Epot kokkaa
Kinkkupiirakka:
- 1 Myllyn paras pyöreä piirakkataikina. (Suolaiseen leivontaan)
- 1 prk kermaviiliä
- 1 muna
- Ripaus suolaa ja haluttuja mausteita. (Paprika, mustapippuri)
- 1 pussi kinkku suikaleita tai leikattuja kinkkuja.


Ohje:
- Laita uuni 200 asteeseen ja ota piirakkataikina sulamaan.
- Sekoita kermaviili ja muna keskenään ja lisää halutut mausteet.
- Aseta taikina vuokaan ja painele hyvin reunoihin.
- Lisää kinkut tasaisesti vuokaan ja kaada muna kermaviili sekoitus kinkkujen päälle tasaiseksi kerrokseksi.
- Lisää päälle, jos haluat, juustoraastetta tai mausteita mielesi mukaan.
- Laita piirakka uuniin alatasolle noin 35 minuuttia ja anna jäähtyä.

Kääretorttu

4 kananmunaa

1,5 dl sokeria

¾ dl perunajauhoja

¾ dl vehnäjauhoja

1 tl leivinjauhetta

Täyte:

3,3 dl kuohukerma

250 g maitorahka

2 rkl sokeria

1 rkl vanilijasokeri

2 dl marjoja

 

Aloita kääretortun valmistaminen vatkaamalla munat ja sokeri paksuksi, vaaleaksi vaahdoksi. Yhdistä kuivat aineet. Lisää ne siivilän läpi vaahtoon varovasti sekoittaen.

Levitä taikina leivinpaperilla vuoratulle uunipannulle. Paista 200 asteessa n. 10 min.

Kumoa pohja sokerilla sirotetulle leivinpaperille. Irrota pohjapaperi.

Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää rahkaan sokerit ja sekoita kermavaahdon joukkoon.

Levitä jäähtyneelle kääretorttupohjalle ensin hillo ja sen päälle kerma-rahkavaahto. Kääri kevyesti rullalle leivinpaperin avulla.


Hervannan kokkikerhon reseptit syksy 2019
by Jutta

(Taitto ei ilmeisesti näy hyvin joten voit ladata koko pdf-tiedoston )

9.9. NAKKIPIILOT JA SUKLAA-COOKIES 

 
Nakkipiilot 15-16 kpl 1 pkt lehti-, torttu tai voitaikinalevyjä 15-16 nakkia tomaattiketsuppia 1-2 rkl pizzamaustetta (tai oreganoa + basilikaa) kananmuna juustoraastetta 
 
1. Ota taikinalevyt sulamaan. Leikkaa lehtitaikinalevyt keskeltä poikki neliöiksi. Jos käytät torttu- tai voitaikinaa, kauli levyt kolmasosan pidemmiksi ja leikkaa kolmeen neliöön. Pistele neliöt. 
 
2. Laita kunkin neliön reunalle ketsuppi, mausteet ja nakki. Rullaa nakit taikinaneliöiden sisään, jätä sauma aina alaspäin keskelle nipistäen hyvin yhteen vedellä kostutetuin sormin. 
 
3. Voitele kääryleet kananmunalla. Ripottele pinnalle juustoraastetta. 
 
4. Paista 225 °C uunissa 10-15 min. 


  Suklaa-cookies 



n. 36 kpl 125 g voita 0,75 dl sokeria 0,75 dl fariinisokeria 2 tl vaniljasokeria 2 kananmunaa 3 dl vehnäjauhoja 0,5 tl leivinjauhetta 200 g taloussuklaata 
 
1. Vaahdota voi ja sokerit. Lisää munat yksitellen välillä vatkaten. Lisää vehnäjauholeivinjauheseos. 
 
2. Hienonna suklaa karkeaksi rouheeksi tukevalla veitsellä leikkuulaudalla. Lisää rouhe taikinaan. Sekoita nopeasti tasaiseksi. 
 
3. Nostele taikina pikkulusikalla nokareina uunipellille leivinpaperille. Paista uunissa 175 asteessa n. 12 min.    


16.9. KANAPITSA JA PÄÄRYNÄPIRTELÖ 

 
Pitsapohja 
Pellillinen 3 dl vehnäjauhoja 2 tl leivinjauhetta 0,5 tl suolaa 3 rkl öljyä 1,5 dl kylmää vettä 
 
1. Sekoita jauhot ja suola kulhossa.  
 
2. Lisää öljy ja vesi ja sekoita vaivaten kunnolla.  
 
3. Kauli ohueksi levyksi, lisää täytteet ja paista uunissa 250 asteessa 10-15 minuuttia. 
 
Täyte 1    
Täyte 2 
ketsuppia    ketsuppia 300 g maustamaton broilerin fileesuikale 300 g maustamaton broilerin fileesuikale 1 pss Chicken Taco Spice Mix  1 pss Chicken Taco Spice Mix 0,5 pkt (85 g) aurajuustoa  0,5-1 kpl avocadoa 1 tlk ananaspaloja   200 g fetaa n. 150 g juustoa raasteena  n. 150 g juustoa raasteena 
 
1. Paista kanat, lisää mausteseos ja 1 dl vettä pannulle. Anna kiehua matalalla lämpötilalla noin 5 min tai kunnes vesi on haihtunut. 
 
2. Levitä ketsuppia haluamasi määrä kaulitun pohjan päälle. Lisää paloitellut täyteainekset. 
 

Päärynäpirtelö 


4 annosta 
1 l päärynä- tai vaniljajäätelöä 2 dl maitoa n. 3 rkl sokeria 1 tlk säilykepäärynöitä 
 
1. Pilko jäätelö ja päärynät pienemmiksi paloiksi. 
 
2. Soseuta kaikki ainekset keskenään tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella. Nauti heti! 
 
  

23.9. TONNIKALAPASTA JA PÄTKIS-KÄÄRETORTTU 

 
Tonnikalapasta 4 annosta 1 rkl öljyä 1 sipuli 2 valkosipulinkynttä 2-3 tlk tonnikalaa vedessä 0,5 tl suolaa 1 tl mustapippuria 1 rkl sitruunamehua 100 g ruohosipulituorejuustoa 0,5 tlk tomaattimurskaa 400 g makaronia 
 
1. Silppua sipuli ja valkosipuli pieniksi paloiksi ja kuullota öljyssä paistinpannulla. Keitä makaronit pussin ohjeen mukaan. 
 
2. Lisää tonnikalat ja mausta suolalla, pippurilla ja sitruunamehulla. 
 
3. Lisää tomaattimurska ja tuorejuusto ja lämmitä kunnes juusto on sulanut ja kastike kiehahtanut. Sekoita pastan kanssa ja nauti! 
 

Pätkis-kääretorttu 


Pellillinen 
Pohja    Täyte 4 kananmunaa   1 pss (140 g) Pätkis-suklaapaloja 1 dl sokeria    200 g maustamatonta tuorejuustoa 0,5 dl vehnäjauhoja   2 dl kuohukermaa 0,5 dl perunajauhoja   1 rkl sokeria 0,5 dl kaakaojauhetta 2 tl leivinjauhetta 
 
1. Vaahdota kananmunat ja sokeri. Sekoita kuivat aineet keskenään ja siivilöi seos taikinaan. Sekoita vaahtoon varovasti käännellen. 
 
2. Levitä taikina leivinpaperin päälle uunipellille. Paista uunissa 225 asteessa n. 6 minuuttia. 
 
3. Kumoa kääretorttupohja kuumana sokeroidun leivinpaperin päälle ja anna jäähtyä. 
 
4. Sulata Pätkikset mikrossa. Sekoita tuorejuusto sulatetun suklaan sekaan. Vaahdota kerma ja yhdistä ja sekoita täytteen ainekset. Lusikoi täyte kääretorttupohjan päälle ja kääri rullalle.  

