Oivalluksia uskosta

9.6.2014 12.21Tule, pyhä henki

Keskiaikaisesta Pyhän Hengen rukouksesta tunnetaan kaksi suomenkielistä versiota. Pieniä poikkeamia siellä täällä, mutta sisältö on sama. Kesällä hykerryttää tämä: helteessä Pyhä Henki on käännöksestä riippuen joko vilvoitus tai virvoitus. Molempia tarvitaan. Vilvoitus tuo mieleeni viilentävän tuulen, virvoitus puolestaan raikkaan veden. Helluntain tuulet, kasteen kirkas vesi!


Lue lisää | 1 Kommentti | Kommentoi


31.1.2014 8.48Kynttilän liekki – läsnäolon merkki

avoin-kirkko kynttilät

Sytytän kynttilän ja pysähdyn katsomaan elävää liekkiä. Kynttilän kanssa ei hötkyillä, ja sen lähellä tekee mieli olla hiljaa. Kynttilän valon hiljaisuudessa kohtaan Jumalan, jota ei voi sanoin kuvata.


Tänä sunnuntaina vietetään kynttilänpäivää. Päivän nimi juontaa keskiaikaisesta tavasta siunata kirkossa vuoden aikana käytettävät kynttilät. Kynttilä ei ole vain tunnelmaa luova koriste, vaan sen valo kertoo Kristuksesta. Elävien kynttilöiden liekit ovat merkki elävän Herran läsnäolosta.

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


13.1.2014 13.47Neljännen tietäjän jäljillä

Joulurauhan aika on kalenterin mukaan ohi: ”Hyvä Tuomas joulun tuopi, paha Nuutti pois sen viepi”. Ihmettelen maailman tapahtumia ja yritän käsittää omaa osuuttani niihin. Uutisvirta vyöryttää masentavia totuuksia ilmastonmuutoksesta ja ihmisten kyvyttömyydestä hillitä sitä, syrjäytyvistä nuorista ja vanhuksista, maahanmuuttopolitiikan ongelmista, sodista ja väkivallasta.

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


30.12.2013 9.45Näköalapaikalla

Uudenvuodenaattona aika tuntuu hidastuvan. Ollaan lähellä rajaa, menneen ja tulevan taitekohtaa. Ajatuksissani kiipeän korkealle paikalle ihmettelemään rajalla aukeavia näkymiä. Yritän nähdä molempiin suuntiin.

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


19.12.2013 14.38Syntymän ihme

seimiIhmisen syntymä on aina ihme. Jouluna juhlimme Jumalan syntymistä ihmiseksi. Sanotaan, että Jeesus voi syntyä myös ihmisen sydämeen. Syntyessään hän tuo tullessaan vapautta ja iloa, rauhaa ja rakkautta.

Kun Jumala loi meidät, hän antoi meille erilaisia lahjoja ja mahdollisuuden synnyttää uutta elämää. Synnyttäminen on myös vertauskuva kaikelle luovalle työlle. Luovuutta on jo sekin, että tekee valintoja ja päätöksiä oman elämänsä suhteen.

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


9.12.2013 10.12Ilo ja hiljaisuus

joulukaktusIkkunalaudalla kyyhöttävä kaktus alkaa odottamatta kukkia. On sen aika. Miten se nyt, synkimpänä aikana tietää räväyttää kukkansa hehkumaan? Kauneus lohduttaa.


Aivan kuin punaiset kukat olisivat puhjenneet myötätunnosta meitä hämärässä pinnisteleviä kohtaan.

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


22.11.2013 10.25Pelasta mut!

Haiyan-taifuuni
Haiyan-taifuuni on surmannut ainakin 10 000 ihmistä Leyten maakunnassa Flippiineillä. Suurin osa alueesta on tuhoutunut. Kuva: Reuters/Erik De Castro
”Rakkaus on kuollut elämän virtaan. Pelasta mut, jos se sopii sinun pirtaan”, soi Juicen laulu täynnä ikävää. ”Heikosti tajuan mä elämisen taikaa. Pelasta mut, jos sinulla on aikaa. Pelasta mut. Pelasta.”

Yksinäisyys voi olla helvetillistä. Kun menettää rakkaansa, joutuu eristyksiin tai jätetään yhteisön ulkopuolelle. Elämä muuttuu selviytymistaisteluksi. Ihminen voi itsekin tuomita itsensä yksinäisyyteen, jos toisten kanssa on vaikea olla.
Pelastus on osallisuutta rakkaudesta, yhteyttä toisiin ihmisiin ja Jumalaan.

Pelastus ei ole palkkio, joka annetaan tuonpuoleisessa niille, jotka olivat oikeassa. Kristinusko ei ole vain oppirakennelma vaan ennen kaikkea elämäntapa. Kristityn kutsumus on itse olla osallinen rakkaudesta ja etsiä niitä, jotka ovat eksyneet omaan helvettiinsä.

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


8.11.2013 14.15Aika rakastaa ja aika vihata

pakokauhuOlen saanut oman personal trainerin, joka kiskoo minut aamuisin hereille ja saa parhaat puoleni esiin. Hän antaa minulle tiukkoja haasteita ja pakottaa minut kohtaamaan vaikeita tunteita. Hän on 2,5-vuotias poikani.

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


25.10.2013 12.15Kuoleman salaisuus

vene
Kuva: Aarne Laasonen
Koko kesän mummi makasi sairaalassa. Aivoinfarktin jälkeen hän ei pystynyt puhumaan eikä liikkumaan. Lopulta hän ei enää halunnut ruokaa eikä vettä, ei edes jäätelöä. Hän halusi pois.

Kappelissa pienet serkukset taapertavat arkun vierellä. Kun arkkua lähdetään kantamaan, lapseni kysyy: ”Missä mummi on?” Arkku lasketaan hautaan, kyyneleet lämmittävät poskia. Mummi ei ole enää täällä.

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


9.10.2013 12.15Vaikuttava Sana Laura Tuhkanen-Jukkola

Kristus Kaikkivaltias ikoni
Ikoni edustaa Kristus Kaikkivaltias perinnettä. Ikonin on maalannut Vesa Fabrin. Kuva: Hannu Jukola
Kirkossa käyminen ja Raamatun lukeminen voivat näyttää tai tuntua velvollisuuksilta. Niiden kautta Jumala kuitenkin lahjoittaa hyvyyttään, opetti uskonpuhdistajamme Martti Luther.

Meille luterilaisille on opetettu, että armo kantaa, eikä omia suorituksia tarvita. Oman uskon hoitamisesta ei ainakaan saisi tulla suoritusta. Eihän Jumala tarkkaile kuinka hurskaasti elämme eikä kaipaa rakkauttamme. Mutta me tarvitsemme rakkautta, emmekä osaa rakastaa toisiammekaan, ellemme ole itse saaneet rakkautta.

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


Seuraavat