Lehtijuttu vuodelta 1996

Kirjoitus julkaistu Kristekin jäsenlehdessä joskus muinoin (ks. viittaukset tietokoneisiin). Linkit päivitetty osoittamaan Internet archiven arkistoihin.

Leirillä on hauskaa

Kristekin syysleiri kokosi jälleen nuoria innokkaita tietotekniikan harrastajia yhteen viikonlopun ajaksi Tampereen lut.seurakuntien Torpan kurssikeskukseen. Leirille oli ilmoittautunut 30 harrastajaaiältään 8-13 vuotiaita poikia, tosin mukana oli yksi tyttökin. leirin aktiivisin runko tuli mukaan kristekin atk-kerhosta jonka pojilla onkin etuasema leirille ilmoittautumisessa. 

Romua ja rautaa!

Leirin laitteisto koottiin leiriläisten omista koneista, kristekin toimistokoneesta, Kristek bbs:n purkki koneesta sekä leirin ohjaajien laitteistoista. Yhtään Pentium.tasoista konetta ei leirillä nähty. Pääosa oli 486- ja 386-tason koneita. Hännänhuippuna oli kristekin omat 286-koneet, jotka aikoinaan on saatu lahjoituksena kerhon käyttöön. olipa mukana yksi Atarikin. Lisäksi vapaa-ajan laitteiksi oli koottu seurakuntien Nintendot, joissa sai tyydyttää pelihimoaan. 

Tylsää ohjelmaa!

Ohjelma koostui purkki-, ja nettitietoudesta. Internetissä surffattiin ja etsittiin tietoa, sekä tutustuttiin Kristekin omaan purkkiin. Leiri sai jopa aikaiseksi Purasen Ilkan suosiollisella avustuksella leirin omat www-sivut, joita voi ihastella osoitteessawww.sci.fi/~kristek/leiri.htm Kyseisille sivuille pääsee myös Kristekinkin omien sivujen kautta. 

Hauskaa ohjelmaa!

Varhaisnuorten atk-leirihän olisi tosi tylsä, jos ei leirillä pääsisi edes vähän pelaamaan. Niinpä viritimme Nollamodeemikaapelin kahden koneen välille ja otimme jo perinteiseksi muodostuneen F1 GP kilpailun. Aika-ajojen perusteella arvottiin kilpailuparit ja tiukkojemn pudotusajojen jälkeen jyvät seuloituivat akanoista. Mutta vaikka kamppailu olikin välillä tiukkaa, voittajasta päästiin 
selvyyteen ilman suurempia varikkokahinoita. 

Hengellistä ohjelmaa!

Leiri pidettiin perinteisenä varhaisnuorten leirinä, joka tosin oli tietotekniikkapainotteinen. Mutta leiriinhän kuuluvat perinteiset hartaudet ja hiljentymiset.Joka ilta kokoonnuimme rauhottumaan myös sanan äärelle. samoin ruokailut aloitimme hiljentymällä, joten uskon että nuorten mieliin jäi kuva siitä, miten avoin ja rehellinen Kristillisyys on olennainen osa myös Atk-gurun elämää. 

Leiriohjelmaa!

leirillä myös pelattiin jalkapalloa, ei suoinkaa tietokoneilla vaan ihan omilla jaloilla. Oli varmaan monelle atk-freakille uusi ja mielenkiintoinen kokemus. Myös leirinuortiot ja makkaranpaistot kuuluivat olenneisena osana leirin ohjelmaan. Nahkan kestävyys punnittiin leirisaunassa, jossa löylyä heitettiin laulujen tahdissa. On muuten niitä harvoja juttuja, joissa 10-vuotiaat pojat saadaan laulamaan ja lujaa. 

Ohjelman vetäjät!

Kiitokset leirin toteutumisesta kuuluu ennenkaikkea leirin vetäjille; Ilkka Puraselle, Marko Niemimaalle, sekä reippaille isoisille. Junekselle ja Jennylle. Tämän tyyppissiä leirejä ei varmaankaan ole jokaisella paikkakunnalla, joten suosittelen kristekin 
jäsenille leirin vetämistä. paikallisseurakunnat varmaankin mielellään lähtevät mukaan toimintaan ja minulta voi kysellä lisää ohjeita. Ja missäpä muualla voisi Kristillinen kasvatus toteutua parhaimmillaan kuin hyvin pidetyllä leirillä. 

Jussi "Kaapo" Kosonen