30.9. JAUHELIHAKEITTO, PORKKANARIESKAT JA VALKOSUKLAAMOUSSE 




Jauheliha-pastakeitto 

5 annosta 
400 g jauhelihaa 1 sipuli 1 l vettä 2 lihaliemikuutiota 2 dl pastaa n. 200 g keittojuureksia (porkkana, pieni pala lanttua, palsternakka) 2-3 rkl tomaattipyreetä 2 dl ruokakermaa 
 
1. Pese, kuori ja paloittele juurekset pieniksi kuutioiksi. Kuullota sipuli paistinpannulla ja ruskista jauheliha. 
 
2. Mittaa kattilaan vesi, lisää liemikuutiot ja juurekset. Anna kiehua hiljalleen noin 10 minuuttia ja lisää pasta ja jauheliha. Keitä kunnes pasta on kypsää. 
 
3. Lisää tomaattipyree ja ruokakerma. Tarkista maku ja lisää mausteita halutessasi. 
 

Porkkanarieskat 


8-10 kpl 
4-5 dl porkkanaraastetta  2,5 dl maitoa 0,5 tl suolaa 0,5 dl öljyä tai 50 g margariinia tai voita sulatettuna 5 dl hiivaleipäjauhoja 1. Sekoita porkkanaraasteen joukkoon muut aineet. 
 
2. Nostele taikinasta lusikalla uunipellille leivinpaperin päälle nokareita. Taputtele nokareet jauhotetuin käsin litteiksi riekoiksi. Paista uunissa 250 asteen lämmössä noin 15 minuuttia. 
 

Valkosuklaamousse 

4 annosta 
4 dl kuohukermaa 100 g valkosuklaata 2 kananmunaa 1 dl tomusokeria 1 sitruunan raastettu kuori ja mehu 1. Vatkaa kerma vaahdoksi, lisää sitruunamehu ja kuoriraaste. Sulata valkosuklaa mikrossa. 
 
2. Vaahdota keltuaiset ja tomusokeri ja lisää kermavaahtoon. Lisää seokseen myös jäähtynyt valkosuklaa. 
 
3. Vatkaa valkuaiset vaahdoksi ja kääntele seokseen. Kaada mousse tarjoilukulhoon ja anna viilentyä jääkaapissa.  

7.10. LIHAPULLAT, LOHKOPERUNAT JA LETUT 

 

Fetalihapullat 


12 isoa lihapullaa 
400 g jauhelihaa 150 g fetajuustoa 2 kananmunaa 4 valkosipulin kynttä persiljaa mustapippuria chilijauhetta suolaa paprikajauhetta oreganoa 
 
1. Sekoita jauheliha, kananmunat ja murusteltu fetajuusto kulhossa. Pilko valkosipulit pieniksi paloiksi ja mausta seos lopuilla aineilla. 
 
2. Pyörittele leivinpaperilla vuoratun pellin päälle tasakokoisia palloja. Paista 225 asteessa noin 20 minuuttia. 
 

Lohkoperunat 

 
1 kg perunoita 1 tl timjamia 1 tl rosmariinia 2 tl mustapippuria 0,5 dl öljyä suolaa 
 1. Pese perunat hyvin tai kuori ne ja tee niistä lohkoja. 
 2. Lisää mausteet öljyyn oman maun mukaan ja sekoita perunat öljyn joukkoon. 
 
3. Paista uunissa 200 asteessa n. 40 minuuttia. 
 

Letut 


n. 4 kpl 
3 dl maitoa tai kivennäisvettä 1 kananmuna 1 tl sokeria 0,5 tl suolaa 1,5 dl jauhoja (0,5 tl kardemummaa tai vanilliinisokeria) 
 
1. Vatkaa neste ja muna kevyesti kulhossa. Lisää mausteet. 
 
2. Lisää joukkoon jauhot samalla vatkaten. Sekoita tasaiseksi ja anna turvota 20-30 minuuttia. 
 
3. Paista pannulla ja tarjoa esimerkiksi hillon, jäätelön tai kermavaahdon kanssa.  


28.10. HOT DOGS, PORKKANAKAKKU JA BOOLI 

 

Halloween sormihodarit


 n. 10 sämpylää 
Taikina   Voiteluun   Täytteet 2,5 dl maitoa  2 rkl tummaa siirappia  10 nakkia 2 kpl kananmunaa  2 rkl vettä   mantelilastuja 75 g voita sulatettuna  2 rkl seesaminsiemeniä  ketsuppia 1 rkl sokeria      majoneesi 1,5 tl kuivahiivaa     salaatti 1 tl suolaa 8 dl vehnäjauhoja 
 
1. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja sekoita joukkoon kananmunat, voisula, sokeri, kuivahiiva ja suola. 
 
2. Lisää joukkoon jauhot ja vaivaa taikinaa yleiskoneella tai käsin kunnes se on kimmoisaa. 
 
3. Peitä astia keittiöliinalla ja anna taikinan kohota noin tunti huoneenlämmössä. 
 
4. Ota taikina työtasolle ja leikkaa kymmeneen yhtä suureen osaan. Pyörittele taikinapaloista noin 10 cm pitkiä pötkylöitä ja nosta uunipellille. Anna vielä kohota liinan alla noin puoli tuntia. 
 
5. Sekoita siirappi ja vesi ja voitele seoksella sämpylät. Ripottele pinnalle seesaminsiemeniä. Paista sämpylöitä 225-asteisessa uunissa noin 14 minuuttia tai kunnes ne ovat kauniin kullanruskeita. 
 
6. Laita nakit kylmään veteen kattilaan ja kiehauta vesi. Ota pois liedeltä ja kaada vesi pois. 
 
7. Tee veitsellä viilto jokaisen nakin kärkeen ja työnnä viiltoihin mantelilastut kynsiksi. Viillä myös muutama viilto nakkien keskiosaan, kuten sormien nivelet. Täytä hodarit maun mukaan! 
 
 
  

Hämähäkinseitti-porkkanakakku 


Pohja  Kuorrutus   Koristelu 3 kananmunaa 100 g voita   0,25 dl maitoa 3 dl sokeria  200 g maustamatonta tuorejuustoa 1 rkl voita 3 dl vehnäjauhoja 3 dl tomusokeria  12 kpl lakritsitoffeekaramelleja 2 tl leivinjauhetta    (75 g, esim. Lakritsi Alku) 1,5 tl vaniljasokeria 3 tl kanelia n. 4 dl porkkanaraastetta 150 g voita (sulatettuna) 
 
1. Vaahdota munat ja sokeri. Yhdistä kuivat aineet keskenään. Kuori ja raasta porkkanat. 
 
2. Lisää muna-sokerivaahtoon varovasti vuorotellen jauhoseosta, porkkanaraastetta ja sulatettua rasvaa. Sekoita tasaiseksi ja lisää leivinpaperilla vuorattuun vuokaan tai uuninpellille (uuninpellille tehdessä kannattaa tuplata taikinamäärä). 
 
3. Paista 200 asteessa noin 30 minuuttia. Anna pohjan jäähtyä.  
 
4. Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja tuorejuusto. Lisää tomusokeri ja levitä kuorrute kakun päälle. 
 
5. Mittaa maito kattilaan. Lisää lakritsitoffeekaramellit. Kuumenna ja sekoittele puulastalla, että saat seoksesta tasaisen. Anna kiehua hetken aikaa, kunnes seos on sopivan kiinteää. Lisää voi. Jäähdytä. 
 
