rss Riitta Heino, Malawi

22.9.2014 11.32

Toimistoelämää Malawissa

Riitta Heino

Voimakas pesuaineen tuoksu, sähkökatkokset, kuppi teetä maitojauheella höystettynä, ovi joka ei pysy kiinni. Tälläistä on Malawin kirkon toimiston arki. Mutta hiljaista siellä ei ole koskaan.

Jokaisena arkiaamuna ajamme parin kymmenen minuutin matkan kodistamme keskikaupungilta  Malawin luterilaisen kirkon keskustoimistoon. Matkalla näkee jos minkänlaista tapaa matkustaa.IMG 3919

Olemme vihdoin saaneet toimiston. Jaamme diakaniasihteerin, Rebekan kanssa kolmeen pekkaan toimiston ilot ja surut. Rebekka on ollut jo kohta vuosikymmenen luterilaisen kirkon palveluksessa, puhuu sujuvaa englantia ja ennen kaikkea tuntuu olevan kaikkien sihteeri yhtäaikaa.

IMG 4139

Rebekka jakaa kirkon aluella asuville sähkö- ja vesilaskut. Mutta se on vain sivutoimi. 

Hän raportoi mm. kummilapsien ja pikkulasten ruokintaasemien toiminnasta.

Rebekan tietokone ei ole uusinta mallia.

Toimistossa on lankapuhelin. Se toimii kiron alueen sisäisilä linjoilla. Puhelimen alla on Malawin uusimmat puhelinluettelot. Puhelin soi ihmeen usein; monta kertaa päivässä, mutta ovi aukeaa huomattavasti useammin. Vähintään neljä kertaa tunnissa. Yleensä  kysytään Rebekkaa. Mutta kaikkia tervehditään. Ja ovi poloisemme ei pysy kiinni. Ovessa on kaksi lukkoa. Ja yksi avain . Tai oikeastaan yksi ja puoli. Ylemman lukon avain on puleksi juutunut sinne sisälle, mutta se aukeaa kyllä. 

IMG 3928

Chimemwe(tarkoitta Iloa ) kuuluu olelleisena osana toimistomme arkeen. Joka aamu hän pesee lattat puhtaaksi ja kiilottaa ne jollakin voimakkaanhajuisella aineella.

IMG 4134

Sitten onkin teenaika. Jos on sähköä, saamme teetä. Saamme kilon sokeria, purkin maitopulveria ja teepusseja kuukausittain. Ihmeesti ne vain kuluu, vaikka emme itse sokeria ja maitopulveriä käytäkään. Sähkökatkoksia useimmiten on kuin ei ole. Usein sähkö tulee vasta iltapäivällä kahden maissa.

IMG 3926

Toimistomme  ikkunasta näkyy  tai ainakin kuuluu elämää. Vastapäätä olevan suuren oikealla laidalla on yli 80 lasten päiväkoti ja äänet sen mukaiset. Isossa hallissa pidetään seminaareja. Seinän takanamme on kirkkosali, jossa harjoittelee joka päivä joku kirkon seitsemästä kuorosta tai torvisoittokunta. 

Keskipäivällä on jopa puolentoista tunnin ruokatauko. Joskus meillä on eväät,  joskus menemme kotiin asti syömään.

IMG 4141 Kellon kanssa ei ole niin tarkkaa. Aamurukous on 7.40 ja työpäivä päättyy viiden maissa. Rebekka peittää tietokoneensa tilkkupeitolla ja lähdemme kotiin. Luther jää vartioimaan hieman tuiman näkoisenä.  On hyvä mennä kotiin ennen kuutta, silllä silloin tulee jo pimeää. Joka päivä.  

Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi