rss Riitta Heino, Malawi

27.8.2013 11.30

Tanssi ja laula - näin juhlitaan Malawissa

Tulimme Suomesta takaisin Malawiin sopivasti suuren juhlaan. Kirkko vietti 30  -vuotis syntymäpäiviään. Ja tässä kahden päivän juhlassa ja sitä edeltäneessä kirkolliskokouksessakaan ei jäänyt epäselväksi miten Malawissa juhlitaan: TANSSIMALLA!
Sekä kirkolliskokous, pääjuhla ja jumalanpalvelukset muodostuivat pääasiassa tanssimisesta. Muttama kiitos- ja tervehdyspuhe ja jumalanpalveluksessa saarna sentään mahtui joukkoon, mutta muuten kaikki ilo ja yhteisöllisyys ilmaistiin tansseissa.

Tärkeä ulkonainen asia oli uniformu eli punaisen kirjava kangas, josta mekin saimme juhlapukumme teetettyä. Kankaassa on Lilongwe tuomiokirkon kuva, Lutherin ruusuja ja kaikkien 9 rovastikunnan nimet.Tässä poseeraamme Sambialaisen pastorin kassa, joka on ollut oppilaanamme 90-luvun alussa Tansaniassa Mwaikan Raamattukoululla.

IMG 3966

Jokainen seurakunta sai mahdollisuuden myydä oman seutunsa tuotteita juhlapaikalla Lilongwen kirkon pihapiirissä.

IMG 3973

Juhlaväki istui jo paikallaan kun päävieraiden istuimia kannettiin paikasta toiseen. Sohvatuolissa on mukava itsua monen tunnin tanssiesityksen kanssa. (Me kyllä istuimme tavallisilla muovituoleilla, mutta eturivissä.)

IMG 3974

Odotetuin vieras oli tietysti Malawin varapresidentti.  Iso mies tuntui leppoisalta ja hyväntuuliselta, turvamiehet ja lukuisat poliisit varmistivat turvallisuuden.

IMG 4044

Mutta tärkeintä siis oli tanssi. Kuorot lauloivat tietysti, mutta tärkeää oli nähdä myös liike. Joillakin kauempaa tulleilla ryhmillä oli perinteiset omatekoiset soittimet mukanaan.

IMG 3981

Tähän miesten tansiin riehaantui mukaan myös papit. Yleensäkin näytti siltä, että kun oman seudun väki tuli tanssimaan, ei  katsomossa olleet voineet pysyä paikallaan vaan lähtivät mukaan. Ehdin jo ajatella, että jos letkajenkka lähtisi soimaan, varmasti lähtisin minäkin mukaan.

IMG 3997 Juhlien tunnus, josta raamatuttunnit ja saarna pidettiin, ja tietysti oli tehty laulu, jota  koko jumalanpalvelus yleisö tanssien lauloi,  oli: Palibe....Ei mikään voi erottaa minua Jumalastani, mikään ei voi erottaa minua Kristuksen rakkaudesta. Ei mikään, PALIBE (Room 8: 31-38)

Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi

Ei kommentteja