6. Siirrä kuorrutus minigrip-pussiin. Leikkaa pussin alakulmaan pienen pieni reikä. Pursota kuorrutetun kakun pintaan hämähäkinseittikuvio. Tarjoa heti, ettei kuvio leviä. 
 

Booli 


4 dl omenatäysmehua 4 dl päärynäjuomatiivistettä 12 dl kivennäisvettä Lisäksi n. 1,5 dl turkinpippuri -makeisia jääpaloja 
 
1. Murskaa salmiakit esimerkiksi kaulimella muovipussissa. 
 
2. Kaada kylmät juomat kulhoon. Lisää salmiakkirouhe ja jääpalat. Tarjoa heti.  

4.11. KANATORTILLAT JA APRIKOOSI-SUKLAALEIVOKSET 

 

Kanatortillat 


8 kpl tortilloja 400 g maustamattomia broilerin fileesuikaleita 1 pss Fajita Mix 1 prk salsaa 1 prk ranskankermaa paprikaa salaattia tomaattia juustoa 
 
1. Paista kanat pannulla kypsiksi ja mausta. 
 
2. Lämmitä tortillat mikrossa ja kokoa haluamillasi täytteillä! 
 

Aprikoosi-suklaaleivokset 


Taikina   Päällinen  Väliin 200 g margariinia  1 dl kuohukermaa 250 g aprikoosimarmeladia 200 g tummaa suklaata  50 g margariinia 4 munaa   200 g tummaa suklaata 2 dl sokeria      2 dl vehnäjauhoja     1 tl leivinjauhetta     
 
1. Sulata margariini ja paloiteltu suklaa miedolla lämmöllä kattilassa. Anna jäähtyä. 
 
2. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Lisää rasva-suklaaseos ja vehnäjauhot, joiden joukkoon on sekoitettu leivinjauhe. Sekoita tasaiseksi varovasti nostelemalla. 
 
3. Levitä taikina pellille leivinpaperin päälle ja paista 175 asteessa n. 20 minuuttia. 
 
4. Tasaa levyn reunat ja leikkaa levy kahtia. Levitä toisen levyn päälle marmeladi ja nosta toinen puolikas marmeladin päälle. 
 
5. Kuumenna kerma ja margariini kattilassa. Nosta kattila levyltä pois ja paloittele suklaapalat joukkoon, ja sekoita kunnes kaikki suklaa on sulanut. 
 
6. Levitä kuorrutus leivonnaisten päälle ja paloittele sopiviksi paloiksi. Voit koristella esimerkiksi nonparelleilla, suklaarouheella tai hedelmillä.   

11.11. MAKKARAKEITTO JA OMENA-KAURAPAISTOS 

 
Makkarakeitto 
1,5 l vettä 2 lihaliemikuutiota 1 pkt (400 g) makkaroita 0,5 purjo 1 pieni palsternakka 0,5 pieni lanttu  2 pientä porkkanaa  400 g perunaa 10 mustapippuria 2 laakerinlehteä paprikajauhetta basilikaa oreganoa 
 
1. Pese, kuori ja paloittele porkkanat, perunat, palsternakka, lanttu ja purjo. Kiehauta vesi lihaliemikuutioiden kanssa ja lisää vihannekset pippureiden ja laakerinlehtien kanssa. 
 
2. Leikkaa makkara siivuiksi ja ruskista makkarapalat pannulla. 
 
3. Kun vihannekset alkavat olla kypsiä, lisää makkarat ja loput mausteet kattilaan. Keitä vielä noin viisi minuuttia, kunnes vihannekset ovat kypsiä. 
 

Omena-kaurapaistos 


250 g voita   Tarjoiluun: 700 g omenoita  vispikermaa  2 rkl vaniljasokeria  1 rkl vaniljasokeria 3 tl kanelia   tai vaniljajäätelöä 2,5 dl fariinisokeria 8 dl kaurahiutaleita 
 
1. Sulata voi isossa kattilassa. Kuori omenat ja leikkaa pieniksi paloiksi. 
 
2. Laita omenakuutiot piirakkavuokaan (vuokaa ei tarvitse voidella). Ripottele omenoiden päälle vaniljasokeri ja kaneli. 
 
3. Sekoita voisulaan fariinisokeri ja kaurahiutaleet ja levitä kauraseos omenoiden päälle. 
 
4. Paista uunissa 200 asteessa 25-30 minuuttia. Pinnan suojaksi voi laittaa alumiinifolion, kun päällys on saanut hieman väriä. 
 
5. Lisää kerman joukkoon vaniljasokeri ja vatkaa vaahdoksi. Tarjoile vaniljakerman kera!

18.11. KANASALAATTI JA HEDELMÄRAHKA 

 

Kreikkalainen kanasalaatti 


1 ps (100 g) jääsalaattia  250 g maustamattomia broilerin fileesuikaleita 2 tomaattia   1 rkl öljyä 1 kurkku   2-3 tl currya 1 paprika   0,5 tl suolaa 1 pieni punasipuli  0,5 dl Hellmann’s kevyt majoneesia 200 g fetajuustoa  200 g turkkilaista jogurttia n. 20 kpl oliiveja 
 
1. Pese vihannekset. Revi salaatti, lohko tomaatti, pilko kurkku, paprika, sipuli feta ja oliivit. Sekoita keskenään tarjoilukulhossa. 
 
2. Paista broilerit pannulla ja mausta currylla ja suolalla. Anna jäähtyä hiukan. 
 
3. Sekoita jogurtti ja majoneesi broilereiden joukkoon. 
 
4. Asettele lautasille salaatti ja lusikoi broilerit salaattiannoksen päälle. 
 

Hedelmärahka 


2 dl vispikermaa  viinirypäleitä 1 tlk maitorahkaa  ananasta 2 rkl sokeria  persikkaa 1 tl vanilliinisokeria  banaania 
 
1. Vatkaa vispikerma vaahdoksi. Lisää rahka ja sokerit. 
 
2. Pese ja pilko hedelmät ja lisää rahkaan oman maun mukaan.  

25.11. CHILI CON CARNE JA VANILJACRUFFINSSIT 

 

Chili con carne   


400 g jauhelihaa 2 isoa sipulia 2 valkosipulin kynttä 2-3 dl vettä 1 liha-juuresliemikuutio 0,5 dl tomaattipyreetä 0,5-1 tl chilijauhetta 1 tlk (420/280g) kidneypapuja 1 prk ruokakermaa (esim. Valio Mustapekka) 
 
1. Ruskista jauheliha pannulla. Lisää hienonnetut sipulit ja valkosipuli. Anna niiden kuulottua. 
 
2. Lisää vesi, liemikuutio, tomaattipyree ja chilijauhe. Käytä chiliä makusi mukaan. Anna kiehua hiljalleen 3-5 min. 
 
3. Huuhdo pavut siivilässä. Lisää pavut sekä ruokakerma pannulle. Kuumenna kiehuvaksi. 
 
4. Tarjoa riisin kanssa. 
 
  

Vaniljacruffinsit 


2 kananmunaa 1 dl sokeria 1 dl juoksevaa margariinia 3 dl vehnäjauhoja 1 tl leivinjauhetta 0,5 tl ruokasoodaa 1 dl sitruunamehua ja sitruunan raastettu kuori 1 tlk (240 g) raakoja tölkki- tai pakastecroissantteja 1 prk (200 g) vaniljarahkaa 
 
1. Vaahdota huoneenlämpöiset munat ja sokeri kuohkeaksi, vaaleaksi vaahdoksi. 
 
2. Sekoita ruokasooda ja leivinjauhe vehnäjauhoihin. Lisää jauhoseos, sitruunamehu ja juokseva margariini vuorotellen muna-sokerivaahtoon kevyesti nostellen. Jaa taikina muffinivuokiin muffinssipeltiin. 
 
