Sari Lehtelä

18.2.2013 16.14

Kirkkojen näkemyserot johtavat yhteistyön päättymiseen

Etiopian Mekane Yesus -kirkko on päättänyt katkaista kaiken yhteistyön Ruotsin kirkon ja Amerikan evankelisluterilaisen kirkon kanssa.
Sain edelliseen blogi-kirjoitukseeni nimettömän kommentin, jossa minua pyydettiin kertomaan, mikä hiertää Etiopian Mekane Yesus –kirkon ja Ruotsin kirkon suhteessa. Siispä yritän parhaani mukaan selvittää asiaa niiden tietojen perusteella, joita olen saanut. Kaikkia asiaan liittyviä asiakirjoja en ole nähnyt enkä ole myöskään itse ollut kuulemassa keskusteluja kirkon päättävissä kokouksissa.

Mekane Yesus –kirkko on päättänyt katkaista kaiken yhteistyön Ruotsin kirkon ja Amerikan evankelisluterilaisen kirkon (ELCA) kanssa. Syynä on näiden kirkkojen myönteinen suhtautuminen samaa sukupuolta oleviin pareihin. Ruotsin kirkko esimerkiksi vihkii samaa sukupuolta olevia pareja.

Jo aiemmin Mekane Yesus –kirkon kirkkohallituksessa (Church Council) päätetty yhteistyön lopettaminen vahvistettiin tammikuun lopussa kirkon ylimmässä päättävässä elimessä eli yleiskokouksessa (General Assembly), joka kokoontuu joka neljäs vuosi. Kirkon ulkomaisten yhteistyökumppaneiden aloitteesta aiheesta on kirkon kokouksissa keskusteltu vuodesta 2006.

Päätöksen taustalla ovat kirkkojen erilaiset näkemykset kristillisestä avioliitosta.  Mekane Yesus –kirkossa avioliitto ymmärretään Raamatun luomiskertomukseen perustuvana miehen ja naisen liittona. Homoseksuaalisen taipumuksen harjoittamista pidetään syntinä.

Homoseksuaalisuus on Etiopiassa vaiettu asia. Etiopiassa, kuten monessa muussakin Afrikan maassa, homoseksuaalisen suuntautumisen harjoittaminen  on edelleen rikos. Afrikkalaiset homoseksuaalit elävät tiukasti kaapissa. Joissakin Afrikan maissa he elävät hengenvaarassa, sillä homoseksuaalisuuden toteuttamisesta on määrätty jopa kuolemanrangaistuksia.

Monet etiopialaiset pitävät homoseksuaalisuutta ja vaatimusta homoseksuaalien oikeuksista tuontitavarana länsimaista. Myös Mekane Yesus –kirkossa pidetään aiheen esille nostamista länsimaiden tarpeesta nousseena ja jopa jonkinlaisena kolonialismina.

Yleiskokouksen päätös oli tietojeni mukaan yksimielinen.  Mutta monet kirkon johtajat ja jäsenet ovat pahoillaan siitä, että teologinen linjaus johti päätökseen katkaista yhteistyö ja hengellinen yhteys pitkäaikaisten kumppanikirkkojen kanssa.  Ruotsalaisen lähetystyön juuret Etiopiassa  ulottuvat 1860-luvulle  ja ruotsalaiset olivat vahvasti mukana perustamassa Mekane Yesus –kirkkoa 54 vuotta sitten. Amerikan luterilaiset tulivat mukaan 1957.

Kuinka yhteistyön lopettaminen käytännössä tapahtuu, on vielä epäselvää. Tietääkseni kirkot käyvät siitä parhaillaan keskusteluja.

Itse olen päätöksestä surullinen. Ymmärrän etiopialaisia heidän lähtökohdistaan käsin, mutta eikö yhteistyötä voisi jatkaa erilaisista näkemyksistä huolimatta? Nyt kärsijöiksi joutuvat myös ne monet köyhät ja syrjäytyneet, joita Ruotsin ja Amerikan luterilaiset kirkot ovat auttaneet.

Palaa otsikoihin | 2 Kommenttia | Kommentoi