Yksin ja yhdessä-blogi

6.9.2017 15.40

Kaksi yhtyettä esittää vanhaa musiikkia riemulla

Tampereen seurakuntien musiikkielämää on pitkään värittänyt kaksi vanhan musiikin yhtyettä, Fioretto Ensemble ja Vokaaliyhtye Lumous. Yhtyeet ovat vieneet ohjelmaa laajasti Pirkanmaan rajojen ulkopuolellekin: pohjoisin konserttipaikka on Kemijärvi, eteläisin Helsinki.


Debra netti
Debra Gomez-Tapio lupaa lokakuun alkuun riemuisaa renessanssimusiikkia.

Fioretton instrumentteja ovat nokkahuilut, säkkipillit, lyömäsoittimet, dulcimer, cembalo ja urut sekä Debra Gomez-Tapion harput ja laulu. Ohjelmistoon kuuluu niin pyhiinvaeltajien musiikkia kuin säveliä Pyhän Birgitankin ajalta.

Lumouksen viidellä laulajalla on ammattilaistausta ja kansioissaan lähinnä musiikkia keskiajalta. Viime aikoina ryhmä on entisestään laajentanut nuottipinkkaansa.

− Meillä on ensimmäistä kertaa miesääni. Se on oikein hauskaa, koska nyt voimme tehdä enemmän renessanssimusiikkia, perustelee yhtyeiden taiteellinen johtaja Debra Gomez-Tapio.

Oma paikka mutkan kautta

Yhdysvaltalaissyntyisen taiteilijan tausta on katolisessa kirkossa. Amerikan-vuosina hän esiintyi katolisten, luterilaisten, baptistien, juutalaisten ja helluntailaisten kirkoissa. Tampereelle Gomez-Tapio tuli Keski-Euroopan kautta 90-luvulla.

Fulbrigth-stipendiaatti matkasi ensin täydentämään keskiajan, renessanssin ja barokin ajan musiikkiopintoja Baseliin, ja siellä tutustuminen suomalaiseen gambistiin vei Suomeen.

Suomessa oma paikka on löytynyt, samoin työtä. Händel-kuoroa Gomez-Tapio on johtanut vuodesta 2007 ja Valkeakosken Metsäkansassa hän luotsaa kulttuuri- ja hyvinvointikeskustaan. Monitaitoinen muusikko on tuttu Tampereen yliopistossa englanninkielen kursseja käyneellekin.

− Kokoaikainen työ Kielikeskuksessa vie paljon aikaa, opettaja myöntää.

Juhla koostaa menneen

Fioretto ja Lumous juhlivat parhaillaan pyöreitä toimintavuosia. Soittajisto on ollut koossa 20 vuotta ja laulajat 10.

− Se on todella pitkä aika. Aiomme jatkossa tehdä enemmän yhtyemusiikkia ja isompia juttuja.

Lokakuussa yhtyeet tuovat Pyynikki-saliin renessanssihittejä ja puvustus henkii samaa aikaa.

­− Se on oikein jännittävää. Esitämme madrigaalilauluja samoin kuin ennen: tanssien, rukoillen ja laulaen.

Mukana on niin ikään musiikkia yhtyeiden yhteisestä menneestä.

− Niputamme vuodet yhteen, Gomez-Tapio tiivistää.

Gomez-Tapio perusti Fioretton Tampereen Musiikkiakatemian entisten tanssinopettajien Mirja-Liisa Herhin ja Antti Talvion kanssa. Suomen ensimmäiset historiallisten tanssien opettajat Herhi ja Talvio olivat erikoistuneet renessanssi- ja barokkitansseihin ja konsertti järjestetään heidän muistokseen.

Kadulta kirkkoon

Reformaation eli uskonpuhdistuksen aikana kansan tuntemiin suosikkimelodioihin alettiin tehdä uusia, uskonnollisia tekstejä. Lumouksen ja Fioretton kesällä esittelemä konserttiohjelma Kadulta kirkkoon tulkitsee taitekohtaa, jossa renessanssi alkaa kehittyä virsiksi.

− Yleisö on sanonut tätä kokonaisuutta todella kiinnostavaksi ja kauniiksi, Gomez-Tapio sanoo.

Lumous ja Händel-kuoro ovat Tampereen seurakuntien yhteistyökuoroja. Marraskuussa Händel-kuoro esittää Osuma Ensemblen kanssa amerikkalaista klassista musiikkia.

Teksti: Elisa af Hällström
Kuvat: Jussi Laitinen

Il Madrigali Concertati – renessanssin suosikkilauluja ja -tansseja

Mirja-Liisa Herhin ja Antti Talvion muistokonsertti

Vokaaliyhtye Lumous, Fioretto Ensemble ja tanssijat

Pyynikki-sali 6.10. klo 19.00

Fioretto

Lumous Ensemble

Konsertti Tampereen Musiikkiakatemian sivuilla

Liput 20/15 €


Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi