Pääruoat
Tonnikalapasta
Jauhelihapastakeitto
Fetalihapullat
Lohkoperunat
Kanatortillat
Kreikkalainen kanasalaatti
Chili con carne
Kana-pähkinä korma
Kananugetit
Satsibeli - mieto georgialainen yleiskastike
Munakasrulla kanatäytteellä
Makkarakeitto
Curry-kookosbroileria
Kanakeitto
Ruskea jauhelihakastike
Kanapizza
Pohja
1. Sekoita jauhot ja suola kulhossa.
2. Lisää öljy ja vesi ja sekoita vaivaten kunnolla.
3. Kauli ohueksi levyksi, lisää täytteet ja paista uunissa 250 asteessa 10-15 minuuttia.
Täyte
300g maustamaton broilerin fileesuikale
1 pss kana mausteseos
n. puoli pakettia aurajuustoa (n. 85g)
0,5-1 kpl avocadoa
1 tlk ananaspaloja
200 g fetaa
n. 150 g juustoa raasteena
1. Paista kanat, lisää mausteseos ja 1 dl vettä pannulle. Anna kiehua matalalla lämpötilalla noin 5 min tai kunnes vesi on haihtunut.
2. Levitä ketsuppia haluamasi määrä kaulitun pohjan päälle. Lisää paloitellut täyteainekset.
Tonnikalapasta
4 annosta
1 rkl öljyä
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
2-3 tlk tonnikalaa vedessä
1/2 tl suolaa
1 tl mustapippuria
1 rkl sitruunamehua
100 g ruohosipulituorejuustoa
1/2 tlk tomaattimurskaa
400 g makaronia
1. Silppua sipuli ja valkosipuli pieniksi paloiksi ja kuullota öljyssä paistinpannulla. Keitä makaronit pussin ohjeen mukaan.
2. Lisää tonnikalat ja mausta suolalla, pippurilla ja sitruunamehulla.
3. Lisää tomaattimurska ja tuorejuusto ja lämmitä kunnes juusto on sulanut ja kastike kiehahtanut. Sekoita pastan kanssa ja nauti!
Jauhelihapastakeitto
5 annosta
400 g jauhelihaa
1 sipuli
1 l vettä
2 lihaliemikuutiota
2 dl pastaa
n. 200 g keittojuureksia (porkkana, pieni pala lanttua, palsternakka)
2-3 rkl tomaattipyreetä
2 dl ruokakermaa
1. Pese, kuori ja paloittele juurekset pieniksi kuutioiksi. Kuullota sipuli paistinpannulla ja ruskista jauheliha.
2. Mittaa kattilaan vesi, lisää liemikuutiot ja juurekset. Anna kiehua hiljalleen noin 10 minuuttia ja lisää pasta ja jauheliha. Keitä kunnes pasta on kypsää.
3. Lisää tomaattipyree ja ruokakerma. Tarkista maku ja lisää mausteita halutessasi.
Fetalihapullat
n. 12 isoa lihapullaa
400 g jauhelihaa
150 g fetajuustoa
2 kananmunaa
4 valkosipulin kynttä
persiljaa mustapippuria
suolaa paprikajauhetta oreganoa
1. Sekoita jauheliha, kananmunat ja murusteltu fetajuusto kulhossa. Pilko valkosipulit pieniksi paloiksi ja mausta seos lopuilla aineilla.
2. Pyörittele leivinpaperilla vuoratun pellin päälle tasakokoisia palloja. Paista 225 asteessa noin 20 minuuttia.
Lohkoperunat
1. Pese perunat hyvin tai kuori ne ja tee niistä lohkoja.
2. Lisää mausteet öljyyn oman maun mukaan ja sekoita perunat öljyn joukkoon.
3. Paista uunissa 200 asteessa n. 40 minuuttia.
Kanatortillat
kahdeksan annosta
1 prk salsaa
1 prk ranskankermaa
paprikaa
salaattia
tomaattia
juustoa
1. Paista kanat pannulla kypsiksi ja mausta.
2. Lämmitä tortillat mikrossa ja kokoa haluamillasi täytteillä!
Kreikkalainen kanasalaatti
n. neljä annosta
1 ps (100 g) jääsalaattia
250 g maustamattomia broilerin fileesuikaleita
2 tomaattia
1 rkl öljyä
1 kurkku
2-3 tl currya
1 paprika
1/2 tl suolaa
1 pieni punasipuli
1/2 dl Hellmann’s kevyt majoneesia
200 g fetajuustoa
200 g turkkilaista jogurttia
n. 20 kpl oliiveja
1. Pese vihannekset. Revi salaatti, lohko tomaatti, pilko kurkku, paprika, sipuli feta ja oliivit. Sekoita keskenään tarjoilukulhossa.