3. Avaa croissanttitölkki. Leikkaa 12:ksi kiekoksi. Nosta kiekko jokaisen muffinssin pinnalle. (Voit myös käyttää raakoja pakastecroissantteja. Anna tällöin niiden sulaa ennen leikkaamista ja muffinssien päälle laittamista.) 
 
4. Paista uunin keskiosassa 200 asteessa n. 20 min tai kunnes croissantti on kauniin ruskea ja rapea. Anna jäähtyä. 
 
5. Laita rahka pursotuspussiin, jossa on pitkäkärkinen tai pyöreä pienisuinen tylla. Voit myös leikata pursotuspussin kärkeen pienen aukon. 
 
6. Pursota rahkaa jokaisen jäähtyneen muffinssin keskelle croissanttikannen alta. Jos sinulla ei ole tyllaa, tee veitsellä pieni aukko pursotusta varten.  


2.12. KANAKORMA JA MARIANNEN TIIKERIKAKKU 

 

Kana-pähkinä korma 


400 g broilerinsuikaleita 100 g cashew-pähkinöitä 1 sipuli 1 punainen paprika 2 dl kookoskermaa 1 dl ananasmehua 1 dl luonnonjogurttia 4 rkl rypsiöljyä 
Masala-mausteseos: 
2 valkosipulinkynttä 2 rkl sitruunamehua 1 chili 1 rkl korianteria 1 tl garam masalaa 1 tl kurkumaa 1 tl kanelia 1 hipaus kardemummaa 2 neilikkaa suolaa pippuria 
 
1. Paahda ensin pähkinöitä kuumalla pannulla ja siirrä sivuun. Sekoita kaikki masalaainekset. 
 
2. Lisää kuumaan pannuun öljy ja sipuli. Kuullota kultaiseksi ja lisää masala. 
 
3. Lisää kana. Kun kanat ovat pinnalta kypsiä, lisää kuutioidut paprikat ja sekoita hetki. 
 
4. Lisää kookoskerma ja ananasmehu. Kun kastike kiehuu, lisää jogurtti. 
 
5. Keitä kormaa 15-20 minuuttia, välillä sekoittaen. 
 
6. Lisää paahdetut pähkinät ja kiehauta vielä hetki. Tarkista maku.   

Mariannen tiikerikakku 


200 g voita 2,5 dl sokeria 3 kananmunaa 4 dl vehnäjauhoja 1 tl leivinjauhetta 2 tl vaniljasokeria 1 dl kevytkermaa 2 rkl tummaa kaakaojauhetta 1 dl Marianne crush -rouhetta 
 
1. Voitele ja korppujauhota huolella 1,8 litran torvivuoka. 
 
2. Vaahdota pehmeä voi ja sokeri. Lisää huoneenlämpöiset munat yksitellen, samalla sekoittaen. 
 
3. Yhdistä vehnäjauhot, leivinjauhe ja vaniljasokeri. Lisää seoksena vuoroin kermaviilin kanssa. Sekoita tasaiseksi. 
 
4. Ota taikinasta kolmasosa erilleen toiseen kulhoon. Sekoita siihen kaakaojauhe sihdin läpi sekä Marianne crush. 
 
5. Lusikoi puolet vaaleasta taikinasta kakkuvuoan pohjalle. Lisää tumma taikina. Lisää loput vaaleasta taikinasta. Pistele haarukalla, jotta raidat sekoittuvat hiukan. 
 
6. Paista 175 asteessa uunin alimmalla paistotasolla 55 - 60 min. Peitä tarvittaessa leivinpaperilla, ettei pinta tummu liikaa. Kumoa kakku hiukan jäähtyneenä. 
 

MAUSTEINEN TIIKERIKAKKU 




Korvaa Marianne crush 2 tl:lla kanelia tai 3/4 tl:lla jauhettua kardemummaa. Sekoita mauste kaakaojauheen joukkoon ja sihtaa raitataikinaan. 




Vuoreksen Kokkikerhon Satoa Syksyltä 2019

Hunajaiset Kaurakeksit

200 g Voita
1 dl Sokeria
2 dl Kaurahiutaleita
1,5 dl Vehnäjauhoja
1,5 tl leivinjauhetta
2 tl Inkivääriä
0,5 dl Juoksevaa hunajaa

  1. Ota voi taikinakulhoon ja huoneenlämpöön pehmenemään tunniksi ennen valmistuksen aloittamista.
  2. Kun voi on pehmentynyt, lisää joukkoon sokeri.
  3. Vatkaa voi ja sokeri sekaisin vatkaimella tai vispilällä.
  4. Sekoita kuivat aineet - sokeri, kaurahiutaleet, vehnäjauho, leivinjauhe ja inkivääri - ensin toisessa kulhossa ja lisään ne sitten voin ja sokerin joukkoon.  Sekoita, kunnes ainekset ovat hyvin sekoittuneet.
  5. Lisää lopuksi hunaja ja sekoita taikina tasaiseksi.
  6. Laita pellille leivinpaperi.
  7. Lämmitä uuni 200-asteiseksi.
  8. Nostele taikinasta lusikalla pieniä kokkareita leivinpaperille. Jätä kokkareiden väliin reilusti tilaa, sillä taikina leviää paiston aikana melkoisesti.
  9. Paista uunin keskiosassa 10 minuuttia tai kunnes keksit ovat kauniin ruskeita.
  10. Anna jäähtyä hetki ennen tarjoilua.

Kananugetit

500 g kananrinta fileepihviä
1 tl suolaa
n. 6 dl maissihiutaleita (muroja)
1 muna

  1. Kuumenna uuni 250-asteiseksi.
  2. Leikkaa 5 -6 palaa per filee ja ripottele päälle suolaa.
  3. Murskaa maissihiutaleet.
  4. Riko muna kulhoon ja riko sen rakenne.
  5. Pyöritä kananpalat munassa ja sitten muroissa
  6. Asettele päällystetyt kananpalat leivinpaperille ja laita uuniin 20:si minuutiksi.


Suklaavohvelit

150 g jauhoja
1,5 tl leivinjauhetta
1 hyppysellinen suolaa
2 rkl muscovadosokeria
2,5 dl kuohukermaa
1 iso muna
2 rkl voisulaa
5 tippaa vanilja-aromia
Auringonkukkaöljyä voiteluun
400 g tummaa suklaata kuorruttamiseen

  1. Siivilöi jauhot, leivinjauhe, suola ja sokeri kulhoon. Lisää kerma, ruokalusikallinen vettä, muna, voisula ja vanilja aromin ja sekoita sileäksi taikinaksi. Anna tekeytyä viisi minuuttia.
  2. Voitele vohvelirauta kevyesti ja esilämmitä. Laita taikinaa vohvelirautaan ja paista kullanruskeaksi. Paista tällätavoin kaikki taikina. Pidä valmiit vohvelit lämpiminä.
  3. Sulata suklaa vesihauteessa. Kasta vohvelit puoliksi suklaaseen. Laita ne leivinpaperille kovettumaan ja tarjoa.

Satsibeli - Mieto Georgialainen Yleiskastike

Tämä on mainio yleiskastike, jota käytetään Georgiassa monen ruoan kanssa. Kodeissa tämä kastike säilytetään kaulallisessa pullossa.

