rss Riitta Heino, Malawi

21.10.2013 11.35

Päivähoitoa malawilaisittain

Riitta Heino

Malawin luterilaisen kirkon keskustoimiston pihapiiriin sisältyy vaikka mitä: toimistojen, kirkon, opetustilojen ja henkilökunnan asuntojen lisäksi mm. maissimylly ja päiväkoti.  Olen pistänyt lusikkani päiväkerhon, päiväkodin ja esikoulun yhdistelmään, jota kutsutaan Nursery Schooliksi ja Day care centeriksi.

Kun päiväkotiin tuli pari  vuotta sitten uusi opettaja Sofia, lapsia oli neljä. Opettaja alkoi kuitenkin ilman mitään koulutusta luoda puitteita ja opetumateriaaleja.

IMG 4304

Nyt lapsia on 86. Tilat ovat ahtaat ja lasten ikä vaihtelee 6 kk 6 vuoteen. Sofian lisäksi on tullu toinen ”opettaja”, eli pienen lasten hoitaja.

Ehkä minun olisi pitänyt pysy erossa koko hankeesta. Niin suurelta tuntuu urakka. Mutta enpäs pysynyt. Intoani vielä lisäsi se, että seivisi, että tämä meidän päiväkotimme on koko kirkossa mekein ainoa laatuaan, sitä pidetään esimerkkinä muille!

Olen teettänyt ja saanut myös ystävältä Suomesta opetusmateriaaleja Sopfian avuksi. Ja lasten iloksi. Olen myös pari kertaa viikossa ottanut isommat lapset omaan ryhmäänsä ja yrittänyt opettaa heille jotakin.

IMG 4240

Lapset eivät ole tottuneet leluihin, eivätkä väriliituihin ja rihevelitauluihin. Kun annoin eräänä päivänä värilliidun kunkin käteen ja pahvinpalasen, jota käytettiin  paperina, sain hädin tuskin lapset piirtämään esimerkkinä antamani numeron, kirjaimen ja nauravan naaman. Pian sen jälkeen he kiireesti toivat kynän ja pahvin pois ja lähtivät omille teilleen.

Teetätin erällä naistenryhmällä 10 kaislamattoa, jotkon voi myös pestä. Maton päällä syödään kotoa tuodut eväät. En sano mitään hygieniasta, mutta tämä kuitenkin on jotenkin paremmmin kuin sisällä tunkkaisessa huoneessa oleminen ja syöminen. Eikä ulkona paljaalla pölyisellä hiekallakaan ole kivaa.

IMG 4322

Aidan takana tienvaressa työskentelevä puuseppä teki puupalikoita. Kun vein ne lapsille , parin tornin kaatumisen jälkeen palikoista tulikin rytmisoittimia ja laulua ja tanssi alkoi itsestään.

Sofia opetti tyytyväisen uusia lauluja pienemmilä omilla matoillaan. Vielä  ainakin 30 lasta kulkivat omia teitään, kuka roskista tonkien, kuka puutarhurin unohtamaa letkua vedellen ja kastellen kaikkea muuta kuin puutarhaa. Osa lapsista lähtee kotiin jo puolen päivän maissa.  Osa vasta kello viiden jälkeen. Sofian palkka on alle 20 e kuussa.

IMG 4328

Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi