Valitsijayhdistyksen perustaminen

Jos sopivaa ryhmää ei löydy, voit perustaa oman valitsijayhdistyksen. 


Valitsijayhdistykset perustetaan seurakunnittain

  • Seurakuntaneuvoston vaalia ja yhteisen kirkkovaltuuston vaalia varten pitää perustaa omat valitsijayhdistyksensä (jäsenet voivat olla samoja molemmissa).
  • Perustamiseen tarvitaan 10 äänioikeutettua seurakunnan jäsentä.
  • Äänioikeutettu voi olla perustajajäsenenä vain yhdessä yhteisen kirkkovaltuuston ja vain yhdessä seurakuntaneuvoston jäsenten vaalia varten perustetussa valitsijayhdistyksessä. Jos hän on samassa vaalissa jäsenenä kahdessa tai useammassa valitsijayhdistyksessä, vaalilautakunnan on poistettava hänet kaikista perustamisasiakirjoista.

Valitsijayhdistys kannattaa nimetä niin, että nimestä selviää, mitä asioita valitsijayhdistys ajaa. Jos saman vaaliteeman ympärille perustetaan valitsijayhdistyksiä muihin Tampereen seurakuntiin, nimen kannattaa olla samantyyppinen.

Valitsijayhdistykselle pitää nimetä asiamies ja vara-asiamies, jotka eivät voi itse olla ehdokkaina tai seurakunnan vaalilautakunnan jäseninä.

Valitsijayhdistys kokoaa ehdokaslistan. Ehdokaslistalle kannattaa koittaa saada mahdollisimman monta ehdokasta - silloin mahdollisuus saada oma ehdokas läpi vaaleissa kasvaa.


Valitsijayhdistykset esille seurakuntavaalit.fi-sivuilla

Valitsijayhdistyksille ja ehdokkuutta harkitseville on avattu seurakuntavaalit.fi-sivustolla alue, jossa paikalliset valitsijayhdistykset voivat esittäytyä ja kertoa tavoitteistaan vaaleissa. Keskustelupalstalla voidaan lisäksi etsiä omalle listalle ehdokkaita tai ehdokas voi etsiä muita samanhenkisiä seurakuntalaisia perustaakseen oman valitsijayhdistyksen.

Jos olet muodostamassa valitsijayhdistystä, käy laittamassa yhdistyksen esittely seurakuntavaalit.fi-sivuille ja aloita vaikka keskustelukin!