1 kg erittäin kypsiä tomaatteja ( tai tomaattimurskaa tölkistä)
1 suippopaprika
1 rkl kuivattuja korianterinlehtiä
1 tl jauhettuja korianterinsiemeniä
1 tl fenkolinsiemeniä
2 tl paprikajauhetta
2 laakerinlehteä
5 valkosipulinkynttä
2 rkl karkeaa merisuolaa
2-3 rkl mustapippuria myllystä

  1. Kuutioi tomaatit kattilaan ja lisää hieman vettä. lisää kattilaan myös korianterit, paprikajauhe ja laakerinlehdet.
  2. Keitä kymmenisen minuuttia ja valuta siivilässä. Poista laakerinlehdet.
  3. Soseuta tomaatit, paprika mausteet sauvasekoittimella tai yleiskoneella.
  4. Jauha kuoritut valkosipulinkynnet merisuolan kanssa morttelissa tahnaksi ja sekoita kastikkeen joukkoon.
  5. Anna kastikkeen tekeytyä ja maustua kylmässä joitain tunteja tai seuraavaan päivään.

Täytetyt Pullarullat

2 kananmunaa
2 dl sokeria
5 dl vettä tai maitoa
2 pussia (2x 11g) kuivahiivaa
2 Tl kardemummaa
n. 16 dl (1kg) vehnäjauhoja
250 g voita tai 2,5 dl ruokaöljyä
1 kananmuna voitelua varten
3 dl kuohukermaa ( ja/tai hilloa)
Foliota

  1. Riko kananmunat taikinakulhoon ja sekoita kananmunien rakenne rikki.
  2. Lisää sokeri ja sekoita hyvin.
  3. Lämmitä vesi tai maito mikrossa tai kattilassa reilusti kädenlämpöistä lämpimämmäksi ( noin 45 astetta).
  4. Lisää lämmin neste kanan munien ja sokerin sekaan.
  5. Sekoita loput kuivat aineet - jauhot, kardemumma ja hiiva - keskenään.
  6. Lisää kuivat aineet taikinakulhoon desilitra kerrallaan samalla sekoittaen. Voit aluksi sekoittaa taikinaa esimerkiksi puuhaarukalla ja kun se muuttuu paksummaksi, jatkaa kädellä. Taikinaa kannattaa sekoittaa yhdellä kädellä ja pitää toinen puhtaana, jotta voit lisätä sillä raaka-aineita.
  7. Sulata voi mikrossa tai kattilassa.
  8. Lisää voisula ( tai ruokaöljy) taikinaan ja jatka vaivaamista vielä viitisen minuuttia. Lisää tarvittaessa jauhoja. Vaivaa, kunnes saat hyvän sitkon, eikä taikina tartu kulhoon.
  9. Anna taikinan kohota lämpimässä paikassa pyyhkeellä peitettynä 30 minuuttia, jolloin taikina on paisunut noin kaksinkertaiseksi alkuperäisestä.
  10. Valmista kohoamisen aikana kuumuutta kestävästä foliosta tötteröitä, joiden avulla pullien sisään jää paistovaiheessa täyttöaukko.
  11. Laita pöydälle tai leivonta-alustalle hieman jauhoja.
  12. Kaada kohonnut taikina jauhotetulle pinnalle.
  13. Muovaa taikinasta noin ranteesi paksuinen pitkä tanko.
  14. Jaa taanko veitsellä viiden sentin pituisiin paloihin.
  15. Rullaa palaset kämmenen alla peukalo paksuisiksi taikinakäärmeeksi.
  16. Kierrä taikinakäärme spiraaliksi foliosta valmistamasi tötterön ympärille.
  17. Nosta spiraali pullat pellille ja anna kohota 20 minuuttia.
  18. Kuumenna uuni 210-asteiseksi.
  19. Riko kuppiin kananmuna ja sekoita keltuainen ja valkuainen haarukalla. Voitele pullat munalla.
  20. Paista pullia uunissa 15 - 20 minuuttia.
  21. Anna jäähtyä ja ota sitten foliomuotit pois pullien sisältä.
  22. Vatkaa kuohukerma kermavaahdoksi ja laita se pursotinpussiin.
  23. Näytä muotin jättämä kolo kermavaahdolla ja/ tai hillolla.

Kanapötkö

400g kanan jauhelihaa
1 porkkana
1 sipuli
Pieni kesäkurpitsa
2 kananmunaa
1 rkl perunajauhoja
1 dl ruokakermaa
1 tl kuivattua yrttiseosta
1 dl juustoraastetta
1 tl suolaa
1 tl timjamia
2 Tl paprikajauhetta
Oliiviöljyä ja voita paistamiseen

  1. Silppua sipuli.
  2. Raasta porkkana raastimen toiseksi karkeimmalla terällä ja kesäkurpitsa karkeimmalla.
  3. Laita kuumalle pannulle oliiviöljyä ja voita sekä edellä silputut ja raastetut sipuli, porkkana ja kesäkurpitsa. Kuulota hetki.
  4. Sekoita erilliseen kulhoon kanan jauheliha, juustoraaste, munat, kerma, perunajauhot, paprikajauhe, timjami ja yrttiseos.
  5. Sekoita nämä yhteen ja lisää joukkoon hieman jäähtynyt sipuli-porkkana-kesäkurpitsaseos.
  6. Muovaa taikinasta kapea kanamurekepitko leivinpaperoidulle uuninpellille tai riittävän isoon uunivuokaan.
  7. Laita puoleksi tunniksi 200-asteisen uunin keskitasolle.

Japanilainen rullakakku

4 munaa

80g (50g & 30g) sokeria

50 ml rypsiöljyä

50 ml maitoa

70 Gg jauhoja

Tomusokeria

1. banaani

Mansikoita

2 kiiviä

  1. Erottele munienvalkuaiset -keltuaisista.
  2. vaahdota munanvalkuaiset ja 50 g sokeria
  3. Sekoita eri kulhossa keltuaiset ja 30 g sokeria. kun keltuaiset ja sokeri ovat sekaisin, sekoita niiden joukkoon öljy, maito ja jauhot, yksi ainesosa kerrallaan.
  4. Sekoita joukkoon kohdan 1. valkuaissokerivaahto.
  5. Kaada leivinpaperoidulle uunipellille/ leveään vuokaan ja paista uunissa,180-asteessa, 10 minuuttia.
  6. Anna jäähtyä.
  7. Irrota varovasti leivinpaperista, mutta jätä irronnut paperi kohdan 10. avuksi alle.
  8. Levitä kermavaahto tasaisesti päälle.
  9. Asettele pitkän reunan myötäisesti levyn laitaan tiiviiksi riveiksi pilkotut banaanit, puolitetut mansikat, ja pilkotut kiivit.
  10. Rullaa kokonaisuus, aloittaen siitä päästä jossa ovat banaanit, leivinpaperia avuksi käyttäen.
  11. Aseta tiivis rulla jääkaappiin tunniksi.
  12. Sirottele päälle tomusokeria ja tarjoile.

----------------------------------------------------------------


Pikkupizzat

250 g voita 4,5 dl vehnäjauhoja 1 tl suolaa 3 dl maitoa 50 g hiivaa

1. Nypi voi ja kaikki kuivat aineet paitsi hiiva keskenään murumaiseksi seokseksi.

2. Kiehauta maito kattilassa ja lisää hiiva maidon joukkoon. Lisää seos voi-jauhomuruseokseen. Lisää tarvittaessa jauhoja.

3. Anna kohota 20 minuuttia ja leivo taikinasta pieniä pullia. Nostele leivinpaperin päälle kohoamaan.

4. Painele pulliin juomalasin pohjalla koloja, joihin voit laittaa haluamasi täytteet.

5. Paista 225 asteessa niin kauan, kunnes pizzat ovat väriltään kauniin ruskeita.

Banaani-vadelma smoothie

1 banaani 2 dl vadelmia 2 dl maustamatonta jogurttia 1 rkl juoksevaa hunajaa (1 rkl leseitä)

1. Paloittele banaani. Sekoita kaikki ainekset keskenään.

2. Soseuta kaikki aineet tehosekoittimella tai sauvasurvimella.

Piparkakut

1 dl siirappia 150 g margariinia

2 tl kanelia 1,5 dl sokeria

1 tl inkivääriä 1 muna

0,5 tl neilikkaa 2 tl soodaa

1 tl pomeranssinkuorta 5-6 dl vehnäjauhoja

(Mausteet voi korvata

4 tl piparkakkumaustetta)

1. Mittaa siirappi, kaneli, inkivääri, neilikka ja pomeranssinkuori kattilaan ja kiehauta. Ota pois levyltä.

2. Lisää rasva ja sokeri ja sekoita kunnes sulavat siirappiseokseen. Jäähdytä hieman.

3. Lisää muna hyvin sekoittaen.

4. Lisää sooda ja jauhoja sen verran, että taikina on sopivan paksua kaulittavaksi.

5. Anna kovettua kylmässä ainakin 1 päivä!

6. Kauli taikinasta levy ja tee muoteilla pipareita. Paista uunissa 2000C n. 7-10 min.


Vadelma-suklaakakku

Pohja:

5 dl vehnäjauhoja 5 dl sokeria 2 tl vaniljasokeria 2 dl kaakaojauhetta 3 rkl pikakahvijauhetta 2 tl leivinjauhetta 1 tl ruokasoodaa 2 kananmunaa 2,5 dl maitoa 1 dl juoksevaa margariinia 2,5 dl kiehuvaa vettä

Täyte:

100 g voita 4 dl tomusokeria 0,5 dl kaakaojauhetta 100 g tummaa suklaata, esim. vadelmaleivontasuklaa 200 g vanilja tuorejuustoa

Lisäksi:

vadelmia

1. Sekoita kuivat aineet kulhossa. Lisää munat, maito ja margariini. Vatkaa kunnes tasaista. Lisää kuuma vesi ohuena nauhana samalla vatkaten. Vatkaa kovalla teholla 1 min.

2. Pingota leivinpaperi kahden Ø 23 cm:n irtopohjavuoan reunojen ja pohjan väliin. Jaa taikina vuokiin. Kakkupohjat paistuvat tasaisemmin ja pysyvät mehevämpinä, kun ne paistaa useammassa vuoassa. Jos paistat kakkupohjan yhdessä vuoassa, pidennä paistoaikaa n .10 min.

3. Paista uunin ala-/keskiosassa 175 asteessa n. 35 min. Anna jäähtyä hetki. Irrota pohjat vuoista ja anna jäähtyä hyvin.

4. Vaahdota huoneenlämpöinen voi, tomusokeri ja kaakaojauhe kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää joukkoon sulatettu suklaa samalla vatkaten. Lisää tuorejuusto muutamassa erässä seokseen ja vatkaa alhaisella teholla kunnes täyte on kuohkeaa ja kiiltävää.

5. Levitä n. 1/3 täytteestä kakkupohjien väliin. Painele täytteen joukkoon tuoreita vadelmia tai kohmeisia pakastevadelmia.

6. Levitä loppu täyte kakun reunoille ja pinnalle.



Feta-pinaattipasteijat (32 kpl)

2 pkt voitaikinalevyjä 1 sipuli 1 pss pakastettua pinaattia 200 g fetaa 2 tl timjamia 1 tl oreganoa pippuria 1 kananmuna voiteluun seesaminsiemeniä

1. Ota voitakinalevyt ja pinaatit sulamaan.

2. Pilko sipulit ja kuullota niitä voissa pannulla.

3. Lisää pinaatit sipulien joukkoon sulamaan ja mausta seos.

4. Murustele feta hiukan jäähtyneeseen pinaattiseokseen ja sekoita hyvin.

5. Leikkaa voitaikinalevyt keskeltä kahtia. Annostele jokaisen neliön keskelle reilun teelusikallisen verran täytettä.

6. Sivele neliön reunoille vettä ja taita neliö kolmionmuotoiseksi pasteijaksi, painele kiinni haarukan avulla.

7. Voitele pasteija kananmunalla ja ripottele pasteijoiden päälle seesaminsiemeniä.

8. Paista pasteijoita noin 10-15 min 225 asteessa tai kunnes pasteijoiden väri on muuttunut kullanruskeaksi.


Makkarakeitto

 

makkarakeitto

1,25 l vettä
1 kasvisliemikuutio
500 g perunaa

1 sipuli
1 lanttu

4 porkkanaa
500 g makkaraa
250 g Koskenlaskija valkosipuli -sulatejuustoa
mustapippuria
1 tl suolaa

1.       Kuumenna vesi kattilassa kiehuvaksi ja lisää liemikuutio, pilkotut ja kuoritut perunat, lanttu sekä porkkanat. Anna kiehua hiljalleen n. 15 min.

2.      Purista makkarat pieninä paloina joukkoon. Lisää sulatejuusto kuutioina ja anna kiehua hiljalleen vielä 5 min tai kunnes juusto on sulanut.

3.      Mausta ja tarkista maku.

 


Köyhät ritarit

 

Köyhät ritarit

3 dl maitoa

1 kananmuna

0,5 rkl vehnäjauhoja

0,5 rkl sokeria

0,5 tl vanilliinisokeria

0,25 tl suolaa

8 viipaletta pullaa tai ranskanleipää

 

Lisäksi:

Hilloa

Kermavaahtoa

 

1.       Sekoita maito, muna, jauhot, sokerit ja suola keskenään.

2.      Upota pulla- tai leipäviipaleet maitoseokseen hetkeksi ja nosta ne lautaselle kostumaan. Paista leivät voissa tai margariinissa kauniin ruskeiksi molemmin puolin. Tarjoa köyhät ritarit lämpiminä hillon ja kermavaahdon kanssa.


Nakkikeitto

 

nakkikeitto

300 g nakkeja

3-4 isoa perunaa

200 g keittojuureksia
5 - 7 dl vettä
2 lihaliemikuutiota
100 g sulatejuustoa

1 tl currya
1 dl tomaattipyreetä
ripaus mustapippuria
nippu persiljaa

 

  1. Kuori ja pilko perunat. Keitä perunoita ja keittojuureksia n. 20 minuuttia.
  2. Lisää sulatejuusto nokareina ja mausteet ja sekoita, kunnes juusto on sulanut.
  3. Lisää paloitellut nakit ja kuumenna kiehuvaksi. Tarkista maku ja lisää hienonnettu persilja.

 

Perunarieskat

5 dl perunamuusia tai 5 dl vettä ja 1 ½ dl perunasosejauhetta
1 tl suolaa
1 kananmuna
1 dl kaurahiutaleita
2,5 dl sämpylä- tai hiivaleipäjauhoja

1.       Lisää perunamuusin joukkoon suola ja kananmuna. Jos valmistat muusin perunasosejauheesta ja vedestä, anna soseen hieman jäähtyä ennen suolan ja munan lisäämistä.

2.      Sekoita muusiin kaurahiutaleet ja jauhot. Jaa taikinasta leivinpaperoidulle pelille 10 suurta tai 18 pientä taikinakasaa.

3.      Muotoile taikinakasoista jauhotetuin sormin ohuita leipäsiä. Pistele rieskat haarukalla ja paista 250-asteisessa uunissa keskitasolla noin 15 minuuttia, kunnes rieskojen pinta on hieman ruskistunut.

 

Pätkis-kääretorttu

 

Pohja

4                    kananmunaa

1, dl               sokeria

0,5 dl            vehnäjauhoja

0,5 dl            perunajauhoja

0,5 dl            kaakaojauhetta

2 tl                leivinjauhetta

 

Täyte

1 pussi (140 g) Pätkis-suklaapaloja

200 g            maustamatonta tuorejuustoa

2 dl               kuohukermaa

1 rkl              sokeria

 

  1. Vaahdota kananmunat ja sokeri. Sekoita kuivat aineet ja siivilöi seos taikinaan. Sekoita tasaiseksi.
  2. Levitä taikina leivinpaperin päälle uunipellille. Paista 225 asteessa n. 6 minuuttia.
  3. Kumoa kääretorttupohja kuumana sokeroidun leivinpaperin päälle ja anna jäähtyä.
  4. Sulata Pätkikset mikroaaltouunissa. Sekoita tuorejuusto sulatetun suklaan sekaan. Vaahdota kerma ja yhdistä ja sekoita täytteen ainekset. Lusikoi täyte kääretorttupohjan päälle ja kääri rullalle.

 


currykookoskana
Curry-kookosbroileria

Curry-kookosbroileria

 

curryjauhetta tai currytahnaa
n 500 g broilerin fileesuikaleita
n. 2 rkl inkivääriä silputtuna
3 valkosipulinkynttä hienonnettuna
1-2 sipulia silppuna
1 paprika suikaleina
1 dl kookosjauhetta + 2-3 dl vettä TAI 2-3 dl kookosmaitoa

 

1.       Kuumenna öljy pannussa, lisää hieman currya haluamassasi muodossa, kääntele
hetki pannussa.

2.      Lisää joukkoon broilerisuikaleet, inkivääri ja valkosipuli, paista kypsäksi. Lisää sipuli ja paprika ja jatka paistamista hetki.

3.      Lisää joukkoon kookosjauhe ja vesi / kookosmaito ja
anna kiehua hetki.

 

Rocky Road -suklaa


25 g voita
200 g maitosuklaata
200 g tummaa suklaata
2 dl minivaahtokarkkeja
n. 100 g Muro-keksejä

 

  1. Sulata voi, maitosuklaa ja tummaa suklaa kukin erikseen. Yhdistä sulat keskenään.
  2. Vuoraa pieni uunivuoka (18 x 18 cm) leivinpaperilla. Levitä pohjalle ohut kerros suklaata.
  3. Ripottele päälle vaahtokarkkeja ja murennettuja Muro-keksejä. Peitä täytteet ohuella kerroksella suklaata. Toista vielä kaksi kertaa. Säästä päällimmäiseen kerrokseen hieman muita kerroksia enemmän suklaata. Ravistele lopuksi vuokaa, jotta suklaa valuu joka kohtaan.
  4. Nosta vuoka jääkaappiin jähmettymään. Leikkaa veitsellä suklaalevy pieniksi neliöiksi. Säilytä Rocky Road -palat jääkaapissa.

 


Täytekakku


täytekakku



Ohje sokerikakkupohjaan:
4 munaa
2 dl sokeria
2 dl jauhoja
1 tl leivinjauhetta


1. Voitele ja jauhota kakkuvuoka
2. Sekoita jauhot ja leivinjauhe keskenään
3. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi
4. Sekoita jauhot puuhaarukalla vaahdon joukkoon
5. Kaada taikina vuokaan ja laita vuoka uuniin puoleksi tunniksi, 200 astetta 


Täyttämisen ohje:


Kostuttamiseen mehua
Purkillinen vadelmahilloa
3 dl kermaa
3 tl sokeria
1 tl vaniljasokeria
+koristeet


1. Leikkaa kakku kahdeksi levyksi 
2. Vatkaa kerma
3. Aseta alempi puolisko leivinpaperille ja kostuta se mehulla
4. Levitä täytteeksi hilloa ja kermaa
5. Nosta kakun kansi paikalleen
6. Levitä kakun pinnalle ja reunoille kermavaahtoa 
7. Laita koristeet

Mustikkakukko eli rättänä

2 dl ruisjauhoja               Täyte:
½ dl ohrajauhoja            3 dl mustikoita
½ tl leivinjauhetta         ½ dl sokeria ja 1 rkl perunajauhoja
100 g margariinia
½ dl sokeria

1.       Pane uuni kuumenemaan 200 asteeseen.

2.      Voitele 4-5 pientä kahvikuppia tai vastaavaa vuokaa.

3.      Sekoita jauhot ja leivinjauhe keskenään.

4.      Pehmitä margariini ja lisää siihen sokeri puuhaarukalla sekoittaen. Lisää joukkoon jauhoseos ja sekoita nopeasti tasaiseksi.

5.      Painele 2-3 rkl taikinaa voidellun kupin tai vuoan pohjalle ja reunoille. Huom! Pinnalle täytyy jäädä reilu desi taikinaa!

6.      Sekoita mustikoihin sokeri ja mahdollisesti perunajauho. Jaa seos kuppeihin.

7.      Tee jäljellä olevasta taikinasta tarpeen mukaan 4-5 palloa, litistä ne litteiksi ja laita kuppiin mustikoiden päälle. Painele reunat tiiviisti kiinni.

8.     Kypsennä noin puoli tuntia uunin keskitasossa.

9.      Anna jäähtyä hieman ja tarjoa vaniljakastikkeen tai jäätelön kanssa.


Nakki- ja lihapullakääröt

nakit

  • 600 g lehtitaikinalevyjä
  • 16 prinssinakkia
  • n. 80 g pekonia
  • 16 lihapullaa
  • ketsuppia
  •  

1.       Leikkaa lehtitaikinalevyt 32 suorakulmioon, joiden sisälle mahtuu yksi nakki ja lihapulla. Kauli levyjä pidemmiksi tarvittaessa.

2.      Kääri nakkien ympärille pekonia.

3.      Aseta nakki taikinapalan keskelle ja nipistä reunat vastakkaisilta sivuilta yhteen. Nipistä päädyt kiertäen kiinni karkkipaperin tapaan.

4.      Tee lihapullat samalla tavalla, mutta pursottaen hiukan ketsuppia lihapullan päälle.

5.      Paista kääröt 200 asteessa 15 minuuttia.

 


Päärynäpirtelö

pirtelöö

  • 1 l päärynäjäätelöä
  • 2 dl maitoa
  • n. 3 rkl sokeria
  • 1 tlk säilykepäärynöitä

1.       Pilko päärynät ja jäätelö pienemmiksi paloiksi.

2.      Soseuta kaikki ainekset keskenään sauvasekoittimella.


Shakkiruudut

 

100 g margariinia

¾ dl sokeria

2 tl vanilliinisokeria

1 muna

2-2½ dl vehnäjauhoja

½ tl leivinjauhetta

1 rkl kaakaojauhetta

 

  1. Sekoita margariini, sokeri ja vanilliinisokeri sähkövatkaimella ja lisää muna.
  2. Sekoita vehnäjauho ja leivinjauhe keskenään. Lisää taikinaan puuhaarukalla sekoittaen.
  3. Jaa taikina kahteen osaan ja lisää toiseen kaakaojauhe.
  4. Muotoile molemmista taikinoista kaksi sormenpaksuista tankoa. Aseta tangot vierekkäin, samat värit kulmittain, jotta tämä näyttäisi shakkiruuduilta.
  5. Leikkaa n. ½ cm paksuisia viipaleita ja paista ne uunissa n.10 min/200 °C.

