Sari Lehtelä

20.5.2013 21.25

Afrikassa häät kimmeltävät kirkkaimmin

Etiopialainen häähössötys lyö laudalta suomalaisen.

Huhhei mitkä häät!

Nyt se on sitten koettu: etiopialainen hääjuhla kaikilla mausteilla. Joka luulee, että häähässötys on ylimitoitettua Suomessa, ei tiedä mitään. Etiopiassa elämän tarkoitus on järjestää hollywood-häät kaiken värisillä kermakuorrutuksilla ja kimalteet päälle. Jokaisen unelma on päästä itse päätähdeksi tuohon satuun.

Satuhäät kimaltavat tietenkin vaatimattomammin köyhällä maaseudulla, jossa valtaosa kansasta asuu. Mutta sielläkin nuoret aikuiset ja heidän perheensä säästävät usein vuosikausia voidakseen järjestää häät ja monet maksavat häävelkoja vuosikausien ajan. Etiopiassa miehet ovat usein naimisiin mennessään huomattavasti naisia vanhempia, koska he ovat säästäneet vuosia häihin ja myös yhteiseen kotiin. Hääkuluihin osallistuu toki morsiamen sukukin, mutta miehellä on isompi vastuu taloudesta.

Lauantaina kokemamme hääjuhlan loiston mahdollisti amerikanetiopialaisen sulhasen varakas suku. Siksi juhlasaattueessa oli useita isoja autoja, hääparilla kahdet juhlapuvut, lukuisilla morsiusneidoilla ja sulhaspojilla samoin tyylikkäät yhtenäiset asut ja koristeet ja juhla-ateria nauttiin hienon hotellin ravintolassa parinsadan vieraan kera. Kaikki juhlapäivän tapahtumat tallennettiin sekä videokameralla että valokuvakameralla. Päivän ehdottomia pomoja olivatkin joka paikassa hääräävät kameramiehet.

Pääsin mukaan juhlaan muutaman työkaverin kanssa, koska morsian on työskennellyt sosiaalityöntekijänä Lähetysseuran aids-ohjelmassa Dessiessä. Kuulin työkavereilta, että avioliitto on sukujen järjestämä ja pariskunta seurustellut vain muutaman kuukauden. Mutta lapsuuden tuttavia he ovat. Arvelen, että hääparia on kuitenkin kuultu avioliitosta päätettäessä. Juhlassa he ainakin näyttivät onnellisilta.

Varsinkin maaseudulla avioliitot ovat Etiopiassa yhä usein sukujen järjestämiä. Se ei välttämättä ole niin huono asia kuin aluksi tuntuu, varsinkin, jos nuorten mielipiteet tulevat kuulluiksi eikä heitä pakoteta vastentahtoiseen liittoon. Tämä järjestely saattaa jopa pelastaa nuoret sydänsuruilta. Romanttinen, kohtalonomainen usko suureen rakkauteen taitaa olla länsimaissa yliarvostettua.

Kiteytän ajatukseni lauantain juhlasta yhdeksään täysin subjektiiviseen arvioon:

Kaunein hetki oli morsiamen kotipihalla, kun sulhanen ja morsian polvistuivat kiittämään morsiamen vanhempia ja suvun muita iäkkäitä lähisukulaisia lähtiessään yhdessä hääkulkueen matkaan. Morsian kiitti lapsuuskotinsa huolenpidosta ja sulhanen siitä, että sai nyt viedä tyttären mukanaan.

Miellyttävin osuus juhlasta koettiin laajan puutarhan kukkaloiston keskellä, jossa samanaikaisesti kuvattiin useita isoja hääseurueita. Paastojen jälkeiset kuukaudet tammikuu ja toukokuu ovat kuuminta hääsesonkia.

Yllättävin hetki oli vihkimisen jälkeen kirkossa, kun morsiuspari kävi tanssimaan melko villisti alttarin tuntumassa ja ilonpitoon yhtyi sukulais- ja ystäväjoukko. Tasajalkaa hyppivät korkealle kepeästi myös seniorit. Tanssiminen oli alkanut jo morsiamen kotona. Jälleen ihmettelin, kuinka etiopialaiset jaksavat iloita ja juhlia hyväntuulisesti tuntikausia. (Huom. ilman alkoholia!)

Hassuinta oli se, että vihkinen tapahtui FBI-kirkossa. Ei, ei siis yhdysvaltalaisen tiedustelupalvelun kirkossa, vaan Faith Bible International –kirkossa. Se on yksi Afrikan ziljoonista kristillisistä kirkoista.  Vihkipuheet olivat hyvin hengellisiä.

Ärsyttävintä oli korvia raastava meteli kirkossa, siis liian isolle säädetyt äänentoistolaitteet, joissa ääni särkyy ja korvissa paukkuu. Tätä ilmiötä ei pääse pakoon missään, valitettavasti.

Erikoisinta oli nähdä juhlaillallisella hienon ravintolan seinällä roikkumassa iso könttä raakaa lihaa. Sitä kävivät veistelemässä erityisesti nuoret miehet. Raaka liha on perinteinen etiopialainen juhlaherkku.

Tylsimmät hetket vietimme liikenneruhkassa siirtyessämme kirkosta hotellin ravintolaan. Etiopialaiseen tapaan ohjeita juhlapaikkaan ei ollut (kun ei paikoilla ole osoitteitakaan) ja ajoimme vahingossa turhan pitkähkön kierroksen kaupungilla.

Ihmeellisintä oli nähdä morsiamen säteilevän koko päivän aamusta iltaan.

Etiopialaisinta juhlassa oli se, että se ei suinkaan ole vielä päättynyt. Hääpäivän jälkeisellä viikolla juhlat jatkuvat morsiamen kotikaupungissa, jossa juhlimaan pääsevät ne sukulaiset, josta eivät olleet mukana pääkaupungissa. Jälkijuhlien tarkoituksena on myös tutustuttaa morsiamen ja sulhasen sukulaiset toisiinsa.

Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi

Ei kommentteja