2. Paista broilerit pannulla ja mausta currylla ja suolalla. Anna jäähtyä hiukan.
3. Sekoita jogurtti ja majoneesi broilereiden joukkoon.
4. Asettele lautasille salaatti ja lusikoi broilerit salaattiannoksen päälle.
Chili con carne
n. 4-5 annosta
400 g jauhelihaa
2 isoa sipulia
2 valkosipulin kynttä
2-3 dl vettä
1 liha-juuresliemikuutio
1/2 dl tomaattipyreetä
1/2-1 tl chilijauhetta
1 tlk (280g) kidneypapuja
1 prk ruokakermaa (esim. Valio Mustapekka)
1. Ruskista jauheliha pannulla. Lisää hienonnetut sipulit ja valkosipuli. Anna niiden kuullottua.
2. Lisää vesi, liemikuutio, tomaattipyree ja chilijauhe. Käytä chiliä makusi mukaan. Anna kiehua hiljalleen 3-5 min.
3. Huuhdo pavut siivilässä. Lisää pavut sekä ruokakerma pannulle. Kuumenna kiehuvaksi.
4. Tarjoa riisin kanssa.
Kana-pähkinä korma
400 g broilerinsuikaleita
100 g cashew-pähkinöitä
1 sipuli
1 punainen paprika
2 dl kookoskermaa
1 dl ananasmehua
1 dl luonnonjogurttia
4 rkl rypsiöljyä
Masala-mausteseos:
2 valkosipulinkynttä
2 rkl sitruunamehua
1 chili
1 rkl korianteria
1 tl garam masalaa
1 tl kurkumaa
1 tl kanelia
1 hipaus kardemummaa
2 neilikkaa
suolaa pippuria
1. Paahda ensin pähkinöitä kuumalla pannulla ja siirrä sivuun. Sekoita kaikki masala-ainekset.
2. Lisää kuumaan pannuun öljy ja sipuli. Kuullota kultaiseksi ja lisää masala.
3. Lisää kana. Kun kanat ovat pinnalta kypsiä, lisää kuutioidut paprikat ja sekoita hetki.
4. Lisää kookoskerma ja ananasmehu. Kun kastike kiehuu, lisää jogurtti.
5. Keitä kormaa 15-20 minuuttia, välillä sekoittaen.
6. Lisää paahdetut pähkinät ja kiehauta vielä hetki. Tarkista maku.
Kananugetit
1. Kuumenna uuni 250-asteiseksi.
2. Leikkaa 5 -6 palaa per filee ja ripottele päälle suolaa.
3. Murskaa maissihiutaleet.
4. Riko muna kulhoon ja riko sen rakenne.
5. Pyöritä kananpalat munassa ja sitten muroissa
6. Asettele päällystetyt kananpalat leivinpaperille ja laita uuniin 20:si minuutiksi.
Satsibeli - mieto georgialainen yleiskastike
-Tämä on mainio yleiskastike, jota käytetään Georgiassa monen ruoan kanssa. Kodeissa tämä kastike säilytetään kaulallisessa pullossa.
1 kg erittäin kypsiä tomaatteja ( tai tomaattimurskaa tölkistä)
1 suippopaprika
1 rkl kuivattuja korianterinlehtiä
1 tl jauhettuja korianterinsiemeniä
1 tl fenkolinsiemeniä
2 tl paprikajauhetta
2 laakerinlehteä
5 valkosipulinkynttä
2 rkl karkeaa merisuolaa
2-3 rkl mustapippuria myllystä
1. Kuutioi tomaatit kattilaan ja lisää hieman vettä. lisää kattilaan myös korianterit, paprikajauhe ja laakerinlehdet.
2. Keitä kymmenisen minuuttia ja valuta siivilässä. Poista laakerinlehdet.
3. Soseuta tomaatit, paprika mausteet sauvasekoittimella tai yleiskoneella.
4. Jauha kuoritut valkosipulinkynnet merisuolan kanssa morttelissa tahnaksi ja sekoita kastikkeen joukkoon.
5.Anna kastikkeen tekeytyä ja maustua kylmässä joitain tunteja tai seuraavaan päivään.
Munakasrulla kanatäytteellä
Munakasrulla
5 dl maitoa
1 ½ dl vehnäjauhoja
¼ tl suolaa
¼ tl mustapippuria
Täyte:
1 porkkana
1 sipuli
Pieni kesäkurpitsa
1 tl kuivattua yrttiseosta
1 tl suolaa
2 tl paprikajauhetta
1. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen.
2. Vatkaa munien rakenne kevyesti rikki. Lisää maito, vehnäjauhot, suola ja mustapippuri. Vuoraa uunipelti leivinpaperilla ja kaada munakastaikina pellille. Paista noin 15 minuuttia. Kumoa kypsä munakas toiselle leivinpaperille ja anna jäähtyä.
3. Silppua sipuli. Raasta porkkana raastimen toiseksi karkeimmalla terällä ja kesäkurpitsa karkeimmalla.
4. Laita kuumalle pannulle oliiviöljyä ja voita sekä edellä silputut ja raastetut sipuli, porkkana ja kesäkurpitsa. Kuullota hetki. Lisää joukkoon myös kanan jauheliha, paista kypsäksi.
5. Mausta lopuksi suolalla, paprikajauheella, timjamille ja yrttiseoksella.
6. Kaada täyte jäähtyneen munakkaan päälle ja rullaa. Halutessani voit ripotella päälle vielä juustoraastetta.
Makkarakeitto
n. 4-6 henkilölle
1,25 l vettä
1 kasvisliemikuutio
500 g perunaa
1 sipuli
1 lanttu
4 porkkanaa
500 g makkaraa
250 g Koskenlaskija valkosipuli -sulatejuustoa
mustapippuria
1 tl suolaa
1. Kuumenna vesi kattilassa kiehuvaksi ja lisää liemikuutio, pilkotut ja kuoritut perunat, lanttu sekä porkkanat. Anna kiehua hiljalleen n. 15 min.
2. Purista makkarat pieninä paloina joukkoon. Lisää sulatejuusto kuutioina ja anna kiehua hiljalleen vielä 5 min tai kunnes juusto on sulanut.
3. Mausta ja tarkista maku.
Curry-kookosbroileria
n. 4-6 henkilölle
curryjauhetta tai currytahnaa
n 500 g broilerin fileesuikaleita
n. 2 rkl inkivääriä silputtuna
3 valkosipulinkynttä hienonnettuna
1-2 sipulia silppuna
1 paprika suikaleina
1 dl kookosjauhetta + 2-3 dl vettä TAI 2-3 dl kookosmaitoa
1. Kuumenna öljy pannussa, lisää hieman currya haluamassasi muodossa, kääntele hetki pannussa.
2. Lisää joukkoon broilerisuikaleet, inkivääri ja valkosipuli, paista kypsäksi. Lisää sipuli ja paprika ja jatka paistamista hetki.
3. Lisää joukkoon kookosjauhe ja vesi / kookosmaito ja anna kiehua hetki.
Kanakeitto
n. 4-6 henkilölle
1,5 l vettä
1 tl suolaa
1/2 dl pitkää riisiä
1 punainen paprika
1 vihreä paprika
1 Sipuli
puolikas kesäkurpitsa
2 rkl kasvisöljyä
1 tl currya
1/2 tl basilikaa
1/2 tl meiramia
1-2 valkosipulin kynttä
300 g marinoituja broilerisuikaleita
1 dl pakastemaissia
1 rasia (170g) maustettua tuorejuustoa (Esim. paprika-sipuli)
1. Laita vesi, suola ja riisit kattilaan. Keitä n. 10 min.
2. Suikaloi paprikat, kesäkurpitsa ja sipuli.
3. Kuumenna puolet kasviöljystä paistinpannussa ja lisää kasvisuikaleet. Anna muhia n. 5min ja kääntele välillä lastalla. Mausta!
4. Kaada kasvikset kattilaan.
5. Ruskista broileri ja lisää se kattilaan.
6. Lisää maissi ja tuorejuusto. Hauduta n. 5 minuuttia.
Ruskea jauhelihakastike
n. neljälle henkilölle
400 g jauhelihaa
2 rkl voita tai margariinia
2 rkl vehnäjauhoja
3 dl vettä
1 dl ruokakermaa 15%
1 lihaliemikuutio
paprikajauhetta
pippuria
1. Sulata rasva paistinpannulla ja ruskista sitä kevyesti.
2. Lisää jauhot ja sekoita. Anna jauhojen ruskistua tasaisesti ja sekoittele niitä tarpeen mukaan. Kun jauhot ovat ruskistuneet, nosta pannu lieden sivuun jäähtymään hetkeksi.
3. Lisää kylmä vesi ja nosta pannu takaisin liedelle. Sekoita kastiketta niin kauan, että se alkaa kiehua ja sakenee tasaiseksi.
4. Lisää mausteet kiehumaan kastikkeen joukkoon. Anna kastikkeen kiehua miedolla lämmöllä 5-10 minuuttia. Lisää lopuksi kerma.
5. Paista jauheliha ruskeaksi, lisää siihen halutessasi mausteita ja sekoita kastikkeen sekaan.