Aikuisten juttu
Sosiaaliset taidot kehittyvät vuorovaikutuksessa
Nykymaailmassa tunnutaan arvostavan sosiaalisuutta, sillä ajatellaan, että sosiaalisuus auttaa menestymään eri yhteyksissä.
Kaikki me ihmiset olemme sosiaalisia olentoja. Ujo ja vetäytyvä lapsikin on omalla tavallaan sosiaalinen eikä häntä tarvitse niin sanotusti karaista olemaan, vaikka puheliaampi sosiaalisissa tilanteissa. Siinä missä yksi lähestyy innokkaasti uutta, toinen voi olla tempoltaan verkkaisempi. Sosiaalisuus on synnynnäinen temperamenttipiirre.
Sosiaaliset taidot sen sijaan ovat opittavissa. Ne ovat taitoja, jotka edesauttavat erilaisten ihmisten kanssa selviytymistä arjessa. Tärkeitä sosiaalisia taitoja ovat ryhmässä toimiminen, toisten huomioonottaminen, oman vuoron odottaminen, ristiriitatilanteista selviäminen sekä ystävyyssuhteiden solmiminen. Hyvät sosiaaliset taidot auttavat koulumaailmassa ja työelämässä. Monet vanhemmat toivovatkin lapsilleen hyviä sosiaalisia taitoja, sillä ne antavat valmiuksia elämässä pärjäämiseen.
Lapsen sosiaaliset taidot kehittyvät pikkuhiljaa vuorovaikutuksessa. Vanhemmat ovat lapsen ensimmäinen sosiaalinen yhteisö. Lapsi pyrkii olemaan vuorovaikutuksessa vanhempiensa kanssa ja ilmaisemaan itseään monin tavoin jo ennen puheen kehitystä esimerkiksi ilmein ja elein. Vähitellen lapsi oppii uudenlaisia tapoja olla yhteydessä muihin ihmisiin.
Sosiaalinen kehitys ja lapsen sosiaaliset taidot saavat perustansa varhaisista kokemuksista. Sosiaalisten taitojen oppiminen vie paljon aikaa. Koska sosiaaliset taidot ovat muilta ihmisiltä opittuja, ne ovat sidoksissa ympäröivään kulttuuriin. Sosiaalisten taitojen oppimiseen tarvitsemme aluksi tukea ja opastusta. Yhteistyön taitoja on luontevaa opetella arkisissa puuhissa yhdessä turvallisen aikuisen kanssa.
Monet lapset kuuluvat jo ennen kouluikää johonkin ryhmään esimerkiksi päivähoidossa, kerhossa tai harrastuksessa. Erilaisissa ryhmissä lapset harjoittelevat vuorovaikutustaitojaan ja sosiaalisia taitoja, joita tarvitaan yhdessä toimimisessa.
Yksi ihmisen perustarpeista on sekä kuulua ryhmään, että tulla hyväksytyksi ja arvostetuksi ryhmän jäsenenä. Sosiaalisten taitojen oppimista voi tukea olemalla luotettava sekä kiinnostunut lapsen ajattelusta ja toiminnasta. Lasten saduista voi oppia monenlaisia tunnetaitoja sekä empatiakykyä.
Sosiaalisten taitojen oppiminen on pitkä prosessi, eikä tapahdu hetkessä. Lapset oppivat sosiaalisia taitoja mallioppimisen, kokemusten ja palautteiden kautta. Ollaan aikuisina siis silmät ja korvat auki sekä tarjotaan lapsille turvallinen syli. Tehkäämme muille niin kuin haluaisimme meille tehtävän.
Susanna Lehtinen, lastenohjaaja
Susanna Lehtinen, lastenohjaaja
Julkaistu Postia pienten perheille uutiskirjeessä elokuussa 2016