 

Vadelmaiset pikkuleivät

n. 3 ¾ dl vehnäjauhoja                       1 ½ dl kaurahiutaleita
1 ½ dl sokeria                                        50–100 g suklaata
1 tl vanilliinisokeria                             1–2 dl paistonkestävää vadelmamarmeladia
2–3 rkl tummaa kaakaojauhetta
175 g margariinia

  1. Mittaa kulhoon jauhot, sokerit ja kaakaojauhe.
  2. Lisää kuutioitu margariini ja nypi se murumaiseksi.
  3. Lisää kaurahiutaleet, rouhittu suklaa ja marmeladi.
  4. Sekoita tasaiseksi ja lisää jauhoja tarvittaessa.
  5. Muotoile keksit pellille ja paista uunissa 175oC / 15 min.

 

Kauralastut

50 g margariinia                                                        
2 dl kaurahiutaleita                                                  
1 rkl vehnäjauhoja
1 dl sokeria
1 muna
1 tl leivinjauhetta

Suklaakauralastut:
1,5 rkl kaakaojauhetta

  1. Sulata margariini ja vaahdota muna ja sokeri. Sekoita kaikki aineet keskenään.
  2. Muotoile kekseiksi leivinpaperille ja paista uunissa 200 °C / 5 min.

 

Cocktailtikut

Viinirypäleitä

Kurkku

Nakkeja

Lihapullia

Juustoa

Cocktailtikkuja

 

1.       Huuhtele viinirypäleet ja kurkku.

2.      Pilko kaikki ainekset tikkuun sopiviksi paloiksi ja asettele tikkuihin.


Pannukakku

pannukakku


5 kananmunaa
1 l maitoa
6 dl vehnäjauhoja
2 tl suolaa
3 rkl sokeria
3 tl vanilijasokeria
1 dl juoksevaa rasvaa


- sekoita kananmunat ja maito
- sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne taikinaan
- paista uunissa noin 30 minuuttia 225 asteessa

Mutakakku

Mutakakku

Raaka-aineet

4 kpl

kananmunia

2 dl

sokeria

2½ dl

vehnäjauhoja

2 tl

leivinjauhetta

200 g

margariinia

1 levy (150 g-200 g)

tummaa suklaata (esim. panda/taloussuklaa)



 

Ohjeet

·         Mittaa kuivat aineet kulhoon (ei sokeri) ja sekoita keskenään.

·         Sulata rasva kattilassa ja lisää samalla suklaapaloja sekaan. Sekoita samalla, mutta älä kiehauta, ettei suklaa pala. Voit toki halutessasi sulattaa suklaan vesihauteessa, mutta tällöin suklaaseen ei saisi joutua yhtään vettä.

·         Vatkaa kananmunat ja sokeri vaahdoksi.

·         Lisää vuorotellen jauhoseosta ja suklaaseosta munasokerivaahtoon. Sekoita.

·         Kaada taikina jauhotettuun irtopohjavuokaan.

·         Paista 200°C uunin keskitasolla n. 20 min.

·         Kakun on tarkoitus jäädä keskeltä vähän "raa'aksi".

·         Halutessasi koristele jäähtynyt mutakakku tomusokerilla.

 

 

 

 

kanasoppa

 

 

Kanakeitto

 

Raaka-aineet

 

1,5 l

vettä

1 tl

suolaa

0,5 dl

pitkää riisiä

1

punainen paprika

1

vihreä paprika

1

Sipuli

0,5

kesäkurpitsaa

2 rkl

kasvisöljyä

1 tl

currya

0,5 tl

basilikaa

0,5 tl

meiramia

1-2

valkosipulin kynttä

300 g

marinoituja broilerisuikaleita

1 dl

pakastemaissia

1 rasia (170g)

Maustettua tuorejuustoa (Esim. paprika-sipuli)

 

Ohjeet

1.    Laita vesi, suola ja riisit kattilaan. Keitä n. 10 min.

2.    Suikaloi paprikat, kesäkurpitsa ja sipuli.

3.    Kuumenna puolet kasviöljystä paistinpannussa ja lisää kasvisuikaleet. Anna muhia n. 5min ja kääntele välillä lastalla. Mausta!

4.     Kaada kasvikset kattilaan.

5.     Ruskista broileri ja lisää se kattilaan.

6.     Lisää maissi ja tuorejuusto.

7.     Hauduta n. 5 minuuttia

 


Mokkapalat

mokkaruudet

Pohja:


3 kananmunaa
3 dl sokeria
150g voita
5dl vehnäjauhoja
3 rkl kaakaojauhetta 2tl leivinjauhetta 2tl vaniljasokeria 2dl maitoa tai kahvia

Kuorrutus

5rkl kahvia
60g voita 
4dl (225 g) tomusokeria 
2tl vaniljasokeria 
3rkl kaakaojauhetta

Pinnalle

50-100g valkoista tai tummaa suklaata rouhittuna



1. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Lisää joukkoon sulatettu voi. 
2. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää niitä siivilän läpi vuorotellen ja vähän kerrallaan maidon tai kahvin kanssa.
3. Levitä taikina leivinpaperin päälle uunipellille ja paista 200 asteessa noin 15 minuuttia.
4. Sulata rasva ja lisää siihen kahvi. Lisää tomu- ja vaniljasokeri sekä kaakaojauhe. Levitä kuorrute jäähtyneelle pohjalle. Koristele heti suklaarouheella ja koristerakeilla. Leikkaa paloiksi.

Ruskea jauhelihakastike

Ruskea jauhelihakastike

 

400 g            jauhelihaa

2 rkl             voita tai margariinia     
2 rkl             vehnäjauhoja                  
3 dl               vettä
1 dl                ruokakermaa 15%          
1                    lihaliemikuutio              
                      paprikajauhetta              
                      pippuria

 


1.       Sulata rasva paistinpannulla ja ruskista sitä kevyesti.

2.      Lisää jauhot ja sekoita. Anna jauhojen ruskistua tasaisesti ja sekoittele niitä tarpeen mukaan. Kun jauhot ovat ruskistuneet, nosta pannu lieden sivuun jäähtymään hetkeksi.

3.      Lisää kylmä vesi ja nosta pannu takaisin liedelle. Sekoita kastiketta niin kauan, että se alkaa kiehua ja sakenee tasaiseksi.

4.      Lisää mausteet kiehumaan kastikkeen joukkoon. Anna kastikkeen kiehua miedolla lämmöllä 5-10 minuuttia. Lisää lopuksi kerma.

5.      Paista jauheliha ruskeaksi, lisää siihen halutessasi mausteita ja sekoita kastikkeen sekaan.

 


 

suklaamusse

Suklaamousse

 

4 kananmunaa

180 g tummaa suklaata

4 dl kuohukermaa

2 dl mariannemurskaa

 

1.       Sulata suklaa vesihauteessa. Jäähdytä.

2.      Erottele keltuaiset ja valkuaiset. Kun suklaa on haaleaa, lisää siihen keltuaiset.

3.      Vatkaa valkuaiset ja kerma erikseen. Sekoita valkuaisvaahto ja noin puolet kermavaahdosta suklaaseen varovasti.

4.      Sekoita loppuun kermavaahtoon mariannemurska. Annostele kulhoihin kerroksittain mousse ja kermavaahto ja koristele mariannemurskalla tai suklaarouheella.

5.      Laita kylmään jäähtymään n. 30 min.