Sari Lehtelä

19.12.2012 13.19

Moni-ilmeinen Etiopia yllättää

Parasta maassa ovat ystävälliset ihmiset. Joskus he ovat suorastaan enkeleitä.

Blogimaisema

Mielikuva Etiopiasta pelkästään kuivuuden ja nälänhädän maana johtuu siitä, että otsikoihin ja televisioruutuun eivät pääse tarinat hyvästä arjesta. Siksi monille Etiopiaan ensi kertaa tuleville on yllätys, että iso osa etiopialaisista elää kohtuullisen tyytyväisinä elämäänsä ja että maan luonto on monipuolinen ja kaunis.


Parasta maassa ovat mielestäni sen ystävälliset ihmiset. Heillä on aina aikaa tervehtiä ja kysellä koko perheen kuulumisia. Tehokkaaseen ajankäyttöön tottuneelle länsimaalaiselle tämä ihmisen asettaminen asioiden hoitamisen edelle on opettavaista. Se huipentuu omaisen kuollessa, jolloin kaikki toiminta pysähtyy ja koko suku kerääntyy surutaloon. 


Meillä, tai ainakin minulla, on paljon oppimista etiopialaisilta nimenomaan sosiaalisen elämän suhteen. Tästä sain vasta muutama päivä sitten muistutuksen, kun sattumalta kauppakeskuksen parkkihalliin osunut etiopialaismies auttoi minua hädässäni.


Olin vahingossa jättänyt auton avaimet virtalukkoon ja läimäissyt ovet kiinni. Sisällä olivat paitsi kännykkäni myös joulukylässä ollut kallein aarteeni, pian 2-vuotias lapsenlapsemme. Mies ajoi kanssani kotiin hakemaan vara-avainta ja tilanne päättyi lopulta onnellisesti. 

Miehellä olisi varmasti ollut muutakin tekemistä, mutta hän asetti tuntemattoman lähimmäisen auttamisen etusijalle. Olisinko itse tehnyt samoin?

Hymyilevällä ja aurinkoisella Etiopialla on myös toisenlaiset kasvot. Maa on yksi Afrikan köyhimmistä.  Kaduilla on kerjäläisiä ja keskipalkkaiseen etiopialaiseen tutustuminen paljastaa, että elämällä on tiukat reunaehdot. Köyhyys ei ole kenestäkään kaukana. Varsinkin naisen elämä on usein raskasta. Mutta toivo paremmasta elää ja monenlainen kehitys- ja auttamistyö kantaa hedelmää.


Näistä kerron lisää seuraavassa blogissani.
Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi