulee kaksi pappia. TÄMÄ asia ei ollut pääsyy miksi tulimme kotiin. Ystä terv Riitta
24.3.2014 9.45
Riitta, et tainnut lukea Kotimaa24:n uutista etkä edellistä kommenttia ennen vastaustasi.
Kotimaa24-uutisessa sanottiin: "Siellä tiedettiin, että tulossa oli kaksi pappia. Odottamatta Riitan pappeus – naispappeus – oli kirkolle ongelma. Mutta tämä oli vain yksi kanto kaskessa, Olavi Heino korostaa lehdessä."
Lisäksi uutisessa kerrottiin: "– Olimme valmiita myös muuhun kuin papin töihin. Toki meidät kutsuttiin kouluttamaan.
-Malawin kirkko ei ole antanut meille vastuuta eikä velvollisuuksia, Heinojen lähettikirjeessä harmiteltiin alkuvuodesta.

Kommentin pääpointti oli kuitenkin se, että Lähetysseura ei kunnioita yhteistyökirkon periaatteita eikä valmistele kirkkojen välillä tehtyjen sopimusten mukaisesti työntekijäsiirtoja.
Lisäksi Lähetyseuran tapa valmistella työntekijöiden lähettäminen työalueelle ilman, että vastuut ja velvoitteet on selkeästi määritelty on alkeellista. Lähetykseen varatut rahat haihtuvat epäselvien sopimusten takia tuhkana tuuleen.
26.3.2014 8.55
Lähettävän ja vastaanottavan kirkon välillä olevat erimielisyydet näyttävät olevan yleisiä. Siksi on hyvä että niitä ruoditaan - toivottavasti tasavertaisuuden hengessä eikä ota tai jätä -vaihtoehtoon pakottaen.
Ks.
24.03.2014 07:50 - K24/KT
Lähetysneuvottelu tuo yhteen kirkon kumppanuuskirkot
Luterilainen kirkko on kutsunut yhteisiin neuvotteluihin kansainvälisten kumppanuuskirkkojensa edustajia eri puolilta maailmaa. Lähetyskumppanuusneuvotteluun on ilmoittautunut vieraita yli 30 maasta. Kokous on sikäli historiallinen, että tämä on ensimmäinen kerta, kun kirkko on kutsunut koolle lähetysjärjestöjensä yhteistyökirkot. Koolle tulevat kirkot edustavat luterilaisen lähetysnäkemyksen skaalaa laidasta laitaan.

Kokoukseen on tulossa lukuisia piispoja ja kirkkojen presidenttejä. Mukana on mm. maailman nopeimmin kasvavan luterilaisen kirkon, Etiopian Mekane Yesus -kirkon pääsihteeri Berhanu Edossa Ofgaa, Pyhän maan ja Jordanian kirkon piispa Munib Younan, joka on myös Luterilaisen maailmanliiton presidentti, sekä Inkerin kirkon piispa Aarre Kuukauppi. Tapahtumaan osallistuvat myös Kirkkojen maailmanneuvoston, Luterilaisen maailmanliiton ja Euroopan kirkkojen konferenssin pääsihteerit.

Neuvottelussa pohditaan kristinuskon ja lähetystyön tilaa sekä haasteita. Tavoitteena on kuulla kumppanuuskirkkojen edustajien ajatuksia yhteistyöstä ja työn painopisteiden valinnasta.

Kansainvälinen lähetyskumppanuusneuvottelu käydään Järvenpäässä 31.3.